ďakujem všetkým za reakcie. Takže na upresnenie - ističe sú upevnené na DIN lište a pripevnené na bielom bakelitovom kryte a je tam aj bzučiak
V problematickom okruhu začali asi posledné dva týždne najskôr blbnúť svetlá a to krátkym nepravidelný prebliknutím, až nakoniec došlo k úplnému výpadku – nefungovalo nič, istič nevyrazilo. Okruh nabehol až po niekoľkonásobnom vypnutí a zapnutí ističa. Preto som mal najskôr podozrenie na istič, napr. kvôli zoxidovaným kontaktom, ale výmena nepomohla. Teraz nepomáha ani niekoľkonásobné vypnutie a zapnutie ističa.
V okruhu je zapojené:
- svetlo vo WC – pätica E27 teraz je tam žiarivka TESCO 11W
- svetlo v kúpeľni – pätica E27 teraz je tam LED Philips 5,5W
- svetlo v chodbe – pätica E27 teraz je tam noname čínska LED 6W
- svietidlo nad umývadlom s dvoma bodovým žiarovkami pätica GU10 teraz je tam LED Panlux 2x4W
- 2x ventilátory Merox 16W, z ktorých jeden je ovládaný elektronickým spínačom a vypína sa sám nastaviteľným časovým dobehom. U druhého mi ten spínač odišiel, tak som ho vyhodil a ventilátor je ovládaný klasickým vypínačom
- starý panelákový digestor, v ktorom je taký strašne hučiaci ventilátor a žiarovka s päticou E17, kde je teraz noname čínska LED 3W
- infračervený ohrievač Airellec 600W, ale ten sa skoro vôbec nepoužíva.
Táto zostava fungovala bez akýchkoľvek problémov 3-4 roky.
Čo som zatiaľ zistil:
- priamo na ističi je 230V a skúšačka ukazuje fázu
- v kúpeľni na svorkovnici je 15V, fáza tam nie je
- postupne som začal odpájať všetky veci ( fázu aj nulák ) a po odpojení ventilátora s elektronickým spínačom sa na svorkovnici objavilo 200V aj s fázou, ale svetlá a ostatné ventilátory nefungujú
- po odpojení všetkého je na všetkých prívodoch je 200V a fáza
Takže neviem, čo ďalej. Ak by bol prerušený vodič, tak by som snáď na prívodoch mal namerať nulu.
Komu sa to všetko chcelo prečítať, tak budem povďačný za nejaké rady.