Trojcestný zmiešavací ventil
Moderátor: Moderátoři
Trojcestný zmiešavací ventil
Mám kotol, na výstupe mám trojcestný zmiešavací ventil Komexterm s manuálnym ovládaním. Výstupnú teplotu do radiátorov občas[u] zmením v závislosti od počasia. Pre odber z akumulačnej nádrže je vhodný trochu iný zmiešavací pomer, na čo niekedy zabudnem.
Potreboval by som poradiť zmiešavací ventil 3x 1" s možnosťou konštantnej výstupnej teploty, ktorú by bolo možné manuálne meniť v rozsahu napr. 20 až 50℃.
Snímanie teploty v obývačke a následné motorické ovládanie trojcestného ventilu by malo značný časový sklz.
Dival jsem se i na ten s elektronikou a integrovanym cerpadlem, ale ta cena...
Kolem 10k.
Cerpadlo jsem mel, tak jsem ten mechanicky doplnil bypassem pro strycka prihodu.
Zatim to funguje dobre, kotel kdyz nezapomeneme prilozit si seveli kolem 80st na primaru a rano je v kotelne jeste teplo tak je to taky dobre, protoze je vystrcena mimo obytnou zonu.
Zas ale tu teplotu na sekundaru prestelovat operativne nemuzu, musel bych ty patrony do ventilu prehazovat (jsou na ruznou teplotu ke koupi - cena nelidova kolem 500 Kc).
Kotol prevádzkujem tak, že o 10:00 hod začnem kúriť (topit) do radiátorov aj do akumulačnej nádrže. Večer asi o 20:00 je aku zohriaty a kotol pomaly odstavujem. O 23:00 otvorím akumulátor, ten vydrží 9 až 13 hodín, podľa poveternostných podmienok.
Trojcestný zmiešavací ventil som chcel:
1. Na stabilizáciu teploty vody do radiátorov. Na radiátoroch mám termohlavice, ktoré sa podľa okolností začnú privierať a stúpa teplota v okruhu. Keby zmiešavací ventil mohol upraviť prietok do radiátorov, išlo by viac do akumulátora a naopak - to by bolo dosť užitočné,
2. V noci keď zapnem do okruhu akumulátor (kotol odstavený) prvých pár hodín sa namieša zbytočne veľká teplota a ráno je už nižšia, je to dané kvantitatívnym pomerom
Na Youtube som videl nejaké ventily, ktoré mali akčný člen ako termohlavica z radiátora, ale mali aj snímač s kapilárou. Neuvádzajú model, raz som to už našiel, ale teraz to už neviem ani za Boha vygúgliť, aby so to sem dal.
Pri tých ventiloch ale pozor! - pretože často sú k podlahovkám a majú teplotu len do 70℃.
Xeon_sk píše: Pri tých ventiloch ale pozor! - pretože často sú k podlahovkám a majú teplotu len do 70℃.
Trojcesťák 70℃ na podlahu?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Už som našiel aj ten trojcesťák s proporcionálnym regulátorom. Je to na strane 8 a 9.
http://www.botoenviro.sk/wp-content/upl ... .05.02.pdf