Přikapávání oleje na řetěz
Moderátor: Moderátoři
Motáš pojem a průjem. Otáčky hřídele jsou jedna věc, obvodová = řezná rychlost řetězu je věc druhá. Na ten elektromotor můžeš nasadit větší "rozetu" = řetězový kolo pohánějící právě ten řetěz, než na klikovku spalováku - a dosáhnout tak i při menších vteřinovejch točkách srovnatelnou rychlost řetězu jako u spalovací pily ....stasek píše:...Taky jsem o něčem podobným uvažoval, ale spíš jsem viděl problém v rychlosti řetězu. Spalovací motor má přece jen větší otáčky, než elektromotor. A převodování do rychla by vyžadovalo zase silný motor.
A kutilmile - nelituju tě
stasek píše:Kluci, tohle dohadování nemá smysl
já to nebudu nijak hrotit, svoje priority a důvody jsem popsal, takže na nějaký plivání a "rozmlouvání idiotských systémů" nedbám. Pan termit zde v prvním přiblížení vyjádřil svůj despekt k "blbům" za pomoci minohledaček a klobouků, v dalších aproximacích nám sděluje, že i s řetězem se dá řezat a on ví jak.
Obvodová rychlost řetězu a výkon motoru jsou takové, aby to odpovídalo parametrům velké profi 60 cm lišty, to jsem konzultoval se servisákem pil s 25r praxí, ještě než jsme s kolegou komponenty vybírali.
Žádná "rozeta" na motoru nebude, k liště patří odpovídající řetězovka, která musí odpovídat průměrem vyústění lišty, z ní bude převod hladkým klínovým řemenem na motor kvůli prokluzu, který nahrazuje spojku.
EKKAR píše:Motáš pojem a průjem. Otáčky hřídele jsou jedna věc, obvodová = řezná rychlost řetězu je věc druhá. Na ten elektromotor můžeš nasadit větší "rozetu" = řetězový kolo pohánějící právě ten řetěz, než na klikovku spalováku - a dosáhnout tak i při menších vteřinovejch točkách srovnatelnou rychlost řetězu jako u spalovací pily ....stasek píše:...Taky jsem o něčem podobným uvažoval, ale spíš jsem viděl problém v rychlosti řetězu. Spalovací motor má přece jen větší otáčky, než elektromotor. A převodování do rychla by vyžadovalo zase silný motor.
No, aby ty ses zase do všeho nesral. To by ta lišta musela být ještě vyšší jak průměr ty tvý rozety (my jí říkáme řetězka) a tím pádem taky řetěz odpovídající délky. Řetězovou pilu jsi zřejmě viděl sotva na obrázku, ale tvoje touha někoho zpražit byla silnější a rychlejší jak mozek, trochu si zapřemýšlet a vyplivl jsi hovadinu. Smekám před tvými znalostmi z elektriky, protože já je nemám, ale nesnaž se za každou cenu tady poučovat. Už párkrát jsem zjistil, že se pouštíš i do debat o záležitostech, o kterých nemáš ani páru. Střílíš od boku a ono ti to většinou vychází. Nedostatkem sebevědomí tedy netrpíš.
A kutilmile - nelituju tě
Komutátorový motorky v elektrický pile točí podobně jako spalovák, takže i obvodová rychlost odpovídá.