Čerpadlo ostřikovače

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Čerpadlo ostřikovače

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi, nevíte někdo o funkčním kousku tohodle zubovýho čerpadla z ostřikovačů Škoda? Nevím z který to je, ve stovce bylo tyčový přímo v nádobce a co bylo v 105 a dál netuším. Možná to bylo v R-ku. Je tedy na 12V a na statorový části je symbol Tesla. Měl jsem to leta použitý na čerpání provozní kapaliny a jak vidět na fotce, upadl jeden držák uhlíků. Drží to zatavený na 4 čepech pouzdra motorku a to je z nějakýho plastu co spíš škvaří než taví, takže oprava je nemožná protože ty čepy jsou komplet ustřižený.
Nemáte prosím někdo kousek v lepším stavu, nebo třeba tip na něco podobnýho z novějších auťáků. Tohle má průměr přes patky cca 50 mm a celkovou dýlku cca 80 mm. Jo a čerpá to lihový směsi, takže může být problém s některým plastem a musí to umět oba směry, takže odstředivka s vrtulkou z Fábky nebo Oktávky asi nelze.
Díky
Přílohy
erpadlo.jpg
erpadlo.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Tadle potvora jde stále sehnat - akorát motorek je v tom jiný a vše co jde je uvnitř plastový. Vyrábí to PAL. zrovna nedávno jsem jej měnil (používáme 24V verze)
Co si pamatuju, tak v "hundrtce" byla originál taková pumpička.
https://www.autotypautodily.cz/cz-detail-189908-motorek-ostrikovace-cerpadlo-skoda-120-orig-cz-113930290.html
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Dík, to jsem netušil. Skoro vše, co jsem našel je odstředivka s vrtulkou. Ale tohle vypadá na zubovku.
Jirka

elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

Měl jsem dvě tato čerpadla, jsou ze 105, 120, atd. Taky se mi ulomil držák kartáčku, podařilo se mi ho přilepit sekunďákem a čerpadlo dál fungovalo. Pak shořelo vinutí a bylo po něm. Vyráběla je Tesla Litovel, nynější SEV vyrábí podobná.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Jo, to jsou zrovna ty nový, kde je uvnitř vložen běžný motorek "Mabuchi" s nevyměnitelnýma uhlíkama. Jinak si v katalogu všimni "APO 071 12V dual".
Je to takový úlet - čerpadlo z jedním sáním a dvěma výtlaky. při použití tohodle čerpadla se počítá s tím, že se jeho přívod přepólovává. jeho jeden výtlak napájí čelní sklo a druhý zadní. Podle polarity a tím směru otáčení čerpá vodu do jednoho, nebo do druhýho výtlaku. Váleček obsahuje píst, který přesouvá tlak vody z jednoho (právě funkčního) výtlaku a zacpe ten výtlak druhý. Kvůli poruše tohoto pístku jsem tenkrát musel dát auto na hever a sundat kolo, abych se k tomu čerpadlu dostal ;-)
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

Hmm, to potěší. :? Zmiňovaná původní čerpadla jsem měl co děcko jako hračku. Jedno jsem našel na smeťáku, další bylo od kámoše. Před spálením zvládla přečerpat na jeden zátah 250l sud vody. Po tomto výkonu se nedalo udržet v ruce, jak byl plast žhavý... :) Že motorek není určený pro trvalý provoz mi tenkrát nedocházelo.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Na těch zubových od Tesly, později od PAL byla napsaná maximální doba chodu - byla v sekundách..
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Hmm, pak to zkusím taky přilepit vteřinou. Jenže čerpadlo je tak za ty léta promaštěný, že nevím, jestli to půjde pořádně odmastit a bude držet a jestli pak vteřiňák zase vydrží to dlouhodobý prosakování lihu nebo metylu s rycínem.
Čert ví, zda ty nový plasťáky vydrži tu moji kapalinu. Sice do nich jde metyl nebo líh ale ve směsi s vodou a rycín když zežlukne tak žere jak zběsilej, hlavně mosaz a měď.
Jirka

EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

RICIN, Jirko, PROSÍM !!!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ricin
Vydět, vyset, vybrovat, vynutí, vydle, vyšeň, nabýječ a teď už i rycin mi rvou voči z hlavy a chodidla se mi svírají v pěst ...
Dík. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Jo, jako stejně třeba výskat a vískat je rycin a ricin diametrálně rozdílná věc. To nevíš, viď? :lol:
A taky je to o vyjmenovaných a cizích. Jenže kdo si to má všecko pamatovat.
A nakonec, když se ti to nelíbí, tak to nemusíš číst. :lol: :lol: :lol:
Jirka

tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Jo, jako stejně třeba výskat a vískat je rycin a ricin diametrálně rozdílná věc. To nevíš, viď?
Z kontextu je ovšem jasné, že jsi měl na müsli ricinový olej, tak nemlž.

P.S. Ricin a ricinový olej jsou diametrálně rozdílné věci. To nevíš, viď?
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Zase jeden mravopravopisokárce. :roll: To bylo na Ekkara.
Rozdíl vím, je docela značnej i když je počátek stejnej.
Kdyby Vy jste věděli, proč píšu tvrdý, tak by jste se možná chovali jinak. :wink:
Jirka

Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

A k čemu se dá ten ricin použít jinýmu, než když byl použit k otravě Georgie Markova?
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Kdyby Vy jste věděli...
Kdybych to bejval věděl, tak bych sem bejval nechodil :D (Knoflíková válka)
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:Zase jeden mravopravopisokárce. :roll: To bylo na Ekkara.
Rozdíl vím, je docela značnej i když je počátek stejnej.
Kdyby Vy jste věděli, proč píšu tvrdý, tak by jste se možná chovali jinak. :wink:
Ricin je prudce jedovatej alkaloid, ricinovej olej je přírodní látka tento alakloid obsahující - a získává se ze semínek rostliny SKOČEC. Mimo jiný, že se ricinovej olej používá jako starý známý projímadlo (a čistým ricinem se trávěj nepohodlný bulharský spisovatelé na mostě přes Temži), je díky svojí vysokoteplotní odolnosti a spalitelnosti s minimálním zbytkem popelovin používanej jako mazivo do palivovejch směsí vysokovotáčkovejch a vysokovýkonnejch dvoutaktních motorů - běžně to dřív používali motorkáři, dneska potom co jim z Brusele většinu dvoutaktů zakázali i na závodech a nadiktovali jim používat čtyřtakty i v objemech pod 125cm³ už se to tejče jen veteránskejch podniků. Další oblast která ricin pořád ještě používá jsou modeláři - ve směsi s metanolem a nitrometanem je to nejčastější mix do "žhavíků" (dvoutaktní motorky se žhavicí svíčkou) ať lítajících, nebo porůznu jezdících v nejrůznějších modelech ... Ve všech případech se ale píše po R měkký I - protože po ricinovým oleji respektive čistým ricinu i ten největší tvrďák změkne ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“