Jaké mazivo na pohyblivé části objektiv fotoaparátu?
Moderátor: Moderátoři
Jaké mazivo na pohyblivé části objektiv fotoaparátu?
Před časem jsem se dostal k rozebírání a čistění kompaktního digitálního fotoaparátu, který stávkoval, protože po x letech začaly plastové díly o sebe nadměrně třít, takže se objektiv pořádně nevysouval/nezasouval.
Po ruce jsem měl pouze olej na šicí stroje. Po přetření mastným plátnem a složení fotoaparát začal fungovat. Do budoucna by to chtělo asi něco více profesionálního...
Na plasty je nejlepší "suchý mazání" - v benzínu rozpuštěnej parafín, kterej po odpaření ředidla nechá "mastnou" a pro plasty velice kluzkou vrstvičku parafínu. Má výhodu v tom, že až do 80-90°C neteče a nemá jak zamatlat nějaký jiný povrchy, kde nemá co dělat.
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Spíš než olej (který může natéci kam nemá) bych použil velice tenký povlak zelené vazelíny - Castrol LMX. Je to dosti odolné proti vysokým teplotám.
.EKKAR píše:Volej na šicí stroje je na bázi lněnýho voleje, kterej bohužel obsahuje pryskyřičný složky a vysychá = dělá lepivý zbytky, který chytají prach a ve finále zalepí celej mechanismus.
to je zajímavé s tím olejem na šicí stroje, to jsem nevěděl, ale proč je teda takový olej vhodný na šicí stroje? A co hodinářský olej, ten by mohl být pro jemnou mechaniku v objektivu vhodnější ne?
- monterjirka
Ano, stejným čímsi bílým byl z fabriky napatlanej plastovej ozubenej hřeben
co pastorek motorku (plast na plast) vtahuje šuplík s CD do plajeru.
Alebo ak je treba suché mazanie? - tak teflonový sprej (PTFE).
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=605& ... icle=45682