V tom videu je kromě vysílaček v čase 1:07 docela hezky zřetelně vidět, na čem tehdá jezdily hlídky Veřejný (ne)bezpečnosti - ta motorka není Pérák, jak by se někomu zdálo podle trojúhelníkovejch škatulí pod sedlem v zadních ramenech rámu, ale je to na prakticky identickým rámu jako měl pérák postavená dvouválcová třistapadesátka jménem OGAR (vpředu pod nádrží je jasně vidět dvojitý žebrování na válcích a stínem rozdělený dvě hlavy) - pojmenovaná podle pohlcený malý předválečný firmičky, která podobně jako Jawa během války vyvinula novej motocykl Skopčákům pod nosem - akorát že jejich rám prakticky kopíroval předválečný typy a opravdu novej byl jen motor, právě ta 2-lampovka 350cm³ dvoutakt v monobloku se 4-rychlostní nožně řazenou převodovkou = v podstatě identická koncepce, s jakou prorazil Pérák z Jawy, akorát ten měl 250cm³ jednolampu. Po válce firmička pod státní správou nuceně fúzovala s Jawou a její motor se tak dostal právě do rámů převzatejch z péráka - motorka se nejdřív jmenovala "Ogar typ 12" a pozdějc už jen "Jawa 350" nebo "Jawa 350 Pérák". Výroba skončila s nájezdem výroby "kejvaček" - rokem 1954 (dvěstěpadesátka typ 353, třistapadesátka typ 354).
A ty vysílačky o kterejch jsem psal fakt měly místo otočnejch přepínačů přepínací tlačítka - u mne byly kulatý, kovový, s aretací. Otočnej byl jen potenciometr hlasitosti s vypínačem v nulový poloze. Jestli to byl nějakej pokus zjednodušit obsluhu nebo nějaká omezená série určená pro jednoho odběratele netuším, obsluha při provozu se nelišila od těch jinde běžnejch "policajtskejch" VXW-020 - vysílačka se zapnula otočením knoflíku zároveň s nastavením hlasitosti, zmáčknutím příslušnýho tlačítka se vybral jeden pracovní kanál a pak už se jen mačkal spínač PTT při vysílání. Nikdo z nás tenkrát nepátral po tom, co je to za typ nebo jaká je to modifikace, byli jsme náctiletý děcka - a v době, kdy veřejně provozovat ruční bezdrátový pojítko byla výsada policajtů nebo někoho policajtům veeelice blízkýho jsem byli jak u vytržení už jen z toho, že nám nějakou vysílačku vůbec půjčili do ruky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!