Statistika poruch
Moderátor: Moderátoři
Statistika poruch
Majitel chce pronajmout s vynaložením nejmenších nutných nákladů, nájemce očekává co nejlepší stav s minimem následných nákladů.
V hale je několik set zářivkových těles cca 45 let starých. S množstvím práce, startérů, trubic, náhradních tlumivek, kompenzačních kondenzátorů byla hala krátkodobě ze 100% zprovozněna, ale logicky v řádu dní a týdnů začaly odcházet tlumivky, kondy, přestávají startovat některé zářivky (58W Philips).
K výměně tlumivek sehnal majitel elektronické předřadníky - zdemontované odněkud, které už mají neznámou dobu nasvíceno. Z 10 zakrátko dva odejdou taky. Samozřejmě množství dalších hodin na údržbu.
Zcela neelektrický dotaz, jak vysvětlit laikům a škrtům k tomu, že takové osvětlení je bez průběžné údržby nereálné?
(poslat doprdele oba nechávám jako závěrečnou možnost).
p32 píše:A o co jde? Udělej svou práci a nech si zaplatit.
to bys musel zná tkonkrétní lidi a situace, netýká se to jen mě. každé patro má svého nalinkovaného elektrikáře.
a ještě další chuťovka, pro pár strojů s těžkým rozběhem se má přidávat podružný rozvaděč, k tíži majitele budovy, osazení jističi 3x32/C.
stroje s motory 3 kW které ustojí jištění 2,5mm2 3x16/C. Protože je tam prach, revizák požaduje uložení kabelů v skupině A - nejhorší, to znamená pro trvalý odběr motoru 9 A tahat kabel 6 nebo 10 mm2?
Pro motor 3kW a přiměřenou délku vedení by měl být CYKY 2,5mm² vyhovující.
Přesně to samé jsem řešil- přípojka 10m, jištění 3x25A, říkal jsem 5x4mm², on mi řekl, že musí být 5x6mm².
Bavili jsme s eo tom, před asi 14 dny.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
@Michal22: Pro elektrické přípojky a vedení před elektroměrem platí další předpisy.
a) pro ten provoz musí být vypracován dokument o posouzení vnějších vlivů (zdá se to jako blbost nicméně jako elektrikáři ti to brutálně usnadní život)
b) pokud chceš něco měnit mělo by to být na popud projektanta o opět dokumentace. Ono tam Lojza říkal moc v dnešní době nefunguje.
Co to je za kokotinu? Myslím, že průchozí zásuvka se průřezem 4 mm ani nedá zapojit, koncová se spoceným čelem. Jde čtyřka drát vůbec narvat pod šroubky zásuvky a nebo dokonce do nástrků bezšroubkový zásuvky?
A to mě revizák tvrdil, že normy máme harmonizovaný přes EU a u nás by to mělo být stejně.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!