Topení elektrikou

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Čisté náklady na topení se zjistí odečtením spotřeby v letním období, kdy se běžná ostatní spotřeba rovná celkové.
Samozřejmě při běžném provozu, ne o dovolené a případně bez klimatizace.
_luky_

#17 Příspěvek od _luky_ »

p32 píše:
_luky_ píše:27kWh denně je průměrná ztráta 1,1kW.
Naprosto zkreslený údaj. Pokud chceš porovnávat s jinými, tak musíš počítat nejen za 3 měsíce, ale za celý rok od vyúčtování do vyúčtování a jen náklady na vlastní topení. Jestli něco nevytápí nebo ne, tak to je jedno. Snad se počítá přece jen to, co se vytápí.
Pokud počítáš přímo náklady na 1 hodinu, tak ty budou aspoň 2-3 kWh a pak 2-3 hodiny nic atd. Stále je lepší se bavit reálně a kWh převést na Kč podle aktuální sazby v místě.

Mám trochu jiný pohled. Aby se dalo posoudit, jestli je to hodně nebo málo, uživá se ve stavebnictví "tepelná ztráta objektu při výpočtové teplotě". Třeba u mého domu je to (podle mého laického výpočtu) asi 10kW při -12°C. Teď máme venku 2.5°C a aktuální spotřebu mi to ukazuje 4kW (netopím elektřinou, ale počítám změnu množství tepla v akumulační nádrži). Tedy při vnitřní teplotě 23°C bych očekával na mém domě 10kW/(23+12)*(23-2.5)=5.9kW.

Výsledkem tohoto "cvičení" je, že aktuální spotřeba je blízko výpočtu a tedy problém není přítomen. Kdyby měl nějaký "pasivní" dům s projektovanou ztrátou třeba 2kW@-15°C a za poslední 3 měsíce měl průměrnou tepelnou ztrátu 1.1kW, pak by bylo na místě někde čuchat problém. Stále doufám, že autor píše o spotřebě elektřiny na vytápění, nikoli celkové.

V minulosti jsem třeba narazil v diskusi na "reklamu" na infrapanely, že za zimu protopí v elektřině jen 10 000Kč a na fotce bylo vidět na zahradě uskladněných 20prm dřeva :-)
Pikofarad

#18 Příspěvek od Pikofarad »

10.000kč za sezonu by bylo bezva,ale je to utopie.Když se vejdu do mých odhadů 20-24tis jsem spokojen.Jak píše luky,zatím počasí přeje úsporám.Při týden trvajících mínus 10st to bude vypadat jinak.Odhadem i nad 50kWh za den
Pikofarad

#19 Příspěvek od Pikofarad »

Proběhlo odečítání a jsem potěšen,celková spotřeba,topení,ohřev vody a osvětlení za rok -VT 272 kWh.NT 5 180 kWh.což na penízky představuje necelých 17tis.A kWh vychází v průměru se všemi poplatky na 3,11kč
bastliar

#20 Příspěvek od bastliar »

Taká rýchla otázka.
Aké parametre má rozpínacia tepelná poistka na magnetrone mikrovlnky ? ( Rozpínacia teplota, prúd, napätie )
Ďakujem.
TAKJAN

#21 Příspěvek od TAKJAN »

Pikofarade, to je dost hodně, ne? Přímotop?
Pikofarad

#22 Příspěvek od Pikofarad »

TAKJAN
17 tis kč za rok ,topení přímotopy,ohřev vody,vaření,svícení,provoz hifi,PC,atd.To se mi vůbec nezdá hodně.Je pravda,že za zimu jsem tak 10x zatopil v krbovkách,padlo tak dřeva za 1000.Koukat na oheň je zajímavější než TV
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli je řeč o těch 250m³ při výšce místností cca 2.5m, tak je to v pohodě.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
TAKJAN

#24 Příspěvek od TAKJAN »

Ne ne, ta spotřeba v pohodě, super. Ale cenu za kWh jsem myslel.
Já mám 35 000,-Kč, 14,75 MWh, ale pravda trošku větší dům. A netopím elektřinou:-)))
Pikofarad

#25 Příspěvek od Pikofarad »

U ČEZu to tak vychází.Platíme ty solární podvody,distribuci,za jistič,DPH,systémové sužby a tak to naskáče
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

U mě je to prakticky půl na půl. Půlka silovka, zbytek distribuce a poplatky.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Pikofarad

#27 Příspěvek od Pikofarad »

Ty 3 kačky za kWh se ještě dají,uvidíme jak to skočí za rok,dva.
Takjan - ta tvá sazba 2,37/kWh je nějak nízká,rozdíly mezi dodavateli jsou minimální,dělá to pár stovek ročně ne 30%
TAKJAN

#28 Příspěvek od TAKJAN »

Je to tak. Dost ještě vrátili. BE.
ČEZ nebo jiný to je skoro stejné, všechny ty poplatky. Rozdíl jedině v silové.
Já to ani tak moc nestuduju, stejně se s tím nedá nic dělat.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“