Jaké mazivo na pohyblivé části objektiv fotoaparátu?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
frpr666

Jaké mazivo na pohyblivé části objektiv fotoaparátu?

#1 Příspěvek od frpr666 »

Jaké mazivo byste doporučili na pohyblivé části na objektivu kompaktního digitálního fotoaparátu. Jde hlavně o tření plast-plast.

Před časem jsem se dostal k rozebírání a čistění kompaktního digitálního fotoaparátu, který stávkoval, protože po x letech začaly plastové díly o sebe nadměrně třít, takže se objektiv pořádně nevysouval/nezasouval.
Po ruce jsem měl pouze olej na šicí stroje. Po přetření mastným plátnem a složení fotoaparát začal fungovat. Do budoucna by to chtělo asi něco více profesionálního...
Přílohy
181224_small.jpg
181224_small.jpg
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Na kovy bych použil v podstatě jakejkoliv motorovej volej lepší kvality - SAE 5W-40 a podobný. Pokud bys potřeboval hustší, tak 10W-40 nebo i 15W-40 - ale ty mají menší odolnost proti horku. Volej na šicí stroje je na bázi lněnýho voleje, kterej bohužel obsahuje pryskyřičný složky a vysychá = dělá lepivý zbytky, který chytají prach a ve finále zalepí celej mechanismus.
Na plasty je nejlepší "suchý mazání" - v benzínu rozpuštěnej parafín, kterej po odpaření ředidla nechá "mastnou" a pro plasty velice kluzkou vrstvičku parafínu. Má výhodu v tom, že až do 80-90°C neteče a nemá jak zamatlat nějaký jiný povrchy, kde nemá co dělat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

Davam tomu namazanemu plastu maximalne pul roku... Kolega kdyz spravuje objektivy tak sklada zasadne nasucho.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

I výrobci mažou. Ale mažou právě co nejmíň a vždycky spíš něčím na bázi parafínu = tuhýho a suchýho. Ozubený převody bez mazání skončej dřív nebo pozdějc vočesaný na hladko - když jsou z plastu, tak spíš dřív než pozdějc. Kovový se bez maziva seknou. Ale vzhledem k potřebě provozu v klimatickejch podmínkách i hluboko pod nulou jsou všecky maziva, který zmrznutím ztuhnou vysoce nevhodný. Parafín, kterej je tuhej už za normálních podmínek, se právě hodí i pro mazání v mrazu a vlhku - protože navíc nevstřebává vodu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

Výrobci mažou. V mrtvém kompaktu, který jsem ze zvědavosti rozložil na prvočinitele byly pohyblivé části optiky namazané čímsi bílým, jakousi vazelínou.
Spíš než olej (který může natéci kam nemá) bych použil velice tenký povlak zelené vazelíny - Castrol LMX. Je to dosti odolné proti vysokým teplotám.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

EKKAR píše:Volej na šicí stroje je na bázi lněnýho voleje, kterej bohužel obsahuje pryskyřičný složky a vysychá = dělá lepivý zbytky, který chytají prach a ve finále zalepí celej mechanismus.
.
to je zajímavé s tím olejem na šicí stroje, to jsem nevěděl, ale proč je teda takový olej vhodný na šicí stroje? A co hodinářský olej, ten by mohl být pro jemnou mechaniku v objektivu vhodnější ne?
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Proč je vhodnej na šicí stroje? Protože jde snadno vyprat a nesmrdí "technikou". Jenže když se takovej stroj používá denně, je to něco jinýho, než když na něm dnešní hospodyňka šije 3x do roka. Při denním používání se taky jednak ten mazací povlak spotřebovává, takže se musí vobnovovat - prostě tam kde se často šije, tam se i často maže a volej nevysychá, respektive ty povlaky z něj se průběžně stírají. Pro mazání 2x ročně se samozřejmě nehodí, protože sice jednu namaže, ale za půl roku slepí a a pak to rozhejbávat je práce pro vraha - pak se samozřejmě tolik lidí diví, že jim pečlivě seřízenej šicí stroj najednou po půl roce nefunguje - protože třecí brzdy a spojky jsou slepený fermeží, která se mezitím vytvořila z jinak výbornýho lněnýho volejíčku ... Fakt, mám ověřený, že zbytkovej Shell Helix Ultra HX7 nebo HX8, co zůstal v 4litrovým kanystru po výměně v Drobkovi (každej rok asi 4 deci) mi vystačí na veškerý mazání v bastlení i domácnosti, kde je vhodný mazat volejem a ne plastickým mazivem. Kupuju ho v ceně přibližně 12,50Kč za decku (125,-Kč za litr) - kam se sere speciálka na šicí stroje. A navíc nelepí a nezasírá ... Hodinářskej by vyhovět měl, ale měl jsem ho k dispozici naposledy někdy před 30 lety - pak už ne, takže vlastnosti aktuální směsi neznám.
monterjirka

#8 Příspěvek od monterjirka »

Olej na šicí stroje rozhodně nepatří mezi kvalitní mazivo
Spíše bych byl pro nějakou velmi slabou vrstvičku vazelinky, nejlépe na bázi silikonu
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Co teflonový olej (PTFE)?
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

Výrobci mažou. V mrtvém kompaktu, který jsem ze zvědavosti rozložil na prvočinitele byly pohyblivé části optiky namazané čímsi bílým, jakousi vazelínou.

Ano, stejným čímsi bílým byl z fabriky napatlanej plastovej ozubenej hřeben
co pastorek motorku (plast na plast) vtahuje šuplík s CD do plajeru.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ano, na plastovych dieloch byva nejaka biela vazelina - CD mechaniky, VHS mechaniky. Tu by som sa nebal pouzit.
Milan_F

#12 Příspěvek od Milan_F »

Molykote X5-6020. Až na tu cenu... 8O
Možná i tohle Molykote 33 Medium. Cena ještě lepší... 8O 8O
lopez

#13 Příspěvek od lopez »

rnbw - to je silikonová vazelína alebo silikon+teflon to je univerzál skoro na všetko a ten pridaný teflon je dobrý v tom že maže aj na "sucho".
Alebo ak je treba suché mazanie? - tak teflonový sprej (PTFE).
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=605& ... icle=45682
danhard

#14 Příspěvek od danhard »

Ta bílá vazelína je MOLYKOTE-DX.
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

Bilou Molykote X5-6020 jsem pred casem koupil nekde na bazosi nebo aukru za cca 500,- kilovou plechovku. Typek rikal ze jich ma jeste hromadu, tak pohledej. Nevystavuje to tam porad, ale mam pocit ze jsem tu uz nekde daval na nej kontakt.
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“