Led, sériový řazení s blikačkou

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

weed_smoker píše:S těma černo-modrejma KC147 to je asi nejspolehlivější,nad 24V je lepší dát "červenej" KC149

červemá značka KC147
modrá KC148
bílá KC149 . . .

https://www.zirafoviny.cz/modules/news/ ... toryid=110
Neniu

#17 Příspěvek od Neniu »

Celeron píše:Nojo, ale žádnej zázrak v počtu ledek v sériovým řazení to nebude, blikačka snese maximálně 16V napájecí napětí...

Když blikající LED zapojíš do série s jinými LED, tak se napětí na nich sčítají a proto celý řetězec můžeš napájet třeba z tisíce voltů. Případně místo LED můžeš zapojit vhodný odpor takové velikosti, aby na blikající LED bylo napětí, které ji neohrozí a také to bude fungovat.

Mimochodem, blikající LEDky v sobě mívají řízený zdroj proudu, proto většinou není potřeba před ně dávat žádný omezovací prvek :-)
Jsem na cestě k šípku.
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

Blikající LED je potom při vypnutí namáhána "tisíci volty".
Snažte se používat rozum :roll:
Neniu

#19 Příspěvek od Neniu »

Je namáhána napětím zdroje mínus napětí na soustavě sériově zapojených LED.

Nicméně musím poopravit své tvrzení o zdroji proudu uvnitř LEDky. To je tak, když se člověk spolehne na starou informaci ze školy, nebo odkud, a neověří si to.

Takže kdo ví jak to je uvnitř té LED zapojené, ale zdroj proudu to není a pokud ano, tak velmi mizerný. Zrovna ověřeno a změřeno, že proud blikačkou, a řetězcem LED, se mění podle napájecího napětí.

Na náhodně vybrané modré blikající LED je napětí při svícení cca 2,8 V a při nesvícení cca 3,5 V.

A jednu žlutou blikačku se mi podařilo zničit, protože nevydržela napětí cca 10 V, jen si jednou blikla a bylo po ní :-( Takže blikačky neznámého původu raději provozovat jen na nižší napětí.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#20 Příspěvek od Neniu »

Ještě dodatek: existují LED s vnitřním zdrojem proudu, i takové blikačky, ale neplatí to obecně, je potřeba vědět, co člověk má za diody a nebo si to ověřit a změřit.

Takže díky danhardovi mám zase o něco širší obzor, díky za postrčení :)
Jsem na cestě k šípku.
lesana87

#21 Příspěvek od lesana87 »

Neniu píše:mínus napětí na soustavě sériově zapojených LED.

A to je kolik, když ty LED nemají svítit?
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

Na Internetu se potuluje spousta schémat zapojení, které využívají blikací LED jako přerušovač proudu třeba do báze spínacího tranzistoru - namátkově třeba na blikání žárovkama, nebo LED páskem. Mnou použitá blikací LED zelené barvy produkovala VF rušení, když jsem ji použil do zdroje pro tranzistorák, tak jsem je používat přestal používat.
Neniu

#23 Příspěvek od Neniu »

lesana87 píše:A to je kolik, když ty LED nemají svítit?

Světe div se, ale na zhasnuté LED je skoro stejné napětí jako na svítící. Toto už není moje domněnka ale změřený fakt. Napětí se nepatrně liší, je to vidět na osciloskopu, ale rozdíl je asi jedna desetina voltu. On tím řetězcem totiž teče maličký proud, jenž, jak se domnívám, napájí časovací obvod uvnitř blikací LED.

Doplnění: Tak u některých LED je ten rozdíl skoro 0,5 V, je to kus od kusu různé.
Jsem na cestě k šípku.
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

Neniu píše:Světe div se, ale na zhasnuté LED je skoro stejné napětí jako na svítící.

Mladíku, jdi s těma Tvejma radama k šípku !
Každá LED dioda má VA charakteristiku a nějaký dynamický odpor a světe div se, je to v každém slušném datasheetu :roll:
Naposledy upravil(a) danhard dne 27 říj 2018, 11:56, celkem upraveno 3 x.
lesana87

#25 Příspěvek od lesana87 »

Asi tak, zkusila jsem první červenou LED a při 1,6mA je na ní 1,8V, při 20mA 1,83V a nesvítí pod 1,5V. Tak to při 1000V řetězci máme nějakých 550 LEDek a ve zhasnutém stavu bude na blikací LEDce nějakých 165V, to asi nerozdejchá, že? :)

Klíd dědo. :)
Většina ví, že LED je velmi slušně ostrá "zenerka", takže napětí nemusí spadnout na nulu, aby přestala svítit, stačí se dostat za koleno. Ta červená LED má na sobě 1,5V při 5uA. Takže pokud ten LEDkospínač má klidový proud ve vypnutém stavu 5uA (musí z něčeho žít), tak na něm nebude 1000V ale "jen" 165V. No, a není potřeba být hned za hulváta. :wink:
Naposledy upravil(a) lesana87 dne 27 říj 2018, 12:06, celkem upraveno 1 x.
Neniu

#26 Příspěvek od Neniu »

danhard píše:Mladíku, jdi s těma Tvejma radama k šípku !

Dobrá.

danhard píše: je to v každém slušném datasheetu :roll:

To přeci nerozporuji.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#27 Příspěvek od Neniu »

lesana87 píše:zhasnutém stavu bude na blikací LEDce nějakých 165V, to asi nerozdejchá, že?

Chtělo by to vyzkoušet a změřit. Bohužel tu nemám tolik LED, takže to zkusit nemohu.
Jsem na cestě k šípku.
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Ach jo, já si snad nechám poslat pár blikaček z nějaký e-šopy abych si to mohl odzkoušet sám. Zdejší teorie a rady mají poměrně široký "rozpal" . :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
danhard

#29 Příspěvek od danhard »

EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

A navíc ještě existujou přímo typy s určeným provozním napětím, který při jeho dodržení skutečně nepotřebujou předřadnej odpor - viděl jsem přímo typy označený jako pro 5V a pro 12V. Myslím že to bylo v nabídce Kingbright.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“