Sháním občanskou radiostanici VKP 050 Tesla Pardubice

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#46 Příspěvek od Achab »

Celeron píše:...všechny OR27, co jsem kdy měl v ruce byly na kanálu 19.
Jednokanálové CB stanice využívají převážně kanál 19. Tento zároveň slouží pro dopravu, takže některé stanice mají přímou volbu K19 a K9. Některé doporučené kanály pásma C pro fonický provoz:

01 (26,965MHz) - svolávací
09 (27,065MHz) - vyhrazen pro nouzové volání
10 (27,075MHz) - doprava, obvykle používaný v ČR
19 (27,185MHz) - doprava mezinárodní, jednokanálové stanice
konosuke

#47 Příspěvek od konosuke »

V přátelském Polsku byly předpisy vždy trochu liberálnější a dodávali CB ručku občanku značky Trop (odkaz jsem nenašel) ale...ani pár radiostanic již v obchodě málo komunikoval oscilák byl jeden trand přijímač superreakční
no, propašoval jsem si hento komplet, byla to docela frajeřinka při ladění TV antény lepší než hulákat z vokna (doprava ! doleva ! ráhno výše, dobrý !)
článek v AR 10/1989 (str.371) mě též zaujal, probírá tam stručně technické podmínky šíření signálu v pásmu 27 MHz - jednoduše a srozumitelně.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Celeron

#48 Příspěvek od Celeron »

U nás se taky daly počátkem desátek sehnat zajímavý CB stroje. Pamatuju na ručku Dragon SY101, žádnejch 40 kanálů v pásmu 27 ale rovnejch 255 na FM i AM. :lol: Odkud kam to jelo už nepamatuju.
Však je taky prodejce po pár měcících z lidí doloval zpět a nabízel dokonce víc než stály původně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ok1hga

#49 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše: právě ty OR27 alias "Orlík" (pro průmysl, doly nebo velký stavby určená OR27

EKKAR píše:"Devatenáctka" byla nejčastější, ale třeba právě pro stavby přehrad (Průmstav) a další velký podniky se dělaly právě ty "Orlíky" s volbou několika kanálů, respektive jako "podřízenky" zase jen s jedním kanálem, ale ne č.19, ale třeba č.11 nebo č.15 - pro kterej měla "nadřízená" stanice extra knoflík, takže se dalo zaklíčovat jedním knoflíkem všem co měli "jedenáctku", na vedlejším knoflíku všem na "patnáctce" a na posledním třeba tu "devatenáctku" - aby se účastníci rozdělený do skupin nemohli vykecávat volně bez omezení mezi sebou. No a samozřejmě v rámci utajení se ty kanály označovaly jen jako A, B nebo C - konkrétní kmitočet věděl v daným podniku málokdo. Takovejch ruček se pak dodalo do jednoho podniku třeba 50 kusů najednou.

Karle, teda žasnu kolik hloupostí dokážeš vypotit v jednom vlákně . . .
už by ses měl se na to vykašlat . . .
. . . to se vážně nedá číst, akorát motáš hlavu neznalým lidem krávovinama.

viděl jsi někdy "Orlík" fungovat ?? měl jsi ho na stole ?
Přílohy
RF11-ORLIK.jpg
RF11-ORLIK.jpg
RF11-ORLIK schema.jpg
RF11-ORLIK schema.jpg
RF11-ORLIK popis.jpg
RF11-ORLIK popis.jpg
EKKAR

#50 Příspěvek od EKKAR »

Hezká věcička - ale nám jako týnejdžrům na vodácký tábory a podobný organizovaný blbnutí půjčovali z Rudý hvězdy vysílačky podobný těm esenbáckejm, co měly hnědý kožený pouzdro na řemínku přes rameno a anténu z pružnýho ocelovýho svazečku několika drátů a na konci kuličku, kterou si soudruzi příslušníci ipomocníci prostrkovali pod poslední kroužek svazku aby se jim to nebimbalo nad hlavou - a na těch co nám půjčovali bylo taky označení "ORLÍK". Na rozdíl od těch přímo policajtskejch neměly volbu kanálu otočným přepínačem, ale jen Isostatama s kulatýma kovovýma knoflíkama nastrčenýma na ně. Ty Isostaty tam byly 3, u některejch ale fungoval jen 1 (po zmáčknutí ostatních stanice nefungovala). Označení buď číslama 1. 2. 3. nebo A. B. C. Otočnej byl regulátor hlasitosti spojenej s vypínačem, baterka byla dole napříč 12V akumulátor složenej z 10ks NiCd225 staženejch PVC hadicí, mikrofón byl na kabelu s úhlovým konektorem o 90°, kovovej kryt s oválnýma dírama orientovanýma svisle nebo kulatýma dírkama do mřížky (byly zřetelně od různý verze), PTT na něm na horní straně kulatej knoflíček. Dosah to mělo určitě kilák a půl v terénu kopec nekopec, nad vodou klidně i víc. Včil mi řekni, co to teda bylo. Bylo mi tenkrát nějakejch 12-13, nerozebíral jsem ji - a pak už jsem nic podobnýho nikde neviděl.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#51 Příspěvek od Celeron »

Já tu s Izostatama taky kdysi "obsluhoval" na táboře. Bič jak říkáš, složenej z drátů a dole byl z boku ozubenej plastovej šroubovací špunt pod kterým byla rulička NiCd knoflíků. Ale jako žáčka 6 třídy ZDŠ mně moc nezajímalo, v jakým pásmu to jelo. Bylo to půjčený z CO skladu z místního PMV (mlíkárna).
Jirka

EKKAR

#52 Příspěvek od EKKAR »

BINGO! A víš u koho jsem tyhle vysílačky pak ještě viděl, i když do ruky se mi tam nedostala? U LIHOVEJCH MILICIONÁŘŮ! Ti je měli když "patrolovali" ve spolupráci s pátou bé třeba na sportovních akcích jako spolupořadatelé a při podobnejch příležitostech!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Crifodo

#53 Příspěvek od Crifodo »

ok1hga

#54 Příspěvek od ok1hga »

to co Karle popisuješ mohly být i PR21 a PR22 . . .
ale ty žádný izostaty neměly, byly tam otočné přepínače na fukci a volbu kanálu . . .
jo, ale na mikrofonu/reproduktoru mohly být spínače tónové volby Tesla Selectic . . . A, B, C
Přílohy
varianty.JPG
tady jsou vyráběné varianty těchto podobných staniček . . .
tady jsou vyráběné varianty těchto podobných staniček . . .
Tesla selectic.JPG
Tesla selectic.JPG
tesla selectic2.JPG
tesla selectic2.JPG
EKKAR

#55 Příspěvek od EKKAR »

Ani jedno z toho co je na fotkách. Konektor na majka jo, na anténu taky. Ale točítko jen jedno, s cvakem jako vypínač a regulace hlasitosti. A vedle něj už jen 3 kulatý zamačkávací kovový knoflíky, odhadem tak 8mm v průměru. Popis viz vejš. A na boku červenou barvou vyplněnej nápis takovým šikmým "fontem" rádoby psacího písma "Orlík".
Celeron

#56 Příspěvek od Celeron »

Já měl v ruce určitě VXW 010 s hranatejma izostatama. :)
Jirka

ok1hga

#57 Příspěvek od ok1hga »

Celeron píše:Já měl v ruce určitě VXW 010 s hranatejma izostatama. :)

já měl v ruce mnoho VXW010, několik jich tu stále mám, ale u žádné nejsou izostaty . . .
. . . pouze hranatá tlačítka a pod nima několik mikropřepínačů od Tesly
jedno tlačítko je PTT a druhé je PTT s vyzváněcím tónem 1750 Hz.
Ještě je tam z boku těch tlačítek drátek, kterým se dá PTT zaaretovat.

. . . a ještě malá ukázka, kde všude se používaly stanice RF11 . . .
https://youtu.be/qTC9t3F3ZFw
EKKAR

#58 Příspěvek od EKKAR »

ok1hga píše:...
. . . a ještě malá ukázka, kde všude se používaly stanice RF11 . . .
https://youtu.be/qTC9t3F3ZFw
V tom videu je kromě vysílaček v čase 1:07 docela hezky zřetelně vidět, na čem tehdá jezdily hlídky Veřejný (ne)bezpečnosti - ta motorka není Pérák, jak by se někomu zdálo podle trojúhelníkovejch škatulí pod sedlem v zadních ramenech rámu, ale je to na prakticky identickým rámu jako měl pérák postavená dvouválcová třistapadesátka jménem OGAR (vpředu pod nádrží je jasně vidět dvojitý žebrování na válcích a stínem rozdělený dvě hlavy) - pojmenovaná podle pohlcený malý předválečný firmičky, která podobně jako Jawa během války vyvinula novej motocykl Skopčákům pod nosem - akorát že jejich rám prakticky kopíroval předválečný typy a opravdu novej byl jen motor, právě ta 2-lampovka 350cm³ dvoutakt v monobloku se 4-rychlostní nožně řazenou převodovkou = v podstatě identická koncepce, s jakou prorazil Pérák z Jawy, akorát ten měl 250cm³ jednolampu. Po válce firmička pod státní správou nuceně fúzovala s Jawou a její motor se tak dostal právě do rámů převzatejch z péráka - motorka se nejdřív jmenovala "Ogar typ 12" a pozdějc už jen "Jawa 350" nebo "Jawa 350 Pérák". Výroba skončila s nájezdem výroby "kejvaček" - rokem 1954 (dvěstěpadesátka typ 353, třistapadesátka typ 354).

A ty vysílačky o kterejch jsem psal fakt měly místo otočnejch přepínačů přepínací tlačítka - u mne byly kulatý, kovový, s aretací. Otočnej byl jen potenciometr hlasitosti s vypínačem v nulový poloze. Jestli to byl nějakej pokus zjednodušit obsluhu nebo nějaká omezená série určená pro jednoho odběratele netuším, obsluha při provozu se nelišila od těch jinde běžnejch "policajtskejch" VXW-020 - vysílačka se zapnula otočením knoflíku zároveň s nastavením hlasitosti, zmáčknutím příslušnýho tlačítka se vybral jeden pracovní kanál a pak už se jen mačkal spínač PTT při vysílání. Nikdo z nás tenkrát nepátral po tom, co je to za typ nebo jaká je to modifikace, byli jsme náctiletý děcka - a v době, kdy veřejně provozovat ruční bezdrátový pojítko byla výsada policajtů nebo někoho policajtům veeelice blízkýho jsem byli jak u vytržení už jen z toho, že nám nějakou vysílačku vůbec půjčili do ruky ...
Celeron

#59 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:[ . . . pouze hranatá tlačítka a pod nima několik mikropřepínačů od Tesly

Ty hranatý tlačítka se mi nějak asociovaly s izostatama. Jak jsem již psal, je to 40 let co jsem to měl v ruce.
Jirka

ok1hga

#60 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše:A ty vysílačky o kterejch jsem psal fakt měly místo otočnejch přepínačů přepínací tlačítka - u mne byly kulatý, kovový, s aretací. Otočnej byl jen potenciometr hlasitosti s vypínačem v nulový poloze. Jestli to byl nějakej pokus zjednodušit obsluhu nebo nějaká omezená série určená pro jednoho odběratele netuším, obsluha při provozu se nelišila od těch jinde běžnejch "policajtskejch" VXW-020 - vysílačka se zapnula otočením knoflíku zároveň s nastavením hlasitosti, zmáčknutím příslušnýho tlačítka se vybral jeden pracovní kanál a pak už se jen mačkal spínač PTT při vysílání.

myslím, že si to celé blbě pamatuješ . . .
našel jsem docela slušně popsaný Vývoj radiostanic – 60. léta . . .
. . . Karle, prostuduj si to, ať příště neplácáš hlouposti.

ta Martinova stránka je vůbec celá zajímavá . . .
tady je i výše popisovaný Orlík a stanice z 50tých let
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“