ETA DELICCA 7149
Moderátor: Moderátoři
Jestli pekárna bude hřát i bez zvoleného programu, tak se závada dá docela jednoduše určit (proražený tranzistor, slepené relé, a tak - dá se to řešit i bez experimentů), jestli se ale chová normálně, tak je to složité. Prostě - jestli bude uvnitř už 250°C a pekárna bude pořád hřát (bude seplé těleso - to má příkon tak 500-800W podle typu pekárny), tak je nutné ji hned vypnout, otevřít a nechat vychladnout. Toto by tepelné pojistky sice zvládly také (a líp), ale než by se určila závada, tak jich můžeš spotřebovat hodně.
V průběhu pečení jsem měřil teplotu, ale nic mimořádného jsem nezaznamenal. Pekárna dodržovala jednotlivé intervaly viz níže a maximální teplota byla 180 st.C.
Co si o tom myslíte? Co bych měl dělat dál?
Díky za odpověď.
Marek
H1 - hnětení 10 min. = 20 st.C
K1 - kynutí 20 min. = 35 st.C s poklesem na 25 st.C
H2 - hnětení 15 min. = 37 st.C s poklesem na 30 st.C
K2 - kynutí 25 min. = 30 st.C
K3 - kynutí 45 min. = 30 st.C
PEČENÍ 65 min. = teplota kolísala ve 4-minutových intervalech o cca 30 st.C:
= 140 až 153 st.C
= 125 až 154 st.C
= 124 až 154 st.C
= 124 až 155 st.C
= 125 až 180 st.C maximum
= 150 až 180 st.C maximum
= 145 až 176 st.C
= 120 až 148 st.C
= 174 až 168 st.C
= 164 st.C
PŘIHŘÍVÁNÍ 60 min. = řízený pokles (dopekla před 45 min. a je tam 65 st.C)
Otázka zní:
Jak by se zachoval profesionální technik, kdyby po výměně tepelné ochrany vše šlapalo, jak má?
Tepelné ochrany naší pekárny jsou teď obnoveny, a kdyby se problém objevil znovu, tak doufám, že zareagují.
Přemýšlel jsem o možných důvodech, ale to jen spekuluji:
1) původní tepelná ochrana byla slabší
Nevím, na jakou teplotu se peklo dříve, ale původní tepelná ochrana měla nižší operační teplotu 157 st.C (SF152E, 10A), ale takovou v obchodě neměli, takže jsem koupil se 167 st.C (TH167C, 10A).
Je možné, že se teplota pečení zvýšila a původní ochrana to nevydržela.
2) někdy pekárnu vypínáme krátce po dopečení, tj. v průběhu přihřívání
Po dopečení pekárna zapípá, a když jsme doma, tak chleba vytáhneme a pekárnu vypneme a uklidíme. Je možné, že si nějak pamatuje přihřívá a pak chce tento cyklus druhý den dokončit. Ale v manuálu se píše, že navazuje jen na kratší výpadky proudu.
3) pekárně vadí, že ji odpojujeme od 220V a jedna tužková AAA baterka už byla K.O.
Manželka říkala, že před týdnem pekárnu zapojila a zapnula a objevily se na ní dvě nuly "00", blikal nápis "přihřívání" a spirála začala hřát, i když ještě nevložila nádobu a nezadala program. Podivné chování, jehož příčinu neznám.
4) původní ochrana už byla stará a potřebovala vyměnit
Ale to by asi neodešly obě ochrany najednou, hmm.
U jiných pekárne (0149, 2149) reverz je, vinutí na motoru přepíná relé, zatímco ho spíná triak, zatímco u 7149 relé jenom spíná motor, který je zadrátovaný v jednom směru chodu.