Automatické rozsvícení světel
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
rnbw píše:Ja automaticky po nastartovani rozsvietim svetla.
To jsou věci k řešení.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vyráběla to Kroměříž /bývalá fabrika PAL/ přímo pro vyvážený Felicie - teda asi do zemí, kde to bylo povinný.
Já to tam mám taky a poslední dobou to zlobí. Někdy sepne, někdy ne.
Označení je AEV 0344, původní číslo dílu má být BEA200 001.
https://www.autodily-stancl.cz/felicie/ ... nal-1.html
Má to mít celkem sedm vývodů a zřejmě je uvnitř té krabičky nějaké dobře funkční zapojení. Tedy s ohledem na to, že to vyráběli sériově, že je to vedený jako standardní díl a taky, že to vydrželo takovou dobu bezchybně fungovat.
Třeba by stálo za to se podívat dovnitř a případně obšlehnout. Může to být vzhledem k době vzniku překvapivě jednoduchý.
- jarmilerik
Problém však je s prvním zapnutím toho automatu na zapnutí potkávaček v šeru.
Nějak jsem to nedomyslel a obvod se sepne se sníženým okolním světlem (tak to bylo také původně určeno). Na stole to šlapalo dobře. Jenže po namontování do vozu se bohužel zapnou potkávačky po splnění podmínky tmy.
Což je bohužel teď v podzimu vždy.
Tudíž se zapnou hlavní světlomety dřív než nastartuji.
Potřebuji ten napájecí bod (tam kde je ta červená šipka) zapojit až za detekci zvýšeného napájení. Tedy, aby se to také aktivovalo až při běhu motoru. Lze to nějak jednoduše (doplněním pár součástek, přepojením) vyřešit? Využít toho stávajícího obvodu pro aktivaci DRL. Tak aby to neovlivnilo funkci DRL. Abych nemusel obvod složitě předělávat.
Děkuji za odpověd.
- Přílohy
-
schema1.png- (106.32 KiB) Staženo 196 x
Anebo bych na místo tý diody D5 nacpal normální MOSFET s trošku vyšším proudem, otevíranej paralelně spolu s T1 z výstupu toho prvního operáku IC1 - prostě aby se napájení pro celej ten přepínací blbinec sepnulo až teprve tehdá, když to je možný. Když ti při tom těsně po startu nejdřív kratičce probliknou DLRka a teprve po nich se z důvodu nízký intenzity okolního světla rozsvítěj tlumený nikomu nebude vadit, protože to bude dělat jen při tom startu a ne při každým přepnutí.
- jarmilerik
- Přílohy
-
schema drl.png- (68.22 KiB) Staženo 165 x
- jarmilerik
Edit: Tak jsem to zkusil s těma diodama a nefunguje to. respektive se funkce mezměnila. IC2 sepne T3 bez ohledu na stav IC1.
- jarmilerik
Poněvadž o to tu jde.
- jarmilerik
Ano, zapomněl jsem, že LM358 nedokáže dát 0V při proudu 1mA. V tom případě místo D22 dej nějakou LED a nebo použij druhou variantu, viz obr.jarmilerik píše:Edit: Tak jsem to zkusil s těma diodama a nefunguje to. respektive se funkce mezměnila. IC2 sepne T3 bez ohledu na stav IC1.
edit: Beru zpět, i ta druhá trpí podobnou "nemocí", jako první.