Hromosvod v USA (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Kremik píše:Překvapilo me, že vršek hromosvodu byl zaoblený, čekal bych tam špičku.
Naše ulice jsou baráky z let cca 1935-1950. Hromosvod mají nebo měly všechny. Půlka má koncovku na vršku stožáru tvaru vajíčka a druhá má na konci trojbodlinu ježka. Všechno důsledně z mědi a jeden svod. Ty vejce byly asi původně zlacený, pamatuju, že se ještě 30 let po dostavění leskly do žluta.
Když jsem dělal rekonstrukci baráku, tak jsem zjistil, že zemnící deska z Cu rozměru cca 80 x 80 cm byla upálená ve spoji s drátem svodu. Co pamatuju, švihlo u nás v ulici za můj život asi třikrát u různých sousedů. V roce 1994 se mě za bouřky nafoukly čepice na půlce švábů ve faxu Inec CF120 a roztavila se chlumecká Xcolor anténa ale kupodivu vše ostatní přežilo. Máti vždy za bouřky odpojuje anténu a tahá vše ze zdi.
Zajímavý, 200 metrů na jednu stranu byl komín cca 30m cikorkárny a 300m na druhou komím pily cca 40m a stejně mezi níma mlátilo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
warp píše:Dnes jsem také shlédl. Ona veškerá elektroinstalace v USA je oproti evropské výrazně odlišná. Připomíná mi to začátky elektrifikace u nás (hadrové dráty, kroucené, na příchytkách nebo v trubkách, jeden jistič/pojistka na celý byt apod.)...
Ono je to jako vždy trošku jinak.
Z trafa na sloupu /obvykle 25kVA - 1x13kV/ vede do rozvaděče domečku buď Split-phase to jest 2x120V mezi nimi 240V - 180° /neznačí se jako „phases“, ale „legs“/ a střední vodič je zem.
Nebo „High-leg delta“ /3x13kV to 3x240 a 1x208V/ ale bacha na všech fázích nejni proti nule stejné napětí! Sekundár je zapojen do trojúhelníku a nula je vyvedena z odbočky na jednom vinutí. Na výstupu je tedy 2×120V a 3×240V /motorák, nebo trouba/ a 1x208V /orange/.
Rozvaděč má v sobě jističe /sou nad sebou, ne vedle sebe jak v ES/ který sou nasunutý rovnou na šínách a maj v sobě AFCI /Arc-Fault Circuit Interrupter/ což je zařízení pro identifikaci jiskření ve vedení.
Rozvod po domečku se děje pomocí Cu nebo poměděných Al drátů /Copper-clad aluminium wire/, nebo Cu licnami opatřených nehořlavou isolací. Spojují se kroutivými svorkami v nehořlavých krabičkách.
Sme na Vánoce v ČR, takže foto nebude.
Zásuvky jsou mnohodruhové see obrázek.
Jo a ještě jedna specialitka, všude se dá koupit "zlodějka". Ale nejde do ní schválně strčit zástrčka s kolíkem.
Co se týká různě prezentovaných instalací v USA, moc bych si z nich příklad nebral...
- weed_smoker
Při dvojnásobném napětí tak bylo možné použít přiměřeně nižší průřez. Původní způsob rozvodu se zachoval i po přechodu na střídavý proud. Později se rozšířil natolik, že kompletní přestavba všech sítí by byla komplikovaná a velmi nákladná.
Napětí 120V je oproti standardním 220-240V všeobecně nevýhodné. Vedení VN až ke koncovým odběratelům má opodstatnění při větších vzdálenostech, hlavně na venkově, nebo v okrajových městských oblastech.
Vedení EHV /Extra High Voltage/ je 3x138kV až 765 kV.
Vedení k odběrateli je pro SC /sub.cust - střední provozy/ 26 a 69kV a pro PC /primary cust./ 3x13 nebo 3x4kV.
Pak je ještě někde v CA na krajích pouště a v horách SWER /Single-Wire Earth Return/ tedy vedení o jednom drátu 12,7 nebo 19kV proti zemi. Ušetří se za dráty a sloupy /sou daleko od sebe/ 50-75%, jak sem psal je to chudá země..
Aby to bylo ještě složitější, tak někde se používá HVDC to je stejnosměrný vysoký U.
Někteří sousedi maj v garáži-dílně malej měnič 1x120 > 3x240-460V/60Hz.
Ale zpátky ke bleskosvodům.
Co sme se ve škole učili tak podle statistik NFPA /hasičský spolek/ na 75k požárů domácnosti v CA/ročně z nich připadá jen 1k2 způsobených závadou na elektroinstalaci domu a jen 35 vlivem atm. el. vyboje.
Nezminuju zde finanční průser s ESE /WAT/ nejen v CA, ale dokonce i v KVarýně.
Asi taky jde o to, že na Západnim pobřeží je plnohodnotných bouřek málo v průměru asi 4kusy za rok /letos žádná/ a prší jen na Vánoce.
pida_m píše:Asi taky jde o to, že na Západnim pobřeží je plnohodnotných bouřek málo v průměru asi 4kusy za rok /letos žádná/ a prší jen na Vánoce.
A jak je to na jihovýchodě? Kámoš mi říkal, že když byl na jihu Floridy, hřmělo v podstatě neustále ve dne v noci.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
V tom návrhu pojištění jsou taky nejen škody na majetku, ale i tvoje trauma a třeba čas strávený vyřizováním toho pojištění-škody jak píšeš "zdraví, nervy, čas" za to dostaneš nejvíc.
Ale nic není povinný /krom SSI - ale vlastně to asi taky ne/, je to tvoje věc.
@Celeron> furt se škádlíme s kamarádem co bydlí na Key West jak je kde hnusně. Tam asi je to tak, že když je tam hezky, tak je to hodně hezky a když je tam hnusně tak je to opravdu jednou za rok hodně hnusně /hurricanes - etc./.