Lampová RIAA korekce a zesilovač pro sluchátka

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#16 Příspěvek od sinclair »

hafco, opravdu bych vřele doporučil spojit se s tím Milanem Švrčinou. Vysvětlím proč.
Je to povoláním hodně dobrý strojař a dlouholeté bastlení má jako koníčka, jako skoro my všichni tady.
On ale stavěl všecko, co bylo kdysi třeba, třeba i celé PA aparáty a kytarové záležitosti, jak s polovodiči, tak elektronkami. Sám je výborný baskytarista s absolutním sluchem.
Jako důkladný strojař úplně od všeho uchovává podrobnou dokumentaci, včetně dokumentace nepovedených vzorků. A mívá tam i dodatečně uvedeno, proč se nepovedly a odkaz na "vyšší verzi".
Např. se vůbec nepovedly první verze sluchátkáčů s 2x6N2P a 2x6N1P, prostě to do 2x16 ohmů hrálo blbě.
Pak se postavily různý verze osazení, včetně koncových stupňů s výkonnými triodami, jako je třeba 6N6P a zkoušelo se i jejich paralelní zapojování.
Nakonec, po všech, často hodně komplikovaných experimentech, byl tuším nejspokojenější se zvukem i výkonem elektronkového sluchátkáče, který byl osazen ECL86 původní československé výroby. Polské se nějak neosvědčily a ani se tomu nedivím.
Milan zkoušel i nějaké varianty RIAA předzesilovačů, ale u toho už jsem nebyl.
Vždycky měl po ruce hromadu dobrého materiálu a hlavně chuti dělat - není pro něj problém nějaký okamžitý nápad do několika hodin realizovat a odzkoušet v praxi.
hafca

#17 Příspěvek od hafca »

RIAA udělám asi podle toho, co sem dal barnodaj nebo podle obrázku ten RIAA-Phono-Preamp.
A když už to budu dělat, tak tomu malé konce s výstupním trafem RADIOX Minor VT40. Našel jsem dvě zapojení s ECL86, jeden se zpětnou vazbou a druhý bez ní. Je otázkou, který by byl lepší.
A mezi RIAA a konec bych chtěl vsunout nějaké pasivní korekce. Jen nevím, jestli bude stačit citlivost konce a zesílení toho předzesilovače.
Přílohy
RIAA-Phono-Preamp.jpg
RIAA-Phono-Preamp.jpg
Schránka 01.jpg
Schránka 01.jpg
main.png
main.png
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
sinclair

#18 Příspěvek od sinclair »

Podívej se ještě na tohle, tady je všecko to, co bylo v tom Elektoru 2000. Není zač :D
https://uloz.to/!jPWRbodpQt1D/predzesil ... -ecl86-zip
Zapojení RIAA ala Shure:
https://uloz.to/!GRzS9Wb2TdWm/shure-m65-data-sheet-pdf
Ten Shure, stejnosměrně žhavený, líp anodově vyfiltrovaný a na dps má pak citelně lepší parametry, než jsou uvedený v originálu, hlavně pak odstup. Ostatní polohy přepínače je možný vypustit a nechat zapojenou jen korekci RIAA. Anebo jednu polohu nechat rezervní "linkovou" s citlivostí třeba okolo 100mV, zapojení to umožňuje. Pasiv či ZV u elektronek a zvlášť triod vychází ve prospěch toho ZV.

Ještě mám někde jednu konstrukci sluchátkáče s ECL, dokonce i s plošáky, zdroji a mechanikou - chceš to?
hafca

#19 Příspěvek od hafca »

Děkuji.
Jak se na to tak dívám, asi bude jedno jestli RIAA bude ze dvou triod nebo s ECL86. U ní je navíc ještě vstupní trafo, to je další komplikace.
A ten konec se mi zjednodušil. V zapojení s zpětnou vazbou z Nuts and Volts jsem si nevšiml, že jsou tam použité 6T9, které jsou téměř k nesehnání.
Nechci v tom utopit nějakou závratnou částku. Stav mých uší má do netopýra už daleko. :cry:
Dobročinnosti se nebráním, jestli to chceš někam dát určitě se na to podívám.
lesana87

#20 Příspěvek od lesana87 »

hafca píše:U ní je navíc ještě vstupní trafo, to je další komplikace.

To trafo je tam potřeba jen pro přenosku typu Moving Coil.
hafca

#21 Příspěvek od hafca »

Děkuji, už jsem si to přeslabikoval. S mojí angličtinou to je neslavné. Ještě tak ruština, ale po těch letech už asi taky nic. :wink:
Je dobré, že je u toho DPS. Nemusel bych vymýšlet už vymyšlené.
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Určitě, řešení dobré desky pro elektronky potřebuje trochu odlišnější přístup, každý pikofarad vzájemný či parazitní se počítá. Kór na těchto impedančních řádech. Moc jsem se toho sice nenaučil :D, ale něco přece. Nechat definitivní plošáky /pokud jsem je vůbec použil/ galvanicky pocínovat a zásadně nelakovat, po pájení tavidlo důkladně umýt, zvlášť u objímek.
Desky s nepájivkou jsem na elektronky nedělal vůbec a tudíž nevím, jak se to chová s maskou a bez ní. Ale běžný lak SK10 tropil neplechy.
hafca

#23 Příspěvek od hafca »

Mám ještě takový kacířský dotaz. Napadlo mi použít místo síťového trafa zdroj od notebooku a potřebná napětí řešit přes DC-DC step down pro žhavení a DC-DC step up pro anody. VN přes DC-DC 8~32V to 45~390V a žhavení třeba přes DC-DC Step Down Adjustable Constant Voltage. Bylo by to postatně míň náročné na prostor, váhu a nakonec i peníze za trafo.
Je to hodně blbý nápad nebo by to bylo schůdné?
sinclair

#24 Příspěvek od sinclair »

Jedeš! Fuj!
hafca

#25 Příspěvek od hafca »

Já to tušil. :cry:
Teď tedy nastává další fáze, shánění traf, elektronek a vymýšlení jak to bude vypadat. A do toho mám slíbený MC600Q, který by měl přijít k tomu zesilovači, ale prý nefunguje.
patrikvarga

#26 Příspěvek od patrikvarga »

Přílohy
dps.png
dps.png
hafca

#27 Příspěvek od hafca »

Sehnal jsem ke kanibalizaci stereo Tarantelu. Je tam síťové trafo s 2x6.3V a 1x575V takže to budu muset usměrnit jednocestně abych se dostal na rozumné anodové napětí.
Zajímavější jsou ale pro mě výstupní trafa. Sekundáry jsou normální, ale primáry mají vinutí pro anodu s odbočkou. Z těch je napájený přes odpory zbytek rádia. Mám to chápat tak, že to slouží zároveň jako filtrační tlumivka? Pokaždé jsem viděl v napájení tlumivku zvlášť.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

To trafo má vyvedený střed sekundáru, takže máš pro dvoucestné usměrnění k dispozici 2x285 VAC.
Jo, a schéma Tarantelly je tady.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
hafca

#29 Příspěvek od hafca »

Schema mám. Trafo střed vyvedený nemá.
Přílohy
tara.jpg
tara.jpg
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

To je nesmysl: jestli je tam EZ81, musí mít trafo vyvedený střed sekundáru, jinak by to popřelo smysl dvoucestného usměrnění. A i při jednocestném by na ní bylo přes 1000 V, což je mezní závěrné napětí.
Přinejhorším bude ten střed přímo spojený s patkami trafa.
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“