Kde sehnat tento trimr?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mizi13

Kde sehnat tento trimr?

#1 Příspěvek od Mizi13 »

Zdravím všechny! Mám starší regulaci k plynovému kotli Junkers (označení regulace TR100) a v ní vadný trimr Piher (označení 47K A58 005, průměr 15mm). Regulace pro tento typ kotle se již neprodává, adekvátní náhrada také ne a dle mých informací se nedá sehnat ani tento trimr, takže se údajně nedá ani opravit. Jsem lajk a poslední místo, kde se zkouším zetpat, je zde. Uvítám každou věcnou radu. :-)
Přílohy
IMG_4671.JPG
IMG_4671.JPG
IMG_4672.JPG
IMG_4672.JPG
IMG_4670.JPG
IMG_4670.JPG
TAKJAN

#2 Příspěvek od TAKJAN »

Prostě tam dám trimr, který rozměrově pasuje. Nebo to musí být vizuálně top?
Mizi13

#3 Příspěvek od Mizi13 »

O estetiku nejde, jde pouze o správnou funkčnost, hodnoty odporu. Když by byl někdo ochoten poslat odkaz na adekvátní náhradu, nemělo by to chybu. :-)
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ty trimry by měly být běžně dostupné. Jak víte že jsou vadné?
Mizi13

#5 Příspěvek od Mizi13 »

Těmi trimry se ovládá teplota termostatu. Zvolenou teplotu si můžu zobrazit na dispeji. Přestože s ovladačem nepohybuju, zobrazovaná teplota kolísá +-10° a kotel neustále startuje/vypíná. Údajně je to v opotřebeném trimru.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak on to bude asi cermet a navíc mu musí sedět oska od "čudlíku"...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
petrfilipi

#7 Příspěvek od petrfilipi »

Tady se stále prodávají: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... 0&_sacat=0

A tady je výsledek skončených aukcí. Kolem 1.500 Kč včetně poštovného je výsledná cena: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... 0&_fosrp=1

Ale jestli jsem to dobře pochopil, to je externí termostat. A jak je napojen? Nějak po sběrnici? Protože kdyby to byl termostat zakončený relátkem, tak bys mohl použít jakýkoli jiný kus.

Petr
ST78

#8 Příspěvek od ST78 »

Kdysi jsem tento termostat opravoval. Měl by tam být cermetový trimr, ale jako nouzovku jsem tam dal (pokud se nepletu - je to již delší doba):
https://www.gme.cz/pt15nvk050
Je to sice uhlíkové, ale když se s tím nebude pořád točit tam a zpět, nějakou dobu to vydrží. Trimry mají obecně omezený počet "šoupnutí" běžcem...
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

ZdenekHQ píše:Tak on to bude asi cermet a navíc mu musí sedět oska od "čudlíku"...
Bingo!

Tvarově podobné (stejné?) se používaly ve starších zahraničních značkových BTVP.
Tam ale bývala (v těchto typech) nasazena (vsunuta) umělohmotná hřídelka, na otáčení prsty - např. na "dostavení" rozměru (či linearity) obrazu, apod.
Mám množství takovýchto, či podobných trimrů z demontovaných tvp - pokud by byla ta ovládací tyčinka (hřídelka) podmínkou - ráno bych mohl pohledat stejnou hodnotu v tomto provedení.
Pokud ale není hřídelka nutností (ze samotného, demontovaného plošáku se to nepozná :( ), tak může zakoupit jakýkoliv vhodný rozměrově (s vhodnou roztečí do rastru) - dostavení např. plochým šroubovákem, apod.
Např. v RS Components je přes 200 typů cermeťáků - tam by se určitě nějaký našel :wink:
Honza - kokúň

#10 Příspěvek od monterjirka »

S podobnou závadou jsem se u podobného regulátoru jednou statečně popral...
Ač bylo podezření na trimr, nakonec se ukázal jako příčina kondík, který měnil svod...
Olchor

#11 Příspěvek od Olchor »

Na té desce vidím druhý stejný trimr. Zkusil bych je prohodit a tím se ujistit, jestli je závada skutečně v něm.
VASEK_W

#12 Příspěvek od VASEK_W »

V těchto trošku odlišných termostatech (je jinde zálohovací kondenzátor) měním místnímu servisákovi plynových kotlů trimry běžně. Za ta léta již stovky ... Oni totiž mají více funkcí, a například v nějakém menu se s nimi při servisu nějaké hodnoty nastavují do paměti (bohužel o tom podrobnosti nevím), a jakmile trochu "chrastí", tak to nejde nastavit.
Když je vadný (nemá kapacitu) ten zálohovací kondenzátor 1F, tak to třeba po výpadku elektriky skočí do nějakého základního menu v němčině. Prostě opruz. Jo, a s kotlem to komunikuje po sběrnici.
Takže se tam, pokud to dostanu na stůl mění oba trimry a i ten zálohovací kondenzátor.

Po dlouhém hledání, kdy jsem třeba i trimry s jiným vnitřním průřezem pro hřídelky ovládacích knoflíků frézoval na správný tvar zubařskými vrtačkami s patřičnými frézkami (což byl hrozný opruz), dospěl do stadia objevení toho správného provedení vnitřku pro použité ovládací hřídelky.
Je to z ECOMU typ: CA14 DV12,5 47K KA (1010).
Pasuje přesně bez jakýchkoliv úprav, tak doufám, že bude i sem. Dle fotek je to ten samý, co je měním.

Přeji úspěšnou opravu,
Vašek
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

VASEK_W píše:Je to z ECOMU typ: CA14 DV12,5 47K KA.

Nevadí, že to je uhlíkáč místo cermetu?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
fredis

#14 Příspěvek od fredis »

Asi ne, když jich vyměnil už stovky.. :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
VASEK_W

#15 Příspěvek od VASEK_W »

Za těch minimálně pět let co je dávám, se mi mnou vyměněný trimr na reklamaci nevrátil. Tak bych ten cermet moc nedémonizoval ...
Ale kdo si tam chce dát mermomocí cermet, tak ať si ho tam sežene a dá.
Já jsem byl rád, že jsem sehnal hlavně správně natočený a se správným profilem ten vnitřek, aby to pasovalo na tu seřízlou hřídelku. Ona je totiž "odstříknutá" do formy i s knoflíkem jako jeden kus :-(, takže žádné jiné možnosti se nepřipouštějí.

Vašek
Odpovědět

Zpět na „Součástky“