Jak rychle a snadno odstranit mihotání zářivek?
Moderátor: Moderátoři
Neni to presne to zapojenie čo má na mysli EKKAR, tiež si neviem spomenúť v ktorom amáre to bolo (to mám v dielni na 120cm trubici už hádam aj 30 rokov s v poradí druhou trubkou). Ale aj toto by mohlo tak fungovať http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zarivka.htmEKKAR píše:Jednou ty násobiče vyšly i v Amáru, byly tam kondíky TC180 a podobný na 630 a 1000V a diody 132/1000. Číslo ti neřeknu - ale střízlivej odhad první polovička 80.let.
V tom z amára to bolo cez tlmivku. Tu je odpor.
dred píše:Ale aj toto by mohlo tak fungovať http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/zarivka.htm
To sice mohlo, ale předpokládám, že na výstupu bude tepavý proud, takže přínos nebude v podstatě žádný...
Uvidím, co dál. Možná si zbastlím ze součástkového šrotu „Danykův“ předřadník
ty Danykovy předřadníky jsem taky bastlil, ale na výdělek bych to nedělal, při ceně nových okolo 100-150 resp. při ceně svítidla 2x36W s IP65 okolo 400 i s předřadníkem tady není moc co řešit a to zbastlíš jen základní typ bez předehřevu vláken a s nejasnou napěťovou a teplotní odolností, nemluvě o zkouškách.
Crifodo píše:Schválně jsem se díval v truhlárně, kde jsou točivé stroje, zářivky jsou přes pojistky a třífázové stykače na 3f síti, dve fáze se dají nezávisle vypnout. Nějaké mihotání nebo strobo efekt nebyly patrné
Strobo v dílnách se ale řeší z úplně jiných důvodů, ne proto, že, že dělňasové vidí mihotání.
Já ho taky vědomě nevnímám (v tom smyslu, že bych viděl, jak to "bliká"), ale cítím se v celkové nepohodě, pálí mě oči, špatně se soustředím.
Crifodo píše:ty Danykovy předřadníky jsem taky bastlil, ale na výdělek bych to nedělal, při ceně nových okolo 100-150
Já vidím v ešopech el. předřadníky jen za >300 Kč. Jistě, je tu íbej nebo ali, jenže to se z rychlého řešení může stát velmi pomalé.
1.) U klasické lineární zářivky s tlumivkou, někdy trubice nesvítí po celé ploše luminoforu stejně? Občas jsem pozoroval, že v trubici se otáčí plochá šroubovice. Jakoby ten doutnavý výboj mezi elektrodami probíhal jen v části plynu a měl průřez ve tvaru elektrod (vláken). Časem to obvykle zanikne.
2.) Luminofor trubice mění jas a vypadá to, jakoby se v ní pohybovalo množství „světelných korálků“. Jakoby ten výboj byl modulován a rychlost i směr pohybu těch světelných korálků se mění. Naposled jsem to viděl ve vlaku...