Rádio Videoton R4900-přeladění.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hifista

Rádio Videoton R4900-přeladění.

#1 Příspěvek od Hifista »

Získal jsem toto rádio v nádherném stavu. Při prohlížení schematu jsem zjistil, že vkv díl je laděný kondenzátorem a ne změnou indukčnosti, jak je zvykem u většiny elektronkových vkv dílů. Napadlo mě, že by tento vstup tudíž mohl jít jednodušeji přeladit do pásma CCIR.
Abych neobjevoval již objevené, tak se ptám, jestli zde už někdo toto rádio přelaďoval.
Nemám zájem o rady typu - použij konvertor. Konvertor považuji za polovičaté řešení i když jde o model s přepínáním krystalů pro překrytí pásma.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#2 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Preladoval som viacere prijimace podobneho druhu. Dobrym vychodzim bodom je

http://mujweb.cz/pjenicek/radio/navodyj ... xtant.html

Da sa to adaptovat aj na elektronkove pristroje. Ja som podobne preladil elektronkovy prijimac Tesla 323A, Tesla Tosca, Carioca a p.
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Je to docela pohodlné u rádií, která mají FM jen na jednoduché číselné stupnici např. 1-15, bez údaje konkrétního kmitočtu. Některá jednodušší tuzemská to takhle mají, teď z hlavy nevím, která přesně to jsou.
Ale u přijímačů s údajem kmitočtu a větší stupnicí na FM to pak laické uživatele při ladění nasírá, protože nic nesedí a nějaké přepočty díky rozdílné šířce pásem FM taky ne.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Existuje Civic R4900, co je asi exportna verzia toho Videotonu. Ten ma CCIR, takze by to chcelo porovnat zapojenie.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Luhočovické blá blá , co je nad 20kHz je Boží díl .....
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Bořku to asi jo :D
Ale nebral bych to nad těch 20k tak vážně:D
Fakt ale je, že jsem vf nikdy nedělal moc rád.
Ani nehraju na to, že rozumím úplně všemu :D Ale respektuju, že na to máš monopol Ty :D
Hifista

#7 Příspěvek od Hifista »

Fotografií přijímače s CCIR je k nalezení dost, ale schema jsem nikde nenašel. I kdyby bylo, tak stejně se z něj dají vyčíst jen použité kapacity, ale parametry cívek nikoliv. Jelikož asi tady není nikdo, kdo by toto rádio již přeladil, tak úpravu odložím na zimní večery. Zatím jsem jen na nějakém maďarském fóru objevil krátkou zmínku o ubrání 1,5-2 závitů z cívek a pochopitelně i zmenšení paralelních kapacit. Během zimy to vyzkouším a pokud se práce podaří, tak sem dám potřebné informace, aby někdo další nemusel pracně experimentovat.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

To nemáš GDO , ani si ho někde půjčit ?
Hifista

#9 Příspěvek od Hifista »

BOBOBO:
GDO bylo kdysi před několika desítkami let k dispozici v mém domovském svazarmovském radioklubu, takže jsem neměl potřebu mít vlastní. No a když vše zaběhnuté po změně poměrů zaniklo, tak jsem už nic takového nesháněl, čili tento přístroj v současné době nevlastním.
Přeladil jsem dosud bez něj několik desítek tranzistorových rádií (docela dobře), takže snad i toho elektronkového "maďara" nějak pokořím, když už se nenašla konkrétní "receptura" pro jeho přeladění.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Proč si ho nevyrobíš ? Zvláště pro vícero případů ... sakra urychlí práci . Mám postaveno z amára .
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“