Čištění ovladačů
Moderátor: Moderátoři
Čištění ovladačů
asi to každý zná, že u některých, možná všech ovladačů s gumovými knoflíky se po nějakém čase začne tvořit takovej lepkavej sajrajt a knoflíky přestávají fungovat.
Otázka je čím to vyčistit ?? Tišťák umyji lihem, ale na gumu se to dle mého moc nehodí.
Dá se něčím předejít tvorbě - u mé TV Panasonic to čistím min každý rok.
Díky robert
A předejít se tomu nedá, ten sajrajt se uvolňuje z toho silikonu.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Artaban001
Kolikrát z těchto hmot bývají návleky na propiskách - taky se mi stalo, že u jedné se ten návlek "opotil", jak z tý hmoty začal migrovat ten olej na povrch. Pak to bylo nechutně oslizlý a lepkavý. Někdy se podaří, že je tato membrána stabilní, někdy začne "slizovatět" za pár měsíců - klasický chemický kurvítko. Ten uvolněný sliz někdy leptá plastické hmoty, proto je potřeba na to myslet v případě, kdy je z této hmoty třeba plášť kabelu klávesnice, tak jej neomotávat kolem ní.
Ale je to možné.
Každopádně tyhle věci jsem řešil vždy lihem a zubním kartáčkem. Líh použit záměrně, nejen pro své odmašťovací, ale i desinfekční účinky.
- Artaban001
Osmdesat píše:Já byl svědkem několika dokonale skrznaskrz propoceno-promaštěných ovladačů, kde stejný sajrajt byl vně, uvnitř nad i pod gumou,
Když se z tý membrány vybleje ten mastnej sajrajt, tak vzlínavostí proleze skoro všude, nad membránu, do plastovýho krytu kolem tlačítek a někdy to i vypadá, že tečou baterky. Ale nejvíc je toho vždy mezi membránou a plošákem.
Zajímavý, že u některejch no name cajků to nedělá a třeba Samsung či Sony je tím proslulej. Člověk by myslel spíš opak.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!