Statistika poruch

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

Statistika poruch

#1 Příspěvek od Crifodo »

Máme dva ohony: majitel haly a nájemce haly.

Majitel chce pronajmout s vynaložením nejmenších nutných nákladů, nájemce očekává co nejlepší stav s minimem následných nákladů.
V hale je několik set zářivkových těles cca 45 let starých. S množstvím práce, startérů, trubic, náhradních tlumivek, kompenzačních kondenzátorů byla hala krátkodobě ze 100% zprovozněna, ale logicky v řádu dní a týdnů začaly odcházet tlumivky, kondy, přestávají startovat některé zářivky (58W Philips).
K výměně tlumivek sehnal majitel elektronické předřadníky - zdemontované odněkud, které už mají neznámou dobu nasvíceno. Z 10 zakrátko dva odejdou taky. Samozřejmě množství dalších hodin na údržbu.
Zcela neelektrický dotaz, jak vysvětlit laikům a škrtům k tomu, že takové osvětlení je bez průběžné údržby nereálné?
(poslat doprdele oba nechávám jako závěrečnou možnost).
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

já používám analogii s autem. Např že nechám li několik měsíců auto stát tak je to problém. Tomu většinou laici rozumí.
masar

#3 Příspěvek od masar »

Většinou udělají blbce z tebe. A pak je teprve pošleš... :wink:
p32

#4 Příspěvek od p32 »

A o co jde? Udělej svou práci a nech si zaplatit. Samozřejmě k tomu udělej dokumentaci a pro majitele zdarma, ale oproti podpisu s datem, kdy ho v textu vlastně informuješ o budoucím režimu údržby. Budeš z obliga v budoucím pravidelném nebo nepravidelném odchodu svíticích blikátek.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

p32 píše:A o co jde? Udělej svou práci a nech si zaplatit.

to bys musel zná tkonkrétní lidi a situace, netýká se to jen mě. každé patro má svého nalinkovaného elektrikáře.

a ještě další chuťovka, pro pár strojů s těžkým rozběhem se má přidávat podružný rozvaděč, k tíži majitele budovy, osazení jističi 3x32/C.

stroje s motory 3 kW které ustojí jištění 2,5mm2 3x16/C. Protože je tam prach, revizák požaduje uložení kabelů v skupině A - nejhorší, to znamená pro trvalý odběr motoru 9 A tahat kabel 6 nebo 10 mm2?
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Taky záleží na délce vedení a materiálu izolace. Pro kabel CYKY, zatížený na 9A ve třech pracovních vodičích, uložení A2, stačí v základě průřez 1,5mm². Požadovaný průřez se případně zvyšuje podle délky a přípustného úbytku napětí.
Pro motor 3kW a přiměřenou délku vedení by měl být CYKY 2,5mm² vyhovující.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Revizák nenechal průřez 5x4 na jištění 3x25, "i když je uložení v trubce 1m, už je to uložení A, hořlavý prach 5mm" požaduje sundat jištění nebo kabel 6 mm2.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Můj revizák mi nedávno říkal, že je nějaká změna a jsou vyžadovány vyšší průřezy kabelů, nž bylo doteď zvykem.
Přesně to samé jsem řešil- přípojka 10m, jištění 3x25A, říkal jsem 5x4mm², on mi řekl, že musí být 5x6mm².
Bavili jsme s eo tom, před asi 14 dny.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Pro zatížení 25A (max 29A) a uložení A2 vychází 6mm². Viz kalkulačka zatížitelnost kabelů.
@Michal22: Pro elektrické přípojky a vedení před elektroměrem platí další předpisy.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Crifodo píše:to bys musel zná konkrétní lidi a situace, netýká se to jen mě. každé patro má svého nalinkovaného elektrikáře.

Jasně. že neznám, ale to je právě na tobě, abys tu situaci vysvětlil. My můžeme jen poradit, ale ty se budeš rvát o výsledek té práce a o peníze.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Tady je problém, že kabely jsou z 90% na roštech, poslední dva metry ke strojům v trubce, tím revizák sundá zatížení o stupeň dolů. Mám tu nějaké německé tabulky, podle nich to vychází dokonce o dva průřezy líp.
Ať se kluci dohodnou přes projektanta a mně pak sdělí výsledek...
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

Ono za
a) pro ten provoz musí být vypracován dokument o posouzení vnějších vlivů (zdá se to jako blbost nicméně jako elektrikáři ti to brutálně usnadní život)
b) pokud chceš něco měnit mělo by to být na popud projektanta o opět dokumentace. Ono tam Lojza říkal moc v dnešní době nefunguje.
Internet - metla lidstva
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Já z toho asi urychleně vykličkuju, protože být prostředníkem mezi dvěma subjekty s protichůdnými zájmy je nevděčné, ale když si navíc odporujou projektant s revizákem, je to už vůbec na palici.
SMITH

#14 Příspěvek od SMITH »

Áno , to to ti doporučujem ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

V těch průřezech je pěknej bordel. Nedávno mi spřízněný revizák vyprávěl příhodu z Německa, kdy měla jeho fy problém s zásuvkovým rozvodem 230V/16A v sádrokartónových příčkách nacpanejch vatou. Dýlka vedení od jističe cca 40 metrů, jištění 16A. Podle německejch norem to má být kvůli tý vatě natahaný 3C x 4. :roll: Řešilo se to několik dní a nakonec tam naflákali 13A jističe.
Co to je za kokotinu? Myslím, že průchozí zásuvka se průřezem 4 mm ani nedá zapojit, koncová se spoceným čelem. Jde čtyřka drát vůbec narvat pod šroubky zásuvky a nebo dokonce do nástrků bezšroubkový zásuvky?
A to mě revizák tvrdil, že normy máme harmonizovaný přes EU a u nás by to mělo být stejně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“