Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
Tak já ještě houbařím
- Přílohy
-
P1400084 a.jpg- Dnes: 27.11. !!!!!!!!!!!!
- (298.51 KiB) Staženo 80 x
Když ale uvážíme dnešní datum, tak už je to o něčem jiném.
Jak jsem tu už kdysi napsal: "Není problém nalézt plný koš, či tašku praváků, když rostou jak zběsilí. Je ale kumšt najít jednoho, dva, či tři, když nerostou."
Jdu krájet - pokud na tom trváš, je nafoceno (s dnešním "Bleskem")
- Přílohy
-
P1400090 a.jpg- Tady to máš - "nevěřící Tomáši".
Dokonce to rozlišení dovolí i přečíst to dnešní datum :-))) - (284.5 KiB) Staženo 105 x
Nemám foťák s datumovkou, proto ten kalendář. Ale fixlovat se dá přeci i s "datumovým foťákem" - tam jde to datum taky přece posunout o ty 2 měsíce dopředu (stejně, jako otočit ten kalendář), anebo ne?
U nás od minulého PO nešly teploty pod nulu ani v noci, takže obavy tohoto typu jsem neměl vůbec. A "-" teplot se nebojím tak do těch tří, čtyř °C ani jindy (to jsem jezdíval na kole, s rukavicemi na rukou). Předně v tom lese je vždy o něco tepleji (prohřátá zem vydrží déle), a pak hřiby jsou ještě chráněny "okolím" (listím, trávou, humusem, apod.) - taky jich čouhá nad zem někdy jen kousek. A ty přemrzlé poznáš tak, jako když je vyndáš z mrazáku a necháš je rozmrznout - to jsou pak jako guma až bláto.
Teď už je ale pod nulou i u nás (je jasno - měsíc tam svítí jak blbec) a má být hůř - zítra a ve ČT - to předpovídají až -10 (i víc) a to už bude definitivní konec. Teď bylo více než týden nad nulou a narostlo úplné minimum, takže mrazy to zastaví nadobro. To, že by měly jít teploty příští týden zase až k +10-ti stupňům, už bude "plat prtné".
Takže letošní houbová (nic moc) sezóna končí definitivně - i když někdo houbaří i v zimě. Já mám ale na mysli jen ty nejběžnější hřibovité houby - že bych musel domů nosit houby seškrabané třeba ze stromu, to teda nemusím
Jak jsem psával už dříve, u nás tyhlety jarní houby nerostou. I když mě kdysi (po mém dotazu) soused z vedl. vchodu říkal, že jednou smrže našel. Dnes už mi ale neřekne kdy a kde - vloni v lednu bohužel zemřel. Když jsem se nedávno ptal jeho dcery (mmch taky dobrá houbařka i se svou dcerkou), kde a kdy je mohl najít, tak prý někdy dříve - při orientačním běhu (soused se tomu léta věnoval). Muselo to ale být před víc než 25-ti lety, poněvadž od své cca 50-ky těžce chodil jen o holích (po snad prodělané borelióze, či něčem podobném).
A když jsem se zajímal o to kde je hledat, tak prý smrže (Smrčok jedlý) rostou převážně pod jasany a kačenka česká (Smrčkovec český) zase spíše pod osikami, jívami, či "růžokvětými dřevinami" (jako jsou třešeň, švestka, hloh, trnka apod.) - které u nás v lesích rostou dost sporadicky
"Čirůvky májovky" jsem taky nácházel už jako kluk (na "mokřadě", na louce pod hrází) - to je tedy tak 60 let nazpět. Později tam JZD začalo pást dobytek a bylo po májovkách
Taky u nás (až do minulého týdne) 1 a ½ měsíce nespadla ani kapka, takže v období jejich největšího výskytu (tj. duben - apríl) sucho jak "na Sahaře"
- Kontaktovat uživatele:
Nedivím se, že to ta houba vzdala, protože ti dobytci kocouři z okolí tam chodí čůrat a postupně všechnu tu kůru rozházeli po okolí a samozřejmě taky zamořili...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Přílohy
-
prší.jpg- (19.99 KiB) Staženo 80 x