Výroba Savoniovy turbíny
Moderátor: Moderátoři
Výroba Savoniovy turbíny
Všude jsem našel spoustu návodů a rad, vím že se dá jednoduše rozříznout napůl sud, jehož poloviny se pak navaří na svislou osu s přesazením kolem 20 %, lze použít dvě dvojice lopatek, které budou vzájemně pootočené o 90°. Co jsem ale nikde nenašel, jsou nějaké rady k vlastnímu generátoru.
Chtěl bych se zeptat, jestli s touhle Savoniovou turbínou nemá někdo zkušenosti. Jde mi hlavně o to, co použít jako generátor (ideálně 24 V, možná 12 V). Stačí mi výkon v řádu desítek wattů. Také mě zajímá zpřevodování, elektronika - jestli k tomu přidat nějaký DC/DC měnič atd.
Budu vděčný za jakékoliv rady.
Samozřejmě při odběru přes 10 A už s tím bude mít taková turbína co dělat, zrovna tak se nadře i při menším odběru a menších otáčkách - s rostoucími otáčkami mechanický odpor altíku klesá, je-li odběr proudu neměnný.
Jestli do takových rozměrů turbíny nemůžeš jít, nemůžeš použít ani korečkové kolo (tím jsme kdysi honili právě takový alternátor a jím dobíjeli a v zimě dobitou baterku pomocí teflonového drátu udržovali v tepltě nad nulou, aby kdokoli dorazí na srub, si mohl posvítit; bohužel vydrželo to pod tou hrází asi 9ůl kiláku pod pramenem potoka jedno léto a dodnes necíme, jakou část zimy - prostě nám to celé někdo ukradl a netušíme ani, kdy), tak bych zkudil použít jako generátor motor z 14,4 V nebo 18 V vrtačky. Odhaduji, že bys z něj při akceptovatelné mechanické zátěži turbíny mohl 20 W výkonu dostat, přitom na hřídeli bude potřebovat nějakých 70 W, to už zvládne i relativně malá turbína.
Jirko, na tý fotce z odkazu ale NEJSOU Savoniovy rotory. To co chce tazatel vypadá "poněkud" jinak...
A kutilmile - nelituju tě
Důvod je zřejmý: závistivci, slyšící trávu růst, nevymřeli a je nutno s nimi počítat, že jsou vždycky připraveni těm, kdo se o něco snaží, to zatrhnout, když už sami jsou neschopní nebo líní něco užitečného dělat.
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Jirko, na tý fotce z odkazu ale NEJSOU Savoniovy rotory. .
To já vím, já myslel akustickej hluk u větrnejch elektráren obecně.
Savoni jsou taky třeba ty rotující koule na větracích šachtách na americkejch výškovejch baracích z první půlky dvacátýho věku. V podstatě i každej aneometr, pokud není zrovna ultrazvukovej.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tady jsou nějaký paramety popis
Kdo byste řekli že to vyrábí?