Vysokofrekvenční zesilovač pro krystalku(AM radio)

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
unixuser

Vysokofrekvenční zesilovač pro krystalku(AM radio)

#1 Příspěvek od unixuser »

Skoušel sem množství ruzných schemat na stavbu krystalek,jednoduchých am/fm
příjímaču.
A nic mě nepracovalo na nepajivém kontaktním poli nebo na dps ,akorat kus dratu připojený k topení jako antena a ten i klidně připojený k nf zesilovači kde přechod PN
tranzistoru se choval jako detekční dioda,skoušel jsem jako poslední zapojeni na těchto
stránkách a taky nic.

http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zes_kryst_2.htm
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zes_kryst.htm

A chtěl bych skusit připojit VF zesilovač ke krystalce jako PŘIMOZESILUJÍCÍMU PŘÍJÍMAČI
na který by stačila i feritová antena aby zachytila bežně stanice jako v nakem kapesním příjímači
a ne drat dlouhy 20m,ale zapojení VF zesilovače které by mi pracovalo sem nenašel.
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Vysila se dnes jeste neco AM?
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Jdu to zkusit.
Co jsem někde zaslechl, tak už se vysílá pouze s menším výkonem. Stavění krystalek už není, co bývalo.
https://www.rozhlas.cz/vysilace/vysilace/?stanice=2
Na Jižní Moravě chytím pouze Radiožurnál na 272 kHz na DV. Na SV se nic chytit nedaří.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Na jižní Moravě (v Brně určitě) bys na krystalku měl chytit i Dobrochov 954 kHz.

unixuser: obávám se, že přijímač s feritovou anténou, vf zesilovačem a jednoduchým detektorem ve stylu krystalky vyrobit nepůjde, protože nebude dostatečně selektivní. Audion s vf zpětnou vazbou a feritkou vyrobit jde, kdysi jsem si něco takového postavil s elektronkou 3L31 s anodovým napětím 18 V. Silné stanice to hrálo i na tu feritku, i když slabounce.
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

Pokud chceš něco jednoduchého hrajícího na feritku na středních a dlouhých vlnách , doporučuji obvod TA7642 nebo jeho klony, dá se koupit i u nás a na netu jsou stovky rúzných variant ověřených schemat. Prakticky to mám odzkoušeno, hraje to s jednoduchým nf zesilovačem lépe než většina elektronkových superhetů z dob minulých.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Vyhrabal jsem teď starý dvoutranzistorový Kňour v krabičce od zápalek a funguje pořád stejně, na 1 nicd článek.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 184#475184
Na SV pásmu na malý superhet s blbou citlivostí stále dost stanic včetně několik českých, pár frekvencí rádia Dechovka a pár snad Impuls. Obsahovou hodnotu nekomentuju.
Přílohy
knour_2018.jpg
knour_2018.jpg
Hydrawerk

#7 Příspěvek od Hydrawerk »

Možná není dobrý, když bydlím ve velkoměstě zarušeném různými WiFi a podobnými.
Hydrawerk

#8 Příspěvek od Hydrawerk »

Lukas-Peca píše:Na jižní Moravě (v Brně určitě) bys na krystalku měl chytit i Dobrochov 954 kHz.

Jo, měl bych, je to blízko. Asi bych musel mít pořádnou drátovou anténu a ne jenom feritovou v rádiu Olympia / Sangean ATS-803A.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

termit256 píše:Vysila se dnes jeste neco AM?
Stanice AM zachycené na komunikačním přijímači s venkovní anténou 40m právě teď:

100-520kHz ....... 6 stanic + 1CZ
520-1610kHz ..... 22 stanic + 3CZ
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Spíš mu sem zkuste pověsit seznam toho, co a kde chytnete opravdu jen na kus drátu pověšenej na topení v bytě nebo v baráku, aby si udělal vobrázek rozdílu příjmu jen na naprosto nevyhovující náhražkovou anténu (která mohla možná vyhovovat v době Jeho Veličenstva krále Klacka I. Sukovitýho, když tu AM dráždil tazatelův praděda) a na venkovní drátovku, která bohužel dneska vzhledem k podmínkám na pásmu jednoduše "muší bejt" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Kus drátu na topení je v dnešní době čínskýho spínanýho šmejdu zabiják pro příjem na AM. Feritka je téměř nutnou metodou.
Mapy pokrytí jednotlivých AM stanic jsou na webu, stačí trocha iniciativy.
namátkou Country, Dechovka, Impuls
Obrázek
Obrázek
http://www.ceskyimpuls.cz/jak-naladit-cesky-impuls/
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Aj na starom elektronkovom radiu som na kus drotu (niekolko metrov) v byte nejake stanice chytil.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Lukas-Peca »

Hydrawerk píše:
Lukas-Peca píše:Na jižní Moravě (v Brně určitě) bys na krystalku měl chytit i Dobrochov 954 kHz.

Jo, měl bych, je to blízko. Asi bych musel mít pořádnou drátovou anténu a ne jenom feritovou v rádiu Olympia / Sangean ATS-803A.

Tak máš v tom rádiu nějakou závadu nebo tam máte opravdu brutální rušení, jinak by ten Dobrochov musel hrát jako prase. Myslel jsem, že se bavíme o krystalce.

Kamarádi teď byli na Balkáně a Topolná tam na feritku a normální rádio hrála bez problému. Mě pobavilo, když jsem byl vloni na jaře ve Švýcarsku a v horách na autorádio na AM hrály české stanice - ještě za světla tam zcela čistě hrály Liblice 639 kHz, Dobrochov i Topolná.

Ale v domě na okraji Prahy ani na velmi kvalitní elektronkové rádio s náhražkovou anténou nešlo chytit ani ty Liblice. V místnosti totiž byla spousta LED reflektorů. Mně v novém bytě v Olomouci taky nic nehrálo, příčinou byl spínaný zdroj od anténního zesilovače na STA...
ok1hga

#14 Příspěvek od ok1hga »

Lukas-Peca píše:Mně v novém bytě v Olomouci taky nic nehrálo, příčinou byl spínaný zdroj od anténního zesilovače na STA...

. . . co to bylo za systém ?
jak může výrobce STA komponentů použít spíňák který ruší ???
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Lukas-Peca »

Nějaký homodomo bastl s využitím noname čínského spínáku. Na tom UHF, které ta STA rozvádí, to asi neruší, ale na AM to rušilo totálně.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“