Neznamy reproduktor
Moderátor: Moderátoři
-
pepole
- Přílohy
-
DSC00375.JPG- oval a vyska
- (193.23 KiB) Staženo 637 x
-
DSC00374.JPG- Zaklad "novej" zostavy
- (196.99 KiB) Staženo 84 x
-
pepole
K ruštině - GROMKOGOVORITĚL je lidově amplión nebo také reprobox = reprosoustava, samotný reproduktor se řekne (ZVUKOVAJA - ZVUKOČASTOTNAJA) GOLOVKA DINAMIČESKAJA, případně ELEKTROMAGNITNAJA. Sluchátka jsou (NA)GOLOVNYJE TĚLEFONY, také mohou být DINAMIČESKIJE nebo ELEKTROMAGNITNYJE, krystalová jsem v ruské literatuře nepotkal - ale asi by pro ně vyhovoval výraz PJEZOELEKTRIČESKIJE...
A kutilmile - nelituju tě
-
pepole
Radix píše:Je to gromkogovoritěl, tak může.
Ekkare, neměli bychom místo názvu elektřina používat starší název MLUNO?
Čti pořádně -já jen chci naznačit, že odpovídajících výrazů (ke slovu reproduktor - například...) v ruštině je víc, než by bylo zdrávo. O nějakém návratu k mluvě našich obroditelů jsem ani neuvažoval - jen jsem jejich snahu zmínil v souvislosti s podobnými snahami SOUDRUHŮ a TOVARIŠČŮ z východu...
EKKAR mimo jiné píše:Eliptik je z nějakého CCCP tranzistoráku, mohl být také z nějaké minitelevize s 16cm čb obrazovkou - Elektronika VL100, Šiljalis nevímjakých čísel - HILL bude určitě vědět i subverze... Výkon bych nedoporučoval větší, než 2-3W, jak tady už padlo. Ty kruhové s "utopeným" magnetem jsou na nominální zatížení 5W....
Tenhle eliptický reproduktor není z minitelevize, ale novější barevné maxitelevize nebo stolního rádia.
Pokud je to typ 3GD-32, tak ten byl v Rigách 104, 110, 111, Elektronika 6102, Aelita 102 (podle napájení 1-3W), v ostatních přenosných o něm nevím, například Riga 103 měla dva menší elipťáky 1GD-4A, i když sama byla snad to největší, čemu se dalo říkat "přenosné". To by chtělo vědět označení, ale asi to nebude důležité.
Zpravidla tyhle elipťáky dobře zvládaly rozsah 80Hz - 10kHz, někde se uvádí i širší pásmo, od 63Hz. A účinnost mají dodnes velmi slušnou, i když ji jejich konstrukce viditelně neslibuje.
A byly také předimenzované, takže 5W trvale musely spolehlivě přežít.
Že se technická terminologie měnila od oblasti k oblasti, to není nic zvláštního (také se reproduktoru říkalo dinamik, jestli se nepletu). Asi to souvisí i s časem - u nás se mu říkalo přece amplion či tlampač a to celkem bez ohledu na typ ozvučnice. Proto bych různorodost pojmenování nechal plavat, hlavně, když víme, o co jde.