Vyrobím titanovou anodu do boileru?
Moderátor: Moderátoři
Achab píše:Těch 12mA mohl být únikový proud topného tělesa, který se stárnutím zvyšuje. Výměnou za suché těleso pak zanikl.
Jo a proč teda tekl furt, i když bylo těleso nepřipojený? Přestal týct po tom, co byl odpojen ten VN kabel na pilu. Podle mě se z toho kabelu naindukovalo do vodovodu napětí a po mý vodovodní přípojce tekl do PE sítě a zemnícího systému, co jsem měl na druhý straně pozemku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samarit píše:Stále nerozumím tomu, co se to v tom boileru děje?
Hele, nech to koňovi, má větší hlavu.
Ještě tu nikdo nezauvažoval nad tím, že proudící voda vytváří elektrickej náboj. Taky jsem na to koukal jak puk, co se dělo na exkurzi na jedný hydroelektrárně na řece Soča v Slovinsku. Měli tam Peltonovy turbíny a při spouštění to v kališti pod turbínou pěkně práskalo. Místní technik nám říkal, že za tmy jsou vidět blesky dlouhý 2-3 metry. Tak si spočítej, kolik kV "našoupe" voda když letí rourou z výšky kolem 100 metů.
( chemicky čisté železo nerezne) Patrně když připojím externí zdroj napětí správné velikosti, tak naruším přirozený elchem. proces a korozi potlačím.
Samotnou anodu je možné vyrobit podle originálu některého výrobce, určeného pro bojlery podobného typu s odpovídajícím objemem. Zdroj s regulací už nemusí být tak jednoduchá záležitost. Například zdroje anod CORREX *MP Dražice pracují jako potenciostat - viz citace z návodu:
"Systém pracuje jako tzv. přerušovaný potenciostat, tj. napájení ochranným proudem pomocí titanové elektrody je pravidelně přerušováno v krátkodobých intervalech. Během tohoto přerušení se měří potenciál mezi titanovou elektrodou
a vnitřní stěnou nádoby zásobníku vody a naměřená hodnota se přivádí jako skutečné napětí do minipotenciostatu. Zde se porovnává s požadovaným nastaveným napětím uvnitř přístroje. Dodávaný ochranný proud je pak nastaven automaticky tak, aby potenciál odpovídal požadované hodnotě. Při potenciálu nádoby UH < -530 mV již prakticky nedochází k žádné korozní činnosti."
Některé uváděné parametry:
Požadovaný potenciál ..... 2,3V ± 50mV
Kmitočet impulsů ............. 100Hz
Přerušení ........................ 200µs
Sekundární proud ........... max 100mA (výstupní proud)
Sekundární napětí .......... max 10,6V při 100mA (výstupní napětí závisí od regulace proudu)
Samotné rozdíly ve složení vody z různých zdrojů ani neumožňují stanovení nějaké univerzální pevné hodnoty proudu. Optimální hodnota bude pro každý případ jiná.
Záleží i na konstrukci a stavu nádrže. Podle normy DIN 4753 (uváděna výrobci) jsou přípustné drobné vady smaltu do 7cm² na 1m² plochy nádrže. U starších bojlerů může být poškození větší. Spotřebu proudu dále zvyšují neizolované vodivé části, spojené s nádrží, jako například topné trubky výměníků. Zdroje aktivních anod pro běžné bojlery pak nejsou schopny potenciál udržet a ochrana je nefunkční. U dražických CORREX je stav přetížení indikován pomocí LED.
Potenciostat nemusí nutně pracovat v přepínaném režimu provoz/měření, ale vyžaduje to druhou referenční elektrodu. Tento způsob se ovšem hodí spíš pro větší nádrže, kde je možné elektrodu umístit v dostatečné vzdálenosti od anody. U běžných bojlerů to pravděpodobně nelze použít, protože jediná možnost umístění je zpravidla na přírubě.
Asi máš pravdu. Jak to vysvětluje Achab, tak tomu rozumím tak, že si zařízení v krátkých intervalech (200µs) samo změří jaký je potenciál mezi titanovou elektrodou a vnitřní stěnou nádoby a podle toho pustí proti němu svůj odpovídající "protiproud". To je dost složité a asi to na koleně vyrobit nepůjde. Nevadí, alespoň jsme trochu chytřejší, je to docela zajímavé.Celeron píše:Hele, nech to koňovi, má větší hlavu.![]()
Díky všem za zájem.
- weed_smoker
Jinak je v tom zdroji ještě kontrola (omezení?) maximálního proudu se signalizací přetížení.
Stejně se musí občas bojlér vyčistit od písku. Tak proč bádat nad něčím, co ne všude funguje a žere energii.