Vinutí feritové anteny

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
FERYACT

#31 Příspěvek od FERYACT »

Já jsem se pokusil feritku sestavit. To ještě šlo. Pak jsem se pokusil doplnit zpětnou vazbu a rozkmitat. Zřejmě musí být ZV jen na jedné feritce a induktivní vazbou se ZV přenese na rozkmitání. Dělal jsem na tom v zimě a mohu pokračovat.Rozum mi to nebral.
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

no a z jakého pramene je teda ten článek o čtvercové feritce? třeba se dá zjistit něco víc odkud Slávek Lízal čerpal
Crifodo

#33 Příspěvek od Crifodo »

danhard píše:Šlo tam o to, aby to bylo malý a jednoduchý a děckám se to líbilo.

tak tos by ty, ten recesista s kufrem? někde ve starých AR byla fotka podivných individuí s liškovým přijímačem, drželi to v náručí velký jako kufr, sluchátka to mělo na síťovou 220V zástrčku a přepínání antény osmička/kardioida bylo lustrovým přepínačem.
FERYACT

#34 Příspěvek od FERYACT »

Crifodo: Feritová rámovka byla zveřejněna v Radioamatérském zpravodaji. Ročník neznámý. Musím zase zalívat. Podívám se jestli jsem nezanechal v PC další stopy. Ahoj.
microlan

#35 Příspěvek od microlan »

Co pořád máte s tou rámovkou?
Přílohy
liska.jpg
liska.jpg
FERYACT

#36 Příspěvek od FERYACT »

microlane: dne 16.8.jsem do tohoto vlákna vložil technicky nevyjasněný obrázek feritové rámovky. Pozři.
microlan

#37 Příspěvek od microlan »

Aha, já jsem myslel rámovka na lišku, tak už tomu rozumím
Crifodo

#38 Příspěvek od Crifodo »

to neidentifikovatelné co předložil Feryact je nějaký úlet pro DX na krátké vlny zřejmě, ale myšlenka byla zřejmě hodně geniální i pro samého autora, takže ji asi nedotáhl.
FERYACT

#39 Příspěvek od FERYACT »

Mně se to taky nezdálo a tak jsem to předhodil ke konzultaci moudřejším.
Bernard

#40 Příspěvek od Bernard »

On se pan Líbal odvoláva na nějaký původní návrh, který v RZ prezentuje. Po stopách Amidonu najde Gůgl předlohu ve Finsku, odkud zdá se směrník na původního autora, jímž je Richard Q. Marris, G2BZQ. O něm se toho dá najít dost, pokud má někdo zájem a prostředky (archiv Elektoru je zpoplatněn).
barnodaj

#41 Příspěvek od barnodaj »

Asi takto:

Na zlomení krku dobrý. Pootočeno. ZdenekHQ
Přílohy
feritram_881_r.jpg
feritram_881_r.jpg
barnodaj

#42 Příspěvek od barnodaj »

Nechtěl jsem natahovat stránku...
A koho to zajímá, ten si to otočí. 8-)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jako zpátky naležato? :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
barnodaj

#44 Příspěvek od barnodaj »

Jistě, viděl jsi film Velký šéf?
Crifodo

#45 Příspěvek od Crifodo »

Bernard, dík za info, ačkoliv v tom feryactově skenu z čehosi je uvedeno LÍZAL nikoli Líbal. O Líbalovi v souvislosti s anténama gůgl nenašel nic, od Lízala cosi málo, pokud to není pseudonym nebo slivestrovský článek.
Richard Q. Marris, G2BZQ trochu na webu figuruje, našel jsem starší resp. odlišné popisy na "normálnější" provedení smyčkových antén. Elektor k tomu to vynálezu fakt kupovat nebudu.
Stáhl jsem i http://hamradio.tomsk.ru/wp-content/upl ... tennas.pdf obsáhlý materiál, kde je v závěru asi 40 stran věnováno rámovým anténám včetně té Marrisovy.
Pak ještě nějakou teorii která se snaží popsat rámovu anténu v magnetické složce pole, dokonce i se simulacemi https://sidstation.loudet.org/antenna-theory-en.xhtml
To co předkládá Lízal, ex Marris, do toho všeho nějak nezapadá. Rámová anténa i feritka nastavujou magnetickým silačarám cívku, ve které se indukuje napětí. zatímco tahle skládačka ignoruje princip a do prostoru silačarám nastavuje rádoby smyčku z feromagnetického materiálu, s pofiderní vazbou mezi kolmými díly a teprve na tomto materiálu předpokládá nějaké indukované napětí.
do cimrmanovské velikosti to ale dovádějí stavitelé Ferrite Sleeve Loop http://www.radiodx.com/is-it-a-bird-is- ... ts-an-fsl/
které předpokládají vykrást fabriku s ferrokeramikou, někteří použijou až 100 tyčí Ø 20 délky 300 mm, pokud jedna od Amidonu vyjde na pětikilo nebo tisícovku, je to větší pálka než za rádio...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“