Trojcestný zmiešavací ventil

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Xeon_sk

Trojcestný zmiešavací ventil

#1 Příspěvek od Xeon_sk »

Nazdar, rád by som sa spýtal skúsenejších.
Mám kotol, na výstupe mám trojcestný zmiešavací ventil Komexterm s manuálnym ovládaním. Výstupnú teplotu do radiátorov občas[u] zmením v závislosti od počasia. Pre odber z akumulačnej nádrže je vhodný trochu iný zmiešavací pomer, na čo niekedy zabudnem.
Potreboval by som poradiť zmiešavací ventil 3x 1" s možnosťou konštantnej výstupnej teploty, ktorú by bolo možné manuálne meniť v rozsahu napr. 20 až 50℃.
FERYACT

#2 Příspěvek od FERYACT »

Kdo ti má řídit teplotu? Ke Komextermu musíš mít nějakou elektroniku z výstupem na mechanické přestavování ventilu. Hlídání teploty.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Chce s kapalinovým termostatem . Pro míchání TUV je běžně ke koupi , mám ESBE k záchodům . Na vysoké průtoky topné vody jsem nemontoval ..
Xeon_sk

#4 Příspěvek od Xeon_sk »

Moja predstava je taká (nesmejte sa), že by výstupnú teplotu po zmiešaní reguloval (udržiaval na konštantnej úrovni) nejaký akčný prvok, napr. voskový termostat. Ten by snímal výstupnú teplotu napr. 35 ℃ a udržiaval by ju rovnakú pri miernom kolísaní vstupnej teploty 80 až 90 ℃.
Snímanie teploty v obývačke a následné motorické ovládanie trojcestného ventilu by malo značný časový sklz.
Přílohy
Trojventil.jpg
Trojventil.jpg
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Ono to ale nemá běhat sem tam, ale držet optimum.
Jirka525

#6 Příspěvek od Jirka525 »

No já bych to asi řešil elektricky. Vlastní trojcestný ventil bych doplnil pohonem (pokud jej již nemá) a k tomu odpovídající termostat. Já ty mechanické termostaty ať už je to bimetal nebo nějaký kapalinový příliš nemiluji.
Jirka
Hejnicek

#7 Příspěvek od Hejnicek »

Daval jsem ted novy kotel a pouzil trojcestak ESBE mechanicky s termopatronou.
Dival jsem se i na ten s elektronikou a integrovanym cerpadlem, ale ta cena...
Kolem 10k.
Cerpadlo jsem mel, tak jsem ten mechanicky doplnil bypassem pro strycka prihodu.
Zatim to funguje dobre, kotel kdyz nezapomeneme prilozit si seveli kolem 80st na primaru a rano je v kotelne jeste teplo tak je to taky dobre, protoze je vystrcena mimo obytnou zonu.
Zas ale tu teplotu na sekundaru prestelovat operativne nemuzu, musel bych ty patrony do ventilu prehazovat (jsou na ruznou teplotu ke koupi - cena nelidova kolem 500 Kc).
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

No a ten typ sem dej . Už jsem o tom slyšel , zatím nemontoval . Však zbytek vemou hlavice a elektriky netřeba .
pepik9

#9 Příspěvek od pepik9 »

A zkusil jsi vyhledat "trojcestný termostatický ventil" nebo " "termostatický směšovací ventil" ?
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Taky blbej dub . Četl jsi očekávaný průtok ?
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

I když Xeon nenapsal, jakej kotel má, tak tohle s průtokem 1,5m³/hod by asi nejspíš kotel nerozdejchal. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Xeon_sk

#12 Příspěvek od Xeon_sk »

Mám kotol Atmos DC20GS. Prietok cez zmiešavací ventil nebude veľký, pretože aj ten Komexterm mám iba na č. 1 z 10. Primárny okruh s čerpadlom ale vytvára určitý tlak teplej vody, preto tak malá číslica.
Kotol prevádzkujem tak, že o 10:00 hod začnem kúriť (topit) do radiátorov aj do akumulačnej nádrže. Večer asi o 20:00 je aku zohriaty a kotol pomaly odstavujem. O 23:00 otvorím akumulátor, ten vydrží 9 až 13 hodín, podľa poveternostných podmienok.
Trojcestný zmiešavací ventil som chcel:
1. Na stabilizáciu teploty vody do radiátorov. Na radiátoroch mám termohlavice, ktoré sa podľa okolností začnú privierať a stúpa teplota v okruhu. Keby zmiešavací ventil mohol upraviť prietok do radiátorov, išlo by viac do akumulátora a naopak - to by bolo dosť užitočné,
2. V noci keď zapnem do okruhu akumulátor (kotol odstavený) prvých pár hodín sa namieša zbytočne veľká teplota a ráno je už nižšia, je to dané kvantitatívnym pomerom :) teplej a studenej vody v aku. V tomto prípade by riadený ventil vyrovnal teplotu v radiátoroch.
Na Youtube som videl nejaké ventily, ktoré mali akčný člen ako termohlavica z radiátora, ale mali aj snímač s kapilárou. Neuvádzajú model, raz som to už našiel, ale teraz to už neviem ani za Boha vygúgliť, aby so to sem dal.
Pri tých ventiloch ale pozor! - pretože často sú k podlahovkám a majú teplotu len do 70℃.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Xeon_sk píše: Pri tých ventiloch ale pozor! - pretože často sú k podlahovkám a majú teplotu len do 70℃.

Trojcesťák 70℃ na podlahu? 8O Norma povoluje pro trvale obývaný místnosti (obývák, jídelna, dětský pokoje, ložnice) maximální povrchovou teplotu podlahy 27℃ a přechodných (koupelna, chodba a pod) 35℃. Kromě dlažby a natřenýho betonu má většina povrchových krytin podlah (lamino, parkety, vinil, zátěžový koberce) od výrobce povoleno maximálně 28℃. Takže do podlahy se topí maximálně spádem 35/30℃ v nízkoenergetických dokonce jen 30/25℃ a někdy i níž. Pokud bys tam pustil 70℃, tak ti zaručeně odejde povrchová krytina. Už jsem viděl urvanou dlažbu vzepřenou do střechy, odlepené Marmoleum a roztrhanou plovoučku v zámcích právě od trojcesťáku s nevhodným rozsahem teploty.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:Už jsem viděl urvanou dlažbu vzepřenou do střechy, odlepené Marmoleum

Jo, to jsem viděl u známého taky. Bývalý majitel nevěděl, na co jsou spáry mezi kachlema.
Xeon_sk

#15 Příspěvek od Xeon_sk »

Celeron, :) rozhodne som neuvažoval miešať v trojcesťáku vodu tak, aby išlo 70℃ do okruhu podlahového kúrenia. Na mnohých ventiloch je uvádzaná medzná teplota nižšia ako 90℃. Kto používa tepelné čerpadlo, alebo slnečný ohrev tomu stačia ventily s nižšou medznou teplotou. Ja tam mám občas aj 100 ℃ a viac, preto ten údaj podvedome beriem do úvahy.
Už som našiel aj ten trojcesťák s proporcionálnym regulátorom. Je to na strane 8 a 9.

http://www.botoenviro.sk/wp-content/upl ... .05.02.pdf
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“