zpozdene rele 3-8s
Moderátor: Moderátoři
zpozdene rele 3-8s
Nekde jsem mel zapojeni se dvema 4093. Koncove spinace mely dva prepinaci kontakty.
Po sepnuti spinace se aktivoval RC clen a zacalo merit zpozdeni. Zaroven se rozepnulo rele toho predchoziho smeru.
Po odmereni casu se aktivoval RS klopny obvod a na vystupu pritahlo pres tranzistor rele. Zaroven se prichytilo pres svuj vlastni kontakt v serii s klidovym kontaktem koncoveho spinace opacneho smeru.
Po dojeti na druhou stranu se proces opakoval s druhym kontaktem a druhym RC clenem, stejnym RS klopnym obvodem na vystupu s druhym tranzistorem a druhym rele.
Samozrejme ze male MCU by to zvladlo jednoduseji
edit:
Křížík řady TK
Z položeného dotazu je zřejmé, že je nějaký problém s údržbou stávajícího zařízení a nejde o jeho vylepšení. Také je zřejmé, že 4093 bude neznámý pojem.Cowley píše:Masare nezlob!...
Pokud tedy je problém ve stávajícím zpožďovacím relé, které nelze opravit, je třeba ho nahradit stejným nebo podobným hotovým výrobkem, koupeným v obchodě.
Je mi jasne, ze tohle si slyset nechtel, ale aby to nakonec nedopadlo podobne jako tato akce podobne kreativniho duchodce. https://zpravy.idnes.cz/spanelska-babic ... anicni_ipl
Nicmene by to slo i dvema 4013 a koncaky s jednim prepinacim kontaktem. Prvni 4013 by pracovala jako dva casovace koncovych poloh a z druhe 4013 jedna polovina jako RS klopak pro tranzistory k "smerovym" rele.
Když se jedná o stěračový motorek, co já jsem měl stěračové motorky ve spárech, u nich stator i rotor byly cívky, motorek se točil furt na jednu stranu, kývavý pohyb stěračů vznikal na mechanické převodovce. Ale možná existují už i motory, kde stator je dělaný permanentním magnetem, tak by se asi přehozením polarity dal docílit opačný směr otáčení.
EDIT: Když už je řeč o stěračových motorech, možná by stálo za to zalistovat v nějakých starých časopisech a ubastlit cyklovač stěraů.