jaký sací koš k darlingu?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

jaký sací koš k darlingu?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Podařilo se nám (po asi 34 letech) vybrat studnu (to horko a sucho je tady opravdu extrémní).
Voda už zase nastoupila, ale sací koš už dal sbohem, sací trubka je bezedná.
Koš blbnul už dřív (darling se občas spouštěl, i když nebyl odběr), ale teď už to bude konečná.
V prodejně jsem se díval na dvojí provedení koše- plastový nebo mosazný. Cenový rozdíl je minimální, takže bych rád koupil to, co je spolehlivější (abych nemusel hned zase lézt do studně).
Voda je u nás hodně tvrdá, silně mineralizovaná. Slyšel jsem, že v takovém případě je vhodnější plastový koš (že prý na něm tak rychle neroste kameň).
Co byste prosím doporučili?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
vasekpetr1

#2 Příspěvek od vasekpetr1 »

Když jsem měl chatu v Kanicích (mezi Ochozem a Řícmanicemi), tak jsem do studny dal mosazný koš na coulové trubce a celou dobu jsem o něm nevěděl. Ale u vás to složení vody může být jiné.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Já mám mosazný koš s nerezovým sítkem s pružinou a je to dlouhodobě bez problémů. Předtím jsme měli koš bez pružiny, kdy uzávěr padal jen vlastní vahou, ale ta pružina je jednoznačně lepší, na začítku sezony dolívám tak 1-2 dl.
Pitná voda, kterou nám dodává místní vodárenská společnost, je taky hodně tvrdá. Ale vodu ve studni jsem neměřil. Ona nemusí být tak tvrdá, když je to defacto (v mém případě) povrchová voda.
Trubku k čerpadlu jsem před mnoha lety vyměnil za hadici "s pružinou", aby se při sání nesmrskla.

Petr
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Michal22 píše:darling se občas spouštěl, i když nebyl odběr...

Michal, tak tady máš pravděpodobně problém ještě i jinde - buď ukapává přes hřídelku čerpadla, nebo spíše je vadná zpětná klapka a koš pak mimo sloupce vody musí čelit i zpětnému tlaku z nádoby. Pokud to neopravíš, tak i nový půjde rychle do kopru.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jezevec »

Je to jak píše Kvicala_r, máš ještě protrženou zpětnou klapku u darlingu. Plastový i mosazný mě odešel po roku (mám sací trubku trochu našikmo), nelépe se mi osvědčil klasický litinový Pirát. Už mi drží 16.rok.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Kvicala, Jezevec- chlapi, nene, blbě jsem to napsal. Zpětná klapka byla samozřejmě vadná, tak je tam 2 měsíce nová. A po její výměně se frekvence spouštění snížila, ale čerpadlo zase po startu chvilku táhlo vzduch. Takže ten koš bude fakt vadný, pravděpodobně je na něm bylo už tolik šutru, že zpětná klapka nedovřela. No a teď se to rorazilo po vyčerpání studně.
Košchci vyměnit tak i tak, jen mě jde o to, jaký teda použít. Ale asi půjdu do mosazi, tomu plastu nějak nedůvěřuju.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Dávej mosaz, pro plastový by musel být důvod a je nějaký?
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Důvod?
Voda je u nás hodně tvrdá, silně mineralizovaná. Slyšel jsem, že v takovém případě je vhodnější plastový koš (že prý na něm tak rychle neroste kameň).

Nevím, ptám se.
Ale asi zkusím zajet do Sigmy v Tuřanech a uvidím, co mi řeknou.
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

My máme u našich vodu poměrně měkkou. Pirát periodicky měněný. Mosaz (s pružinkou a nerez sítkem zasazeným v silonovém mezikuse) drží už hromadu let.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Inu v měkké vodě odejde mosaz rychleji .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“