Fungovalo by mi to? :-)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brzda

Fungovalo by mi to? :-)

#1 Příspěvek od Brzda »

Potrenuju nejak pomoci 555 sepnout tranzistor, aby do civky slo ss napeti. Spoustelo by se to signalem. Kdyztak mi poradte jak to upravit :oops:
Obrázek
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

No koukam nato jako tele na novy vrata 8O . Ridici obvod je nejakej sken, tak ten bude v poho, ale co ten rizeny obvod? ta civka je natvrdo zkratovana zkratovana na zem! Musis ji dat mezi +12V a D, do baze(G) tranzistoru jeste odpor(nejakej kOHM) a doplnit antiparalelni diodou.

//EDIT: :lol: koukam panacek opravil schema...ted uz to je dobre, ale puvodne to byla hovadina 1. radu...jeste dopln tu diodu a rezistor a bude to v poho
Brzda

#3 Příspěvek od Brzda »

stepa píše:No koukam nato jako tele na novy vrata 8O . Ridici obvod je nejakej sken, tak ten bude v poho, ale co ten rizeny obvod? ta civka je natvrdo zkratovana zkratovana na zem! Musis ji dat mezi +12V a D, do baze(G) tranzistoru jeste odpor(nejakej kOHM) a doplnit antiparalelni diodou.

//EDIT: :lol: koukam panacek opravil schema...ted uz to je dobre, ale puvodne to byla hovadina 1. radu...jeste dopln tu diodu a rezistor a bude to v poho

Me to totiz pak taky napadlo ze puvodni verze je spatne :). Tak sem to upravil. Takze tam este frknu ten odpor a tu diodu. Obrazek uz snad sem davat nemusim :)
Brzda

#4 Příspěvek od Brzda »

myslel si tu diodu takhle?
Obrázek
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

Jop...co ze ta civka zac?
Brzda

#6 Příspěvek od Brzda »

stepa píše:Jop...co ze ta civka zac?

Je to podomacky delana civka, ktera ma zhruba 70 Ohmu odpor. Potrebuju to napajet ss napetim. Aby mi odpudila magnet :-)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

Jo to je na tu hovadinku s tim kompem, jak ses tady nato nedavno ptal?
PavelFF

#8 Příspěvek od PavelFF »

Odpor o velikosti cituji " nejakej kOHM " do gejtu je zbytečný a někdy může být naopak škodlivý.

Dává se spíš jen několik Ohmů a z gejtu proti zemi se může dát "několik kOhmů" (kvůli utlumení kmitání).

Tady je to asi jedno, ale kdyby tam nebyl vůbec, asi by se nic nestalo.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od stepa »

V tohle pripade, jak rikas je jedno jakej tam bude a ani by tam byt nemusel, ale ja je tam radsi davam.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Brzda píše:

Je to podomacky delana civka, ktera ma zhruba 70 Ohmu odpor. Potrebuju to napajet ss napetim. Aby mi odpudila magnet :-)

ÁÁÁ, takže došlo na moje slova? Jo, to schéma je po té opravě už OK, jen si nejdříve vyzkoušej, jestli těch 70Ohms propustí při 12V dostatek proudu na to, aby ti to ta dvířka odhodilo - je to cca 170mA, bude to mít dostatečnou sílu?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
dolac

#11 Příspěvek od dolac »

stepa píše:V tohle pripade, jak rikas je jedno jakej tam bude a ani by tam byt nemusel, ale ja je tam radsi davam.

Odpor 2K v G ti tak akurát zhorší spínanie a zvýši straty na tranzistore.
Brzda

#12 Příspěvek od Brzda »

EKKAR píše:
Brzda píše:

ÁÁÁ, takže došlo na moje slova? Jo, to schéma je po té opravě už OK, jen si nejdříve vyzkoušej, jestli těch 70Ohms propustí při 12V dostatek proudu na to, aby ti to ta dvířka odhodilo - je to cca 170mA, bude to mít dostatečnou sílu?

OK, az to budu mit vyzkousim. Snad to bude stacit, jinac byhc asi musel pridat zavity ze? Aby se zvednul odpor a tim i prochazejici proud.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od PabloX »

Naopak. Cim menej zavitov, tym mensi odpor a vacssi prud.
Brzda

#14 Příspěvek od Brzda »

PabloX píše:Naopak. Cim menej zavitov, tym mensi odpor a vacssi prud.

NJ uz ani logicky mi to nemysli :). to je ten zacatek sk. roku. Ale pokud to ty dvirka neotevre tak budu muset pridat zavity aby se zvetsilo mag. pole (takhel sem to myslel v predeslem prispevku :-) )
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Nebudeš muset přidávat nic, prostě budeš muset PŘEVINOUT tu cívku silnějším drátem, aby měla stejný počet závitů, ale menší ss odpor - tím přes ni poteče větší proud a bude mít větší sílu. Uvědom si, že mechanický impuls cívky je úměrný tzv. AMPÉRZÁVITŮM - stačí zvednout jen jedno, častěji se to dělá proudem, tím, že se dá silnějšíá drát. Omezit pak případně proud (když je ho tam moc) je pak ta nejjednodušší věc - malý odpor v sérii...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“