může být kliknutí na neznámou mailovou adresu rizikové?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

PayPal tiez funguje nadalej bez 3D secure.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Paypal má právě výjimku, je v těch prověřených.

Na 3D secure nenadávejte, je to běžný standard. CVC se zadává až v tomto systému mimo systém obchodníka, pak přijde SMS pro ověření. Pokud zadáte CVC přímo obchodníkovi, dobře vám tak.

Divím se, že FIO to objevila až teď.

Na platby mimo EU je bezpečnější Paypal. Já ho mám svázanej s kartou a platby chodí automaticky oběma směry.

Ale stejně to některý problémy neřeší.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
nvenca

#18 Příspěvek od nvenca »

Bohužeo metodu 3D secure jsem nějak nezachytil a tudíž nevím co to je a jak to funguje. Ale předpokládám že to je aktuální hlavně při platbě kartou na internetu což jsem si dosud úspěšně zakázal abych zúžil prostor pro rejdy lumpů u mých plateb. Jako důchodce musím být zvláště opatrný. Můžu aspoň stručně princip o co jde? Díky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jde o to, že libovolný obchodník má jen číslo Tvojí karty, popř. dobu platnosti (a jen lenost je důvod, že si ho u něj uložíš, správně by ho neměl evidovat bez souhlasu, což se vylučuje s podvodníkem), ale další data, jako CVC a ověřovací SMS zadáváš přes jinou společnost, které banka věří. Slovo věří je relativní, ale je to jak u Paypalu. Těm můžu taky jen věřit.

A ti se taky postarají o platbu jako takovou.
]
nvenca

#20 Příspěvek od nvenca »

Díky za info, pokud jsem to správně pochopil, tak to pro mne není nic podstatného. Jednak platbu kartou používám jen v obchodě a to zcela mimořádně pro částky větší než 400. Přitom nepotřebuju nikde nic ukládat, četnost je malá a v případě potřeby zadávám jen PIN ručně.
PotPalo

#21 Příspěvek od PotPalo »

Naspäť k téme:
ak myšou ukážeš na mailovú adresu v texte, dolu by sa ti mal zobraziť link, niečo ako "mailto:meno@kde.niečo" To samo o sebe nikam nesmeruje, iba to spustí predvoleného mailového klienta s predvyplnenou adresou. Rovnako ako tu na EB. Pokiaľ je to superdlhý odkaz na www stránku, kliknutím naň sa im niekde potvrdí že si klikol, a už vedia komu posielať ďalší odpad. Či sa niečo môže zavíriť, je ťažko povedať, to skôr záleží od možností prehliadača.

Tak už môžem zase odbočiť k 3D secure:
oni varovali, že od toho a toho dátumu inak nebude možné platiť na internete, jedine cez 3D secure. Ako to, že som potom zaplatil normálne aj po tomto termíne?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Protože patrně Obchodní podmínky.

Dokonce podle názoru jedné banky je to i tak, že přestože si zablokuješ platby z karty pro placení přes internet, nezbavíš se povinnosti platit v případě pravidelné platby. Takže v tomto případě to asi bude podobný, jen to není zlodějina, ale Tvoje vůle.
]
nvenca

#23 Příspěvek od nvenca »

Díky, to je konečně odpověď na to co jsem chtěl, i když bohužel potvrzuje ten názor že by to asi nemělo být nic nebezpečného, ale to že je těžko říct co to může udělat by mohlo záviset na vlastnostech prohlížeče je v podstatě pro jistotu zvednutý varovný prst.
Chápu to asi tak, že nelze vyloučit že by to nějak mohlo jít.
nvenca

#24 Příspěvek od nvenca »

i když kartu pro platbu přes internet nepoužívám, navazuju na "... Takže v tomto případě to asi bude podobný, jen to není zlodějina, ale Tvoje vůle."
To mi zní jako částečně pootevřená zadní vrátka pro alibi banky.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Hubert_79 »

může se jednat o riziko, a to minimálně v tom, že ví, že ta mailovka je aktivní. Samozřejmě může obsahovat škodlivej kód, takže na místě je použít antivirák

Nebo použít inteligentní mailový klient, který blokuje externí odkazy a mediální obsah, že. Antivirák je v tomto na hvno.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Občas mě mrzí, že jsem hajný a ne pytlák. Tady by se dalo hodně co komentovat, například jak se kradou cookies přes externě vložený obrázky atd. A že ty cookies jsou k ničemu? :lol: :lol: :lol:
]
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“