Stavebnice ADAM ELÉV

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hozd

Stavebnice ADAM ELÉV

#1 Příspěvek od Hozd »

Možná si někteří pamětníci vzpomenou na 80.tá léta, kdy se u nás objevila nepájivá kontaktní pole. Naším výrobcem byla v počátcích vyráběna pole o rozměrech 85x55x10 mm žluté barvy, která stála tuším kolem 80,-Kčs. Součástí byla i malá brožura pro nakopnutí, tu přikládám v pdf (tam jsem i přiložil foto tohoto pole) a snad k tomu byl i svazek propojovacích drátků. Celé se to jmenovalo ADAM ELÉV a bylo dodáváno bez dalších součástek. Koupil jsem jich postupně asi pět. Problém byl zejména tehdy pokud se použil slabší drát na propojení. Pak najít závadu byl docela problém. Tak jsme tedy začínali bez pájení. A co na to říci dnes? Pamětníci vzpomenou.
Brožura:
https://www.ulozto.cz/!7snDWLRVHzEv/adam-elev-pdf
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Mám 2 kousky (ale neprodám :D) - nevím, že se to tak jmenovalo, nicméně je to tmavě žlutý až okrový, zezadu je na nalepeným papíře modrým razítkem (přesně):

NEPÁJIVÉ KONTAKTNÍ
              POLE–1

MC: 33,– Kčs
JK: 788 899 34O OOO      (jo, jsou to Óčka)

Výrobce 602. ZO SVAZARMU
             PRAHA 6
­
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Vzpomínám si, že v naší éře byl naprostý základ naučit se slušně pájet.
Tyhle kraviny /navíc ne moc povedený/ jen přispěly k dalšímu zklamání z nefunkčnosti něčeho, co by spájené nejspíš fungovalo. Většinou se dělalo podle ověřených schémat, buď dodávaných některými radiokluby, nebo z rubrik pro začínající v AR.
Já začínal s univerzální deskou U1 a U3 z RK Smaragd, klasický pájecí rastr s napájecími pruhy.
Bez pájení nešlo dát dokupy ani krystalku. Chtěl bych někoho vidět, jak se do těch nepájivých polí snaží nacpat vývody vinutí feritek či cívek, jak udělá bez pájení vývody na zdířky pro sluchátka apod.
Prostě bez páječky nešlo tehdy skoro nic. To už byly spolehlivější klasické bakelitové čokolády, než tohle.
Rusáci měli skvělou stavebnici, Junosť E1, či tak nějak. Zapojovalo se taky kousky drátu, ale do pěkných spirálek, kdy bylo vidět, zda drát drží, či ne a kam přesně vede.
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Jo, svěcenou vodu na tyhle Ďáblovy destičky! :twisted:
Kupodivu jsou obě dvě, co mám, 100%ně funkční.
— Winston Churchill
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Nepajive pole je peklo.
Staci se podivat na nektere arduinisticke forum.
Borci s pochybnymi znalostmi byt jen zakladu elektroniky tam resi ve vlakne o 10 strankach problem ktery skonci "jeee, mi ten dratek vypadl, sem si toho nevsim"
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Pro ardchuje je nezřídkakdy peklem připájet odpor, takže…
— Winston Churchill
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Jak se vám stahuje?
Mě nejde zvolit pomalé stažení, jen rychlé, po registraci a zaplacení
Dělám něco špatně?
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Asi jo, neblokuješ na tý stránce něco?
— Winston Churchill
Dikobraz

#9 Příspěvek od Dikobraz »

Zdravím, mi pomalé po opsání kodu funguje.
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Meli tam nejaky problem, mi chvili nesla vubec nacist ta stranka.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

sinclair píše:Rusáci měli skvělou stavebnici, Junosť E1, či tak nějak. Zapojovalo se taky kousky drátu, ale do pěkných spirálek, kdy bylo vidět, zda drát drží, či ne a kam přesně vede.

Jsem mladší, ale i u nás byly stavebnice se spirálkami, měl jsem http://www.radiohistoria.sk/oldradio/ma ... id/0003932 a pak http://www.elektroraj.cz/2016/01/10/sta ... tronik-02/ a něco jsem se v tom nadrátoval. Ty pružinky byly docela spolehlivé, dráty z toho moc nevypadávaly a vodilo to bez problémů. Tuzemnské napájivé pole jsem měl taky, ale nesnášel jsem ho od prvního pohledu. Něco málo jsem v něm zadrátoval o moc později, když jsme se ve škole učili ASM51 a bastlil jsem si na tom jednoduché kravinky s 89C2051, jako třeba multiplexní buzení LED displeje. Dnes používám na bastlení výhradně pájecí bastldesky, kvůli spolehlivosti a možnosti používat SMD součástky i při bastlení, nechal jsem si v Číně udělat zakázkově s ploškami s roztečí 1,27 nevrtané, pocínované. Vyšlo to na zlomek ceny prodávaných a dělá se s tím parádně.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
mihal

#12 Příspěvek od mihal »

Tiež som začínal so strunkami, zo školy som mal asi rok požičaný veľký kufrík, kde sa dal zostaviť aj priamozos. prijímač. Na kontaktové pole som si siahol až po prevrate, nenadchlo. Pájka bola takmer rovnako rýchla a spoje spoľahlivé.
Z tej doby mi ostalo len toto:
Přílohy
logitronik02.jpg
logitronik02.jpg
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

sinclair píše:Bez pájení nešlo dát dokupy ani krystalku. Chtěl bych někoho vidět, jak se do těch nepájivých polí snaží nacpat vývody vinutí feritek či cívek, jak udělá bez pájení vývody na zdířky pro sluchátka apod.

Vzpomínáš na staré modré Amat. Rádio cca 84 rok. Celé číslo od Klabala o rádiích. A přímo na úvodní straně fotka rádia na zmiňovaném kontaktním poli. Stejné fotky jsou i v jeho knize "Stavíme jednoduché přijímače VKV. :D
Venda

#14 Příspěvek od Venda »

p. Klabal tam měl zapojení s MAA661 že jo, s tím jsem si tenkrát vyhrál, než se to rozehrálo, to bylo na všechno dost času...
fredis

#15 Příspěvek od fredis »

Ty malé Adamy mám asi dva nebo tři. Ale už ty kontakty nejsou spolehlivé. Po těch letech se taky není čemu divit.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“