Transformátor pro car-audio
Moderátor: Moderátoři
Navíc stejně nejspíš nebudeš tak velký výkon potřebovat, tím bude odběr ještě nižší.
A v nejhorším po pěti- až osmihodinové produkci odpojíš zesilovač a necháš baterku prostě dobít.
- hajeklubos
Souhlasím jedině s použitím autobaterie jako napájecího zdroje ALE.
Bude záležet jakou použiješ nabíječku na průběžné nabíjení. Zde v tomto případě by byla vhodná nějaká na principu impulzního zdroje. Klasické s trafem budou rušit, poleze tam 50Hz, baterka to neodfiltruje, chce to otestovat. Když uděláš zdroj 12-15V cca10A pro zesilovač ,musí být TVRDEJ -velké filtrační kapacity jinak zesilovač přestává hrát buben a basová kytara zní jako když kopeš kanadou do skříně. Velké filtrační kapacity je trochu problém nabíjet, při zapnutí je zde tendence vyrážet pojistky. A opět je zde náchylnost k vrčení. Vykašli se na to. Kup v bazaru zesilovač 2x50W.
Tam je vše vyřešeno. Koupíš to za pár šupů,lidé se kolikrát zbavují kvalitních zesilovačů a kupují naleštěné šmejdy. Kdyby jsi chtěl být hifista tak sháněj ONKYO - MARANZ – DENON- YAMAHA. To se dá ještě zaplatit. To jen tak na okraj. Jinak jakýkoliv HIFI zasilovač a jsi na párty bez zbytečných problémů. Po tom, co jsem si za ta léta vytrpěl při konstrukcích zesilovačů, vím o čem mluvím. A napájet HIFI zesilovač impulzním průmyslovým zdrojem NE
Luboš
- hajeklubos
odpovídat tomu co si představoval, tak že to není tak úplně mimo. Jinak ať se rozhodne jak chce.
Luboš
- hajeklubos
Jedná se o požadovanou kvalitu reprodukce. Někteří toto neřeší. Proto se přikláním k variantě co navrhuje Ekkar. Tedy dobíjená autobaterie. Je sice prostorově výraznější ale takto napájené auto-zesilovače neztratí kvalitu přenosu. Je tvrdý zdroj. Při použití PC zdroje nepochybně uvedeš sestavu do provozu. PC zdroj je ale stavěn na velký, relativně stálý odběr. Hudba odebírá jinak, přichází rána od kopáku nebo Basskytarového E a požadavek na energii raketově vzrůstá. Nevěřím, že 100KHz měnič stačí doplnit energii do výstupního kondenzátoru zdroje v požadovaném čase, který má navíc kapacitu jen cca 2G/16V. To je žalostně málo. Dochází k „podtržení“ napětí pro zesilovač, kopák ztrácí razanci, basovka se rozplizne , ztratí to prostor a při trochu větší hlasitosti zesilovač ve špičkách limituje, slyšíš to jakoby zadrhávání. Vyzkoušej co ti bude vyhovovat, poslouchej basy. Mám na vlastní kůži odzkoušeno, že použitím nevhodného zdroje uděláš ze slušného zesilovače nádražní rozhlas. Pokud neseženeš od kamarádů PC ATX zdroj ,(stačí 250W ) tak ti na pokusy jeden daruji. Napiš do soukr. Korespondence ( jsem z Prahy, musel bys to osobně vyzvednout)
Taky zde napiš jak to celé dopadlo. Je možné, že ti varianta PC zdroj bude vyhovovat. HIFI zasilovače, jejich stavba a úpravy byl můj koníček tak jsem proto trochu deformovanej v požadavku aby TO HRÁLO.
Luboš
- hajeklubos
Návodů na to jak upravit PC zdroj na vyšší výstupní napětí je po netu hafo, bohužel čím modernější zdroj, tím jednoúčelovější řídící obvod a horší možnosti pro úpravu výstupního napětí. Nejjednodušší zdroje pro úpravy byly starý dobrý AT s vnějším silovým vypínačem (startujou se připojením sítě) a řízený TL494 nebo jeho ekvivalentem (KIA7500 ...)...
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě