Zák. deska AS ROCK regulace otáček ventilátoru procesoru.
Moderátor: Moderátoři
Zák. deska AS ROCK regulace otáček ventilátoru procesoru.
Žádné přetaktování ap. není.
V BIOSu tam moc nastaveni není, u vysokootáčkových ventilátorů je regulace nedostatečná s velkým hlukem v idle.
Vyřešil jsem vypnutím regulace v BIOSu a nastavením ve SpeedFanu ve Windows 10 Home 64bit a nastavením PWM modulů v Ubuntu (mám na PC oba OS).
SpeedFan jsem předtím úspěšně použil i na ASRock N68-S (AM2+) s MS Windows XP Pro a MS Windows 7 Home 32bit.
Jendo, když něco v nastavení BIOSu posereš, tak máš přece na desce jumper, se kterým hodíš nastavení na tovární. O nic nejde.TAKJAN píše:Do biosu se bojím, to nechám na syna až někdy přijede.
Můžeš tam povolit automatickou regulaci otáček, která je příjemnější, než jsem kdysi zažil u Speedfanu, kde klesaly/stoupaly skokově.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
CPU Quiet Fan Disabled/Enabled
Target CPU Temperature - výběr teploty
Target Fan Speed Fast/Middle/Slow
Jak jsem psal, mám to tam Disabled a nastavení mám přes SpeedFan 4.52, v idle (s nějakým AKASA větrákem s PWM 600-3000ot.) na cca 880 ot. (BIOS uměl od 1500 či 1700, teď nevím).
Samozřejmě, pokud vyhoví to nastavení z BIOSu, bude to nejlepší, že Ti tam nějaká aplikace typu SpeedFan nezanese případné nežádoucí chování systému, tedy nějakou nestabilitu.
https://www.slunecnice.cz/sw/aida/
Pokud to uměle srážíš (otáčky) , můžeš něco odpálit.