kalkulačka Casio fx-82, odchází displej?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

kalkulačka Casio fx-82, odchází displej?

#1 Příspěvek od sr71 »

Cca od r.1993 používám tuto jinak nesmrtelnou kalkulačku (jsou v ní ještě původní baterie). Ale zažínají se mi ztrácet segmenty na LCD u jedné pozice, nejprve svítily slabě, teď už ale vůbec takže už nepoznám co tam svítí za číslici. Chápu že po tolika letech už má asi kalkulačka nárok odejít do křemíkového nebe, ale zajímalo by mě jestli je tohle příznak vadného displeje a co se v displeji fyzicky stane že to přestane "svítit"? (měl jsem za to že takovýto LCD by mohl mít neomezenou životnost). Nebo může být příčina ještě někde? (v kontaktu na vodivé gumě u displeje to podle mě nebude, protože se nic nezmění když zkusím v prostoru rámečku displeje zatlačit)
Přílohy
casio.jpg
casio.jpg
Naposledy upravil(a) sr71 dne 01 srp 2018, 13:43, celkem upraveno 2 x.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Kdysi mně takhle odešel měřák s tím, že přestal být aktivní příslušný výstup ze švába. Zkusil bych to rozebrat a vyčistit.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

stejnou kalkulačku mám, asi i podobně dlouho, s původní baterií a když občas displej zazlobí, pomůže kalkulačku opatrně procvičit krutem (do vrtule), tím asi obnoví nějaký studeňáky od baterie, nevím, nerozebíral jsem zatím).
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Lenze tento LCD bude zapojeny v multiplexe. Ked nejdu len dva segmenty, tak bude problem priamo v LCD.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od workhard »

Nemusí být, může být vadný výstup pro tu dvojici (za předpokladu, že je to dvojitý multiplex).
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

U 25 let staré kalkulačky bych se na opravu vykašlal a koupil si nějakou novou za 300 až 700 Kč. https://kalkulacky.heureka.cz/f:3001:16 ... 11,386456/
robo

#7 Příspěvek od robo »

Rozdělat a zkontrolovat spojení lcd s deskou.
Kremik

#8 Příspěvek od Kremik »

Tam bude takový ten "nalepovací" flex. Někdy pomůže vypodložit to třeba kouskem molitanu ale nevím, jestli je to dlouhodobě použitelné řešení. U el. váhy mi to šlo. Už ji ale nepoužívám.
samec

#9 Příspěvek od samec »

sr71 píše:...v kontaktu na vodivé gumě u displeje to podle mě nebude, protože se nic nezmění když zkusím v prostoru rámečku displeje zatlačit
Možno tam nie je vodivá guma, ale fólia. A tá sa zvonku pritlačiť nedá, lebo je lepená. No a časom lepidlo povolí a striebro zoxiduje...
http://www.c-a-d.com.hk/
Kvicala_r

#10 Příspěvek od Kvicala_r »

Moje sharp měla stejný problém. spojení FLEX/display (nejspíše lepený) sem přejel horkým hrotem a trochu podložil tužší smršťovačkou, aby flex dotlačovala na sklo. Oprava dobrá, ale jen na chvilku. tohle se opravit asi prostě nedá.
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

samec píše:...ale fólia. A tá sa zvonku pritlačiť nedá, lebo je lepená.

Ale dá, co by ne. Ne vždy to ale pomůže.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Ano, velmi výstižná odpověď. Opravit se to dá ale fungovat to stejně nebude.
..to bude jen ňákej odpůrek
workhard
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od workhard »

Tak ono to funguje, ale jen chvilku, kdysi jsem si takhle rozhýbal displej na autorádiu Blaupunkt, kde už nebylo vidět skoro nic. Po opravě přežehlením super, ale po cca dvou dnech to šlo zase do kopru.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“