Tesla 820A, úplně mrtvá, nehraje

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cairon001

#16 Příspěvek od cairon001 »

Ahoj, od výroby to nebude, přišel jsem na to tak, že v bedně něco štěrkalo a celá tesla byla hrozně špinavá a zaprášená, tak jsem se rozhodl ji kvůli možným breberkám (koupil jsem to od takových asociálů) vysát a zjistit, co tam štěrká a proč nehraje druhý kanál. A přitom jsem našel i ten odpojený kanál. Co štěrkalo byl ten jezdec z trimru i to jeho uchycení, ale zpátky to nedrželo. Dokonce je na tom těle trimru vidět v prachu stín původní pozice jezdce - jde poznat, jak byl nastavený, tak mě napadlo koupit ho nový a nastavit stejně. Myslíte si, že je to pitomost a mohl bych tak něco pokazit? Nejsem elektrotechnik, ale za zkoušku by to asi stálo, už ze zvědavosti :D
kokun

#17 Příspěvek od kokun »

cairon001 píše:... Může nefunkční indikace síly signálu být způsobena tímto rozpadlým (fakticky chybějícím) trimrem? Pokud mi nevadí, že ta indikace vyladění nefunguje, je třeba ten rozpadlý trimr řešit? Nechci, aby se při používání kvůli tomu třeba pokazilo něco jiného...
ok1hga píše:ne . . .

Právě že je třeba řešit - minimálně nalézt ty jeho (kovové!) "pozůstatky", aby nezpůsobily případný nějaký zkrat (zapadnutím mezi součástky) a následnou další poruchu.
Honza - kokúň

#18 Příspěvek od kokun »

cairon001 píše:... Co štěrkalo byl ten jezdec z trimru i to jeho uchycení, ale zpátky to nedrželo. Dokonce je na tom těle trimru vidět v prachu stín původní pozice jezdce - jde poznat, jak byl nastavený, tak mě napadlo koupit ho nový a nastavit stejně. Myslíte si, že je to pitomost a mohl bych tak něco pokazit? Nejsem elektrotechnik, ale za zkoušku by to asi stálo, už ze zvědavosti :D

Takže ty jeho "pozůstatky" jsi už vlastně našel - velmi častá závada (a nejen u trimrů - "upadnutý" jezdec). Všimni si, že se mu odlomila ta zahnutá část. Jezdec je z poniklované mosazi, která časem křehne a upadne (totéž dělají třeba i msz duté nýtky, kterým "upadne hlavička", ...) :cry:
Vypájej tu část s odporovou dráhou (která ti zůstala na DPS); přečti hodnotu a stejný si sežeň.
A když ho "nastavíš stejně", nic nepokazíš - max. bude možná třeba mírné donastavení, kvůli rozptylu parametrů součástky. Ale pravděpodobně ani to ne.
Honza - kokúň

#19 Příspěvek od cairon001 »

Seženu, napájím, vyzkouším a napíšu výsledek :). Díky moc za rady a hezký víkend přeju!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“