pračka Zanussi při napouštění přetéká

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

pračka Zanussi při napouštění přetéká

#1 Příspěvek od marshal »

přátelé, jsem postaven před problém s pračkou a prosím poraďte.
Neznáte někdo konstrukci pračky Zanussi TL522C s horním plněním ?

rozebral jsem boky a zjistil jsem že při napouštění vytéká voda nahoře z jakési plastové kostky ze které voda proudí do zásobníku prášků ale ta je bez dalšího rozebrání nepřístupná. Děje se tak jenom při prvním napouštění - na podlaze je voda.
Když pokusně zkusím napouštět podruhé tak je vše ok.
Bohužel dál to rozebrat neumím protože při bližší prohlídce jsem zjistil že když bych chtěl odstranit horní dekl tak bych musel vyháknout pružiny na co si netroufám. Odkryl jsem pouze kryt přepinačů, tam je nějaký volný černý čudlík jehož funkci jsem nepochopil.

Nemáte tucha jak to napouštění je udělané ?
Pomohl by nějaký obrázek s řezem napouštěcího mechanizmu.
Buď je tam nějaký ventilek na odvzušnění anebo něco prasklo, to jsou ale pouze moje dohady.

moc děkuji za nasměrování, na netu jsem nic technického nenašel.

edit už jsem něco našel ale moudrý z toho nejsem
https://www.ransomspares.co.uk/diagram/ ... 9999992000)/
Přílohy
pračka 2.JPG
pračka 2.JPG
Naposledy upravil(a) marshal dne 23 lis 2018, 13:50, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pračky mají obvykle 2 ventily na napouštění (některý dokonce 3 nebo i víc) - prvním se napouští přes přihrádku pro předepírací prostředek, druhej ventil splachuje prášek z části pro hlavní praní. Existujou i pračky, který napouštějí přes vícedílnou přihrádku nebo přes oddělenou komoru pro aviváž a dokonce i takový, který umožňujou připojit extra přívod teplý vody z centrálního rozvodu - šetří se tím elektrika nutná jinak pro vohřev běžný vody z vodovodu na prací teplotu. Detaily ti ale sdělí jedině nějakej odbornej servisák - já měl vždycky jen buď tu dvouventilovou na čistě studenou vodu nebo jednou popradskou TAMAT T500.2 (zmodernizovanej Supertatramat) - ta měla dvouventilovej přívod studený a jednoventilovej přívod teplý vody ... A pokud jsme ten přívod teplý nepoužívali, museli jsme na něm mít doplněnou rozdvojku od přívodu obyč. studený vody, protože pračka vodu na praní bez předepírky jinudy napustit neuměla - s předpírkou napouštěla i na praní studenou ... Prostě blázinec.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
marshal

#3 Příspěvek od marshal »

díky za reakci, ty ventily co jsi tam měl ústil nějaký do vzduchu anebo byly všechny směrovány do zásobníku prášku ?
Jestli ano tak to vypadá na nějakou prasklinu, po tvé informaci prasklinu za ventilem který napouští jako první.
Je mi líto tu pračku kvůli tomu vyhodit, jinak je velice zachovalá.

Byl u ní servisák, zkusil zapnout napouštění - voda tekla. Promačkal hadice, podruhé už voda netekla tak prohlásil - ucpané hadice, až to poteče znovu ttak SD .. mám dojem že to ani nezjistil kudy to teče..
Naposledy upravil(a) marshal dne 19 lis 2018, 20:21, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Do škatule na prášek byly vždycky minimálně 2 hadičky - od každý sekce ventilu jedna. Přívod od vstupního šroubení pro hadici až k ventilům vždycky společnej, pak samozřejmě každej ventil měl svoji výtokovou hadici. Ty hadičky byly spíš jen ztvrdlý a možná naprasklý. Podívej se tam pořádně, oměř "šuplérou" průměry, někdy se dají hadice s odpovídajícím průměrem koupit i v metráži a na původní místo nacpat s pomocí hadicovejch spon(ek).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
marshal

#5 Příspěvek od marshal »

tady jsem viděl asi 5 trysek (dirky v gumě, na obr pol. 31) které směrují do práškokrabice ale vypadá to že distribuce jednotlivých trysek provádí právě ta plastová skříňka po které to teče. Kdo a jak provádí tu volbu je pro mě španělská vesnice.
Asi by to chtělo někoho kdo tuto zanusku zná.
Vrtá mi hlavou ten volný černý čudlík u přepinačů.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Mam Whirlpool a ventil je len jeden. Prud vody do spravnej priehradky (su tam 4 - predpranie, hlavne pranie, avivaz, bielenie) usmernuje klapka, ktoru ovlada lankom programator.
marshal

#7 Příspěvek od marshal »

..aha takže zde to bude ovládat právě ten černý čudlík (pol. 28 ) a bude ovládat asi tu věc označenou pol.30, ale nic ulomeného jsem nenašel.
Klob1

#8 Příspěvek od Klob1 »

Buď přicpaná hadička k Hladinovému spínači, nebo přímo špatný Hladinový spínač.
marshal

#9 Příspěvek od marshal »

to neodpovídá, teče to okamžitě po startu.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Spíš popraskanej plast u výtoku z ventilu nebo rozpraskaný hadičky.
Klob1

#11 Příspěvek od Klob1 »

Tak to nebylo napsané, že to takto je, chce to napsat jak to je. Bylo napsané, že voda přetéká (to znamená, že nevypne přívod vody a přepadem vytéká ven). A ne, že vytéká někde spodem. Pak to je jasné, že musí být něco prasklého. Hadice, těsnění např. čerpadla apod.
Tak napouštěcí ventil, nebo hadicový rozvod. ale to je vidět nebo dá najít. Přímo.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Tak čti pořádně vod začátku a ne jen poslední 2 posty, blbe - a uvidíš to tam:
marshal píše:přátelé, jsem postaven před problém s pračkou a prosím poraďte.
Neznáte někdo konstrukci pračky Zanussi TL522C s horním plněním ?
rozebral jsem boky a zjistil jsem že při napouštění vytéká voda nahoře z jakési plastové kostky ze které voda proudí do zásobníku prášků. Děje se tak jenom při prvním napouštění ....
Tazatel jasně píše, vodkud mu ta voda teče - a kdy. A dostal na to i odpověď - jenomže jinýmu chytráčkovi to nestačí a bude tady dělat Edisona, viď?
Klob1

#13 Příspěvek od Klob1 »

To bylo někomu jinému. Jiný dotaz. To se ptal. Když to někdo ví, tak ať se neptá.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“