Stavba jednoduchého osciloskopu.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

#31 Příspěvek od stasek »

Odstíněná je dobře, v krytu z železné trubky se stěnou 3 mm.
jandu

#32 Příspěvek od jandu »

A transformátor? Máš ho stienený? Výrazne pomáha ovinutie transformátora širokým pásom Cu plechu - cez cievku a cez trafoplechy na spôsob závitu nakrátko.
Erny

#33 Příspěvek od Erny »

A co napájení? Těch 300V, je dostatečně filtrované?
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

Radix píše:Možná to bude u různých obrazovek různé.
Pokud si to dobře pamatuji, u obrazovky 7QR20 má klíč směřovat doprava při pohledu zezadu.

Ale vzhledem k výrobním tolerancím stejně musíš počítat s možností pootočit obrazovkou o pár stupňů, systém se totiž při přitavování patice mohl hnout.
Jinak správnou pozici zjistíš tak, že na D1 přivedeš třeba +100...+200V a D2 spojíš s kostrou. Ta vodorovná čára se přitom musí posunout nahoru. Samozřejmě předpokládám, že výstup časové základny máš přivedený na D3.
stasek

#35 Příspěvek od stasek »

No mám to dělaný podle toho schematu, co je v úvodu, tak ta filtrace by měla vyhovět. Trafo jsem nestínil, můžu dodatečně udělat. Jen bych chtěl dodat, že za tu pokřivenou sinusovku můžu sám, vyladil jsem ji potenciometrem na vstupu a potenc. frekvence. Teď už jen zbývá vyzkoušet, co doporučuje Hill. Jen nevím, čemu odpovídají D1, D2 a D3 na obrazovce co jsem použil, t.j. 5LO38I. Taky mě vadí, že obraz není ve středu stínítka. To by asi měly vyřešit hodnoty odporů vedoucí na vychylovací destičky. Pánové, zatím děkuji za rady a já se ozvu, jak jsem dopadl.
stasek

#36 Příspěvek od stasek »

Tak jsem nedopadl nijak. Doposud se mi nepodařilo posunout obraz do středu stínítka. V tom, že bych zjistil, které elektrody na mojí obrazovce odpovídají D1,D2 a D3 jsem taky pohořel. Mohl by někdo ještě poradit? Díky.
Radix

#37 Příspěvek od Radix »

Máš mezi vychylovacími destičkami svodové odpory, cca 3 MOhmy? Velikost odporů musíš zjistit zkusmo.
Radix

#38 Příspěvek od Radix »

Pokud nemáš svodové odpory, mohou se destičky nabíjet sekundárními elektrony, tím vznikne určitá trvalá výchylka.
Vyřaď časovou základnu a zjisti, jestli máš bod uprostřed stínítka.
Hille, Stasek nemá obrazovku 7QR20, ale 5LO38I. Alespoň pokud jsem tomu dobře porozuměl.

Díky, zapomněl jsem, čím tohle vlákno začalo. Už je to snad v pořádku
Hill
stasek

#39 Příspěvek od stasek »

Hille, díky, ale já mám ruskou obrazovku, dělal jsem osciloskop podle www.danyk.wz.cz/osc.html
Radixi, poslal jsem ti SZ.
masar

#40 Příspěvek od masar »

Takže:
Podle datasheetu obrazovky je:
vývod 3 a 8 vychylovací destičky pro časovou základnu, tedy vodorovné,
vývod 6 a 9 vychylovací destičky signálové, tedy svislé.
Na tom, v jaké polaritě přivedeš k destičkám signály, z elektrického hlediska nezáleží. Je to dáno konvencí tak, že činný běh paprsku je vychylován zleva doprava, a kladný vertikální signál je vychylován směrem nahoru. Nic víc nepotřebuješ vědět. :wink:
stasek

#41 Příspěvek od stasek »

Masar, děkuji moc.
stasek

#42 Příspěvek od stasek »

Tak jsem s tím zkoušel už ledacos, ale ten obraz je pořád nalevo. Po odpojení časové základny je bod na stínítku taky nalevo. Zkoušel jsem paralelně přiložit k jednotlivým svodovým odporům, které mám 1,5M ještě odpor 0,5M ale ani se to nehnulo. Pomohlo ale jen na chvíli to, když jsem paralelně přiložil kondenzátor 220k na kondenzátor vedoucí na destičku X2. Než se nabil. Pak se to zase posunulo. Když jsem měřil napětí na destičkách, tak při měření na destičce X2 (asi zatížením) se obraz posunul do středu, tam kde by měl být. Takže asi ta nepatrná trvalá zátěž by tomu mohla dělat dobře? Nevím.
masar

#43 Příspěvek od masar »

Takže:
Pokud je obrazovka O.K., tak je průměrná vychylovací citlivost horizontálních destiček cca 1mm/10V, což znamená, že rozdíl napětí mezi destičkami je v tvém případě několik desítek V (neuvádíš žádné konkrétní údaje o odchylce od středu). Neuvádíš ani, kolik jsi vlastně na těch destičkách naměřil, čím jsi to měřil (jaký vnitřní odpor měřidla). Pokud je vše zapojeno podle schématu, měl by se bod vychylovat i při měření na destičce X1. Při stejném ss napětí na destičkách (je zajištěno odpory 1M5 - +300V) by paprsek měl být přibližně ve středu stínítka. Pro přesné středění paprsku nemá tento jednoduchý osciloskop žádné obvody, přesto si myslím, že by nemělo být problémem tyto obvody doplnit.
miroja

#44 Příspěvek od miroja »

stasek píše:Odstíněná je dobře, v krytu z železné trubky se stěnou 3 mm.

A nebude nahodou toto cely problem? Na magneticke tienene sa musi pouzivat specialny plech, ak tam mas ocelovu rurku so stenou 3mm z obycajneho zeleza, moze byt zmagnetovana a problem je na svete.
Skus otacat tym tienenim tak, aby si obrazovaku neotacal a sleduj, ci sa meni vystredenie. Ak ano, tak Ti bude treba robit ine tienenie. :wink:
stasek

#45 Příspěvek od stasek »

Miroja, vzhledem k tomu, že obrazovka je v krytu napevno a kryt zase na konstrukci, to bohužel nevyzkouším, ale díky.
Masar, na všech destičkách je stejné napětí, měřil jsem to multimetrem M890G. Chvilku vždycky trvalo, než se to ustálilo na 248V, při přiložení měř. hrotů to bylo cca o 10V víc, pomalu to vždy kleslo na těch 248V. Stejně na všech destičkách. Měřením na protilehlé X1 se obraz posunul na opačnou stranu. Totéž při měření na destičkách Y, jenomže pohyb byl ve svislém směru, tedy na jedné nahoru a druhé dolu. Pokud se týká odchylky, je 9mm od středu.
Píšeš, že středění paprsku je zajištěno napětím na destičkách, zkoušel jsem to přikládáním odporu na svodové odpory a nic se nedělo, dával jsem k tomu odpor cca 500k, to by bylo asi výsledných kolem 400 k, napětí by se mělo tedy podstatně změnit, když jsem to měřil, tak bylo cca 275V. Tak jsem z toho jelen.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“