zpozdene rele 3-8s

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
papesem

zpozdene rele 3-8s

#1 Příspěvek od papesem »

Dobry den. Pracuji jako duchodce co udrzuje v muzeum par mechanik a musim vyresit problem. Jedna se o pohybu figur se zpozdenim. Rad bych se optal zda tu nekdo nema znalosti v oboru elektroniky spozdeneho zapnuti rele cca 4-8s. Princip figur je pomoci motorku ze steracu 12V cca 3A. Kdy figura jde ze strany A do strany B. Tam stiskne přepinac - zastavi se na dobu prave onech 4-8s a motorek prepne cimz figura s bodu B jde zase do bodu A. Tam stiskne druhy prepinac kde opet ceka 4-8s a jde zase s bodu A do bodu B. prosim o radu. Dekuji
masar

#2 Příspěvek od masar »

No ještě teda napiš, v čem máš problém. :wink:
Cowley

#3 Příspěvek od Cowley »

Masare nezlob! Asi by rad vyresil prave ten zpozdovaci a prepinaci obvod.

Nekde jsem mel zapojeni se dvema 4093. Koncove spinace mely dva prepinaci kontakty.

Po sepnuti spinace se aktivoval RC clen a zacalo merit zpozdeni. Zaroven se rozepnulo rele toho predchoziho smeru.
Po odmereni casu se aktivoval RS klopny obvod a na vystupu pritahlo pres tranzistor rele. Zaroven se prichytilo pres svuj vlastni kontakt v serii s klidovym kontaktem koncoveho spinace opacneho smeru.
Po dojeti na druhou stranu se proces opakoval s druhym kontaktem a druhym RC clenem, stejnym RS klopnym obvodem na vystupu s druhym tranzistorem a druhym rele.

Samozrejme ze male MCU by to zvladlo jednoduseji :)
samec

#4 Příspěvek od samec »

Schodišťový časovač?
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Jak se jmenuje to relé, co přitáhlo kotvou pružinu a ta tahala za hodinový strojek? cvrčelo to asi od dvou sec do dvou minut, používalo se to na hvězdu/trojúhelník nebo někde i na schodiš´tový spínače. na čelmí straně to mělo válcovitou stupnici s nastavovací ručkou. do muzea by se to líp hodilo než nějaký všivý vietnamský pajcy polovodičů.
edit:
Křížík řady TKObrázek
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 29 črc 2018, 10:21, celkem upraveno 1 x.
masar

#6 Příspěvek od masar »

Cowley píše:Masare nezlob!...
Z položeného dotazu je zřejmé, že je nějaký problém s údržbou stávajícího zařízení a nejde o jeho vylepšení. Také je zřejmé, že 4093 bude neznámý pojem.
Pokud tedy je problém ve stávajícím zpožďovacím relé, které nelze opravit, je třeba ho nahradit stejným nebo podobným hotovým výrobkem, koupeným v obchodě.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 29 črc 2018, 10:20, celkem upraveno 1 x.
termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Pokud je to v muzeu kde chodi lidi, nechal bych to udelat profikum kteri vedi co delaji a maji na to prislusne papiry.
Je mi jasne, ze tohle si slyset nechtel, ale aby to nakonec nedopadlo podobne jako tato akce podobne kreativniho duchodce. https://zpravy.idnes.cz/spanelska-babic ... anicni_ipl
vicious

#8 Příspěvek od vicious »

Takto narýchlo mi napadlo, že by šlo použiť 2x časové relé napr. CRM61 a 2x relé s prepínacími kontaktami. Figurína dojde na koncák, čím zapne jedno časové relé, to čaká nastavený čas, po jeho uplynutí prepne normálne relé, zároveň sa zmení polarita napájania a figurína sa pohne opačným smerom. Tam zase dojde ku koncáku, ktorý zastaví pohyb a spustí prvé časové relé, po uplynutí času sa prepne, čím prepne normálne relé a zase sa pohne...Nad presným konkrétnym zapojením by som musel dlhšie podumať.
Cowley

#9 Příspěvek od Cowley »

Masare, tak to jsem tedy zvedav, co z toho bude. Priznam se, ze takto jsem to VUBEC nepochopil.

Nicmene by to slo i dvema 4013 a koncaky s jednim prepinacim kontaktem. Prvni 4013 by pracovala jako dva casovace koncovych poloh a z druhe 4013 jedna polovina jako RS klopak pro tranzistory k "smerovym" rele.
samec

#10 Příspěvek od samec »

Alebo vyrobiť v prevodoch dostatočne veľkú mechanickú vôľu. :roll:
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Zapojení zpožděné reverzace může být podobné jako u asychronních motorů. Časová relé se zde obvykle používají dvě, protože běžné typy nemají pro řešení s jedním relé dostatek kontaktů. Zapojení vyžaduje dvě relé silová 3-4 póly a dvě časová. Potřebný počet pólů může záviset na typu koncových spínačů.
pida_m

#12 Příspěvek od pida_m »

já bych zapojil před ten motorek rele s kondensátorem paralelně k cívce a odporem v serii.
píďa
samec

#13 Příspěvek od samec »

A čo takto?
Napríklad 100uF a 470kOhm
Přílohy
oneskoreny reverz.jpg
oneskoreny reverz.jpg
Yarda1

#14 Příspěvek od Yarda1 »

Já bych docela rád viděl fotku toho zařízení - tedy pokud tam nějaké zařízení už je a je třeba ho jen občas oprášit.
Když se jedná o stěračový motorek, co já jsem měl stěračové motorky ve spárech, u nich stator i rotor byly cívky, motorek se točil furt na jednu stranu, kývavý pohyb stěračů vznikal na mechanické převodovce. Ale možná existují už i motory, kde stator je dělaný permanentním magnetem, tak by se asi přehozením polarity dal docílit opačný směr otáčení.

EDIT: Když už je řeč o stěračových motorech, možná by stálo za to zalistovat v nějakých starých časopisech a ubastlit cyklovač stěraů.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Já zase nepotkal stěračový motorek s vinutým statorem. Ale i u něj jde obrátit otáčky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“