Čištění ovladačů

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Robert18

Čištění ovladačů

#1 Příspěvek od Robert18 »

Ahoj,

asi to každý zná, že u některých, možná všech ovladačů s gumovými knoflíky se po nějakém čase začne tvořit takovej lepkavej sajrajt a knoflíky přestávají fungovat.

Otázka je čím to vyčistit ?? Tišťák umyji lihem, ale na gumu se to dle mého moc nehodí.
Dá se něčím předejít tvorbě - u mé TV Panasonic to čistím min každý rok.

Díky robert
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Dálkáč rozebrat a všechno umejt v mejdlový vodě. Pak opláchnout a nechat oschnout.
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Přesně tak. Teplá voda s jarem a kartáček na zuby na plasty a silikon. Izopropyl na plošňák.
A předejít se tomu nedá, ten sajrajt se uvolňuje z toho silikonu.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Osmdesat

#4 Příspěvek od Osmdesat »

Neuvolňuje se ten sajrajt náhodou z pracek, které ovladač používají? :twisted:
Robert18

#5 Příspěvek od Robert18 »

To by snad byl ovladač špinavý zvenku a ne zevnitř.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Ne. Už se o tom párkrát tady psalo: Ty membrány v DO jsou něco jako silikonová želatina. Aby to bylo vláčný, je to nasáklý jakýmsi olejem - pokud ten olej z toho vyprchá, tak se ta membrána zcvrkne a ztvrdne.
Kolikrát z těchto hmot bývají návleky na propiskách - taky se mi stalo, že u jedné se ten návlek "opotil", jak z tý hmoty začal migrovat ten olej na povrch. Pak to bylo nechutně oslizlý a lepkavý. Někdy se podaří, že je tato membrána stabilní, někdy začne "slizovatět" za pár měsíců - klasický chemický kurvítko. Ten uvolněný sliz někdy leptá plastické hmoty, proto je potřeba na to myslet v případě, kdy je z této hmoty třeba plášť kabelu klávesnice, tak jej neomotávat kolem ní.
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 24 zář 2018, 20:11, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Taky to beru mýdlem a kartáčem . Fenem osušit sborka a odchod , pokud uhlík neopustil plošky ........
Osmdesat

#8 Příspěvek od Osmdesat »

Já byl svědkem několika dokonale skrznaskrz propoceno-promaštěných ovladačů, kde stejný sajrajt byl vně, uvnitř nad i pod gumou, takže jsem nikdy nepředpokládal zdroj sajrajtu v gumě.
Ale je to možné.
Každopádně tyhle věci jsem řešil vždy lihem a zubním kartáčkem. Líh použit záměrně, nejen pro své odmašťovací, ale i desinfekční účinky.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud vezmeš plošky kartáčkem , tak potom celé DO jen do koše .........
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Pár membrán jsem zkoušel čistit v syntetickým lihu - naplnil jsem jím do poloviny krabičku od Solvíny, zaklapl deklem a pořádně zaštěrchal (dají se tak v benzínu vyprat i ložiska). Co nešlo, spravil štěteček. Membránu od ovladače Bravie jsem čistil "Elektrocleanerem" od N-teku. Zaměřil jsem se hlavně na plošný spoj ovladače a uhlíkový "tapy", oboje jsem čistil jemným štětcem.
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Potřeboval bych radu jak se dostat do ovladače SUPERIOR UNIVERSAL 4in1 Nenašel jsem možnost jak ho otevřít. Poradí mi někdo? Co jsem přehlédl.Dík.
masar

#12 Příspěvek od masar »

Zkus použít kytarové trsátko. Tlačit ho opatrně ostřím do "švu" a posunovat.
:wink:
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Osmdesat píše:Já byl svědkem několika dokonale skrznaskrz propoceno-promaštěných ovladačů, kde stejný sajrajt byl vně, uvnitř nad i pod gumou,

Když se z tý membrány vybleje ten mastnej sajrajt, tak vzlínavostí proleze skoro všude, nad membránu, do plastovýho krytu kolem tlačítek a někdy to i vypadá, že tečou baterky. Ale nejvíc je toho vždy mezi membránou a plošákem.
Zajímavý, že u některejch no name cajků to nedělá a třeba Samsung či Sony je tím proslulej. Člověk by myslel spíš opak.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Syron

#14 Příspěvek od Syron »

Mám stejné zkušenosti jako osmdesát. Nemám na mysli ty dnešní srajdy, ale kvalitní ovladače, které se dnes vyskytují spíš sporadicky. Sajrajt pochází nejčastěji z těch "pracek", pardon, rukou. A nemusí to být ruce nějakého spindiry. I při zdánlivě čistých rukou se více méně něco po delší době dostane do klávesnice. Já jsem při své praxi doporučoval zabalit ovládádac do fólie, kterou se balily například časopisy. Na to je odborník manželka a nejčastější ženské lepidlo- izolepa. Po omackani a snížení průhlednosti je nutno fólii měnit. Na některé ovladače bylo nutné mít kachní žaludek. Dalo se zjistit, čím se daný zákazník živí. Když jsem takovému zákazníkovi poradil výše uvedený postup, nemůžu reprodukovat některé jejich reakce. Nám se ani po dlouhém používání ovladačů nikdy žádný "nezasvinil". Dokonce ani ty novější. Pardon, kromě Thomsonů všech druhů. Ty jsou snad nejhorší, jaké jsem kdy viděl. A většinou ani nejdou opravit. Někdy pomůže nalepit alobal na gumu, ale jen na chvilku.
Syron

#15 Příspěvek od Syron »

Celerone, proč bys např u Sony čekal opak? Pokud jde o novější výrobky Sony, je to téměř samozřejmě ocekavatelne. U starých ještě poctivě udělaných se to nedělo.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“