Chtěli byste přehlednější vyúčtování za elektrickou energii?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Vyhovovalo by vám vyúčtování v podobě, která je v příloze?

Anketa končí za 11 úno 2015, 08:02

Ano, tohle chci,....
9
38%
Ano, ale ještě bych tam doplnil....
8
33%
Ne, je to úplná blbost!
7
29%

Celkem hlasů: 24

Zpráva
Autor
honzasl

#16 Příspěvek od honzasl »

Smysl tohoto topicu je ten, že se ptám, jestli lidem připadá jejich vyúčtování srozumitelné a zda by ocenili nějaké alternativní - a nebo je jim to fuk a to co dostávají domů jim stačí a jsou spokojení.

Nejsem obchodní zástupce žádné energetické společnosti a v zásadě mi moc nezáleží na tom, kolik kdo platí.

Zajímá mě jen, jestli rozumějí, za co platí.

Mám prostě nápad, jak jim to porozumění ulehčit - viz popsaná aplikace - a nepředpokládám, že by to mělo být nějak výdělečné, spíš naopak.
Bernard

#17 Příspěvek od Bernard »

Otázka je, zda by dodavatel alternativního výpisu nesl plnou zodpovědnost za jeho správnost, lépe řečeno jeho ekvivalenci s tím původním. Pokud ne, tak asi i ten dědeček by si potom měl porovnávat oba ty doklady.
sr71

#18 Příspěvek od sr71 »

Mám elektriku u Bohemia Energy a kromě faktury kterou mi elektronicky posílají při vyúčtování, posílají ještě xls soubor "detail faktury" kde jsou rozepsané spotřeby v jednotlivých dnech v celém fakturačním období dokonce po hodinách (pro každý den je tam 24 řádků), přikládám ukázku jak to vypadá.
Za prvé moc nechápu jak údaje o spotřebě za každou jednotlivou hodinu zjistí (i když v době digitálních elměrů je asi možné všechno). A za druhé mi je divné že třeba cena za MWh se každou hodinu, někdy i docela razantně, dle té tabulky mění. Ta tabulka má počet řádků: 24x počet dní zůčtovacího období 8O
Setkal jste se s tímhle někdo?
Přílohy
BE.png
BE.png
serviceman

#19 Příspěvek od serviceman »

Setkal jsem se s tím v Anglii, kde se cena každou hodinu mění. Nejvyšší je okolo 20. hodiny, přesně podle tvého vyúčtování. Vyžaduje to ovšem moderní elektroměr s komunikací. "Odložený start" myčky a pračky tím dostává smysl.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
honzasl

#20 Příspěvek od honzasl »

sr71 - bydliště "severovýchodní Čechy" - takže Vrchlabí, že?

Ve Vrchlabí běží už pár let pilotní projekt "Smart Grid", všechny elektroměry jsou s komunikaci a posílají distributorovi průběžné údaje.
sr71

#21 Příspěvek od sr71 »

honzasl píše:sr71 - bydliště "severovýchodní Čechy" - takže Vrchlabí, že?

Vrchlabí ne, tohle je ve vesnici nedaleko Úpice
TAKJAN

#22 Příspěvek od TAKJAN »

Chybí tam "Je mi to jedno". Nevím, co kdo nechápe, celkové sumy tam jsou a řešit distribuci a to a ono, proč? S tím stejně nikdo nic nedokáže udělat. Zajímá mna celkem Kč/celkem kWh a vím průměr za 1kWh, což je to nejdůležitější. Letos mám 2,37Kč/kWh. A plyn v kWh je naprosto OK. Kubíky snad počítá jen nějaký pračlověk. Jenom tak je vidět rozdíl v ceně el/plyn. Letos plyn 1,23Kč/kWh. Jak vy??
sr71

#23 Příspěvek od sr71 »

TAKJAN píše:Letos plyn 1,23Kč/kWh. Jak vy??

mě to za poslední rok vychází u BohemiaEnergy na 1,46kč/kWh (při celkové spotřebě 6,12MWh), nejsem si ale úplně jistý tím že třeba při vytápění jsou úplně rovnocenné kWh v elektrice i kWh v plynu
TAKJAN

#24 Příspěvek od TAKJAN »

kWh je kWh. Kdybys topil elektrokotlem nebo plynovým, je to stejný. Já 24MWh, proto levnější.
sr71

#25 Příspěvek od sr71 »

TAKJAN píše:kWh je kWh

Na první pohled ano, ale viděls někdy oficiální vzorec pro přepočet m3 na kWh? Teď to nemůžu najít, ale myslím že v něm figurují i položky jako nadmořská výška odběrného místa, lokalita.... Sice se většinou uvádí 1m3 = 10,55kWh (viděl jsem i údaj 10,62kWh) ale to není, podle mě, úplně přesný přepočet (i když samozřejmě pro orientační přehled to asi stačí).
Taky si myslím že asi bude mít vliv "kvalita" plynu v daném místě (nechce se mi věřit tomu že by byla všude stejná)
TAKJAN

#26 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, vím, že ten koeficient se různí, ale rozdíl je cca 0,66%, což je asi zanedbatelné. Kvalita nevím, můj servisák to nijak nekomentuje. Barva plamene je léta stejná..
p32

#27 Příspěvek od p32 »

sr71 píše: nejsem si ale úplně jistý tím že třeba při vytápění jsou úplně rovnocenné kWh v elektrice i kWh v plynu

A proč by jako nebyly? Pleteš si to s účinností v elektrice a u plynu. Už jen kotel na 12 kW je na tom jinak než kotel na 24 kW.
honzasl

#28 Příspěvek od honzasl »

Na monitorování výhřevnosti plynu jsou v síti umístěné měřící stanice a z jich se vypočítává nějaký oblastní průměr.

Elektrické kilowatty jsou slabší :), to vám potvrdí každej majitel starého baráku s přímotopy (jako moje tchýně), protože úzkostlivě šetří, topí max na 20°C a v baráku je prostě zima. A přesto se tam platí 5t měsíčně za EE.

Podobně na tom jsou šetřiví majitelé plynových kotů, kteří si nechali doma nějakého dakona a fšude tvrdí, že to uhelné teplo bylo nějaké lepší.

PS. Na anketu už netřeba reagovat, dávno to umřelo. Ale v posledním výpise od ČEZu jsem měl pocit, že to někdo ode mě obšlehl, protože vypadal podobně, jako moje návrhy.
TAKJAN

#29 Příspěvek od TAKJAN »

Co máš proti Dakonu? Nejlepší kotel, mám ho asi 14 let a OK. Turbo, nic jiného mi domů nesmí. Jednoduchý, opravitelný, spolehlivý. A z dalších demontovaných mám doma díly od servisáků. Pojede dalších 10 let.
p32

#30 Příspěvek od p32 »

A ND bez problémů. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“