Poradíte - Měřič izolačního stavu výběr z těchto tří.
Moderátor: Moderátoři
Poradíte - Měřič izolačního stavu výběr z těchto tří.
Nedělám revize,takže není potřeba žádný drahý a tyto jsou pro mě cenově dostupné. Dělám elektroinstalace, opravy spotřebičů, ale chci být jistější, že to bude v pořádku i po této stránce, co se týče izolace a stavu. Hlavně, když už je někde starší elektroinstalace, tak chci znát stav, že ej to v pořádku nebo popř, vadné. Nedávno byla možnost vidět, co dokáže se stát s prodlužkou, jak izolace se pálila, i zásuvka a to byl kabel dost silný, co se týče průřezu mědi.
Děkuji za jakékoliv info nebo názor.
Vybrali jsme tyto tři:
Měřič izolačního odporu CEM DT-5500
Vyhovuje CE specifikaci EN-61010-1
UNI-T UT511 1kV - Tester izolace
plně vyhovuje normě ČSN EN 61557
UNI-T UT502A - Digitální tester izolačního odporu
plně vyhovuje normě ČSN EN 61557
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Zde jsou odkazy, těch měřáků.
https://www.gme.cz/revizni-a-zkusebni-pristroje
https://www.revizeshop.cz/UNI-T-UT511-1kV
https://www.revizeshop.cz/UNI-T-UT502A
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
PU311 mám taky, je samozřejmě mnohem lepší a univerzálnější. Na rozdíl od těch digitálních krámů je to přístroj jednoduchý, v případě poruchy většinou opravitelný. Při měření se stejně musí často držet, takže z hlediska obsluhy odpadá jenom jedna ruka na točení. Horší bez baterek v terénu, kde je jediná elektrika právě ta nefungující opravovaná. Než odněkud vytáhneš přívod pro adaptér, kolega s Megmetem už doměřil.
To je pravda, ale osobně bych ocenil spíš možnost měření při 250V. Pokud jsou v rozvodu prvky s přepěťovou ochranou, může bý měření při 500V nemožné, nebo s chybnými výsledky. Někdy je nebezpečí poškození přístrojů, nechráněných proti vyššímu než provoznímu napětí. Například odpojovat větší množství zásuvek s přepěťovkouLukas-Peca píše:Napětí 2500 V se určitě hodí...
je při revizi nepraktické, až nereálné.
Právě pro tyto případy lze použít napětí 250V, při kterém musí být izolační odpor minimálně 1MΩ.
Při měření izolačního stavu spotřebičů má být zdroj měřícího napětí schopen dodávat při 500V proud 1mA po dobu 5-10s. Odkazované UT502 a UT511 tento požadavek splňují. U DT-5500 je to nejisté (uvádí se ≤1mA), ale tento přístroj je spíš pro údržbu a orientační měření. Starší přístroje jako PU311 požadavek proudu 1mA nesplňují, ovšem
v běžné praxi jsou bez problémů použitelné.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem na ceny měřáků izolačních odporů. Teda to jsou dardy. PU182 tenkrát stála půlku toho, co stojí ta dnešní "inovovaná" verze.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jestli má sloužit na ověřování bezpečnosti, tedy pro účely revizí, podívej se radši po měřáku k tomu určeném.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: