Jak rychle a snadno odstranit mihotání zářivek?

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

breta1: to pomalé mrkání jasu, co popisuješ, pokud ti nehoupe napětí sítě nějakým blízkým průmyslovým odběrem, někdy dělá vysílání povelů HDO v přesycených předřadnících s jádrem z konzervového plechu.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Mihotanie jasu pozorujem aj usporke v stolnej lampe, ked vedla nej pouzivam teplovzdusnu pistol s regulaciou (asi triakovou).
samec

#18 Příspěvek od samec »

A možno je tam interferencia aj s mozgovými vlnami.
dred

#19 Příspěvek od dred »

EKKAR píše:Jednou ty násobiče vyšly i v Amáru, byly tam kondíky TC180 a podobný na 630 a 1000V a diody 132/1000. Číslo ti neřeknu - ale střízlivej odhad první polovička 80.let.
Neni to presne to zapojenie čo má na mysli EKKAR, tiež si neviem spomenúť v ktorom amáre to bolo (to mám v dielni na 120cm trubici už hádam aj 30 rokov s v poradí druhou trubkou). Ale aj toto by mohlo tak fungovať http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zarivka.htm
V tom z amára to bolo cez tlmivku. Tu je odpor.
danhard

#20 Příspěvek od danhard »

90 stupňů fázový posuv na 50Hz je časový posun 5ms.
Jakpak se to asi sečte na svítivosti ? :D
A pozor, na seriovém kondu může být až 400Vac.
Přílohy
Z36W.png
Z36W.png
kejki

#21 Příspěvek od kejki »

Nevím, jak se to sečte, ale jako dítěti mi to mihotání vadilo, takže věřím, že to někdo vnímá. Někdo to vnímá i u LED zdrojů, ale tam existují i neblikající verze. (Ne v Lidlu a ikea).
Osmdesat

#22 Příspěvek od Osmdesat »

dred píše:Ale aj toto by mohlo tak fungovať http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zarivka.htm

To sice mohlo, ale předpokládám, že na výstupu bude tepavý proud, takže přínos nebude v podstatě žádný...

Uvidím, co dál. Možná si zbastlím ze součástkového šrotu „Danykův“ předřadník
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

Schválně jsem se díval v truhlárně, kde jsou točivé stroje, zářivky jsou přes pojistky a třífázové stykače na 3f síti, dve fáze se dají nezávisle vypnout. Nějaké mihotání nebo strobo efekt nebyly patrné. Kmitání jasu zářivek se ale asi může projevit u trubic na konci životnosti, buď výboj už neudrží takovou část periody a mají vyšší zápalné a zhášecí napětí, nebo možná vypálený luminofor je "rychlejší" a má kratší dosvit. Zářivku která cukala s očima jsem taky už viděl, po výměně trubice to bylo OK.
ty Danykovy předřadníky jsem taky bastlil, ale na výdělek bych to nedělal, při ceně nových okolo 100-150 resp. při ceně svítidla 2x36W s IP65 okolo 400 i s předřadníkem tady není moc co řešit a to zbastlíš jen základní typ bez předehřevu vláken a s nejasnou napěťovou a teplotní odolností, nemluvě o zkouškách.
masar

#24 Příspěvek od masar »

Danharde, to máš marný. :wink:
danhard

#25 Příspěvek od danhard »

Já vím že je to tu marný boj :D
Na fajnovou regulaci LED světel jsem dělal třeba tento stmívač.
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

Monochrom dimmung perfekt für TV-Kameras je pěkný, non-PWM,
ještě by mě zajímalo, co LEDky jako takové, dá se někde najít nebo deklaruje někdo jejich spektrální nezávislost při změnách jasu?
Osmdesat

#27 Příspěvek od Osmdesat »

Crifodo píše:Schválně jsem se díval v truhlárně, kde jsou točivé stroje, zářivky jsou přes pojistky a třífázové stykače na 3f síti, dve fáze se dají nezávisle vypnout. Nějaké mihotání nebo strobo efekt nebyly patrné

Strobo v dílnách se ale řeší z úplně jiných důvodů, ne proto, že, že dělňasové vidí mihotání.
Já ho taky vědomě nevnímám (v tom smyslu, že bych viděl, jak to "bliká"), ale cítím se v celkové nepohodě, pálí mě oči, špatně se soustředím.

Crifodo píše:ty Danykovy předřadníky jsem taky bastlil, ale na výdělek bych to nedělal, při ceně nových okolo 100-150

Já vidím v ešopech el. předřadníky jen za >300 Kč. Jistě, je tu íbej nebo ali, jenže to se z rychlého řešení může stát velmi pomalé.
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Otkundes

#29 Příspěvek od Otkundes »

Chlapci, když se tady bavíte o zářivkách, víte někdo proč:
1.) U klasické lineární zářivky s tlumivkou, někdy trubice nesvítí po celé ploše luminoforu stejně? Občas jsem pozoroval, že v trubici se otáčí plochá šroubovice. Jakoby ten doutnavý výboj mezi elektrodami probíhal jen v části plynu a měl průřez ve tvaru elektrod (vláken). Časem to obvykle zanikne.
2.) Luminofor trubice mění jas a vypadá to, jakoby se v ní pohybovalo množství „světelných korálků“. Jakoby ten výboj byl modulován a rychlost i směr pohybu těch světelných korálků se mění. Naposled jsem to viděl ve vlaku... :?:
Sendyx

#30 Příspěvek od Sendyx »

Řešilo se to před X lety, tuším že doc. Hradil si na tom udělal ještě v době předinternetové nějaký výzkum. Nás to přestalo zajímat poté, co se začaly místo trubek z Holešovic a Polska osazovat Thorny, Philipy a Osramy.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“