Ohřev bazénu - snížení příkonu topného tělesa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Načo je dobré zvyšovať napätie z batérií, vyrábať sínus a následne ho sekať triakmi? Nie je efektívnejšie napájať tú špirálu priamo nízkym napätím z batérií?
mikollar

#17 Příspěvek od mikollar »

Ak je to hybrid striedac tak nezvysujes zo slnka nic. Napatie panelov je vacsinou interne premienane cez MPPT na interny bus ktory je cca 400V a z neho sa potom priamo genruje vystup 230/400V sinus, pripadne nabijacom ide do baterie.
Jasne ak budes ohrievat aj ked nesvieti slnko tak potom ano.
ZVUK2000

#18 Příspěvek od ZVUK2000 »

Kremik píše:
Nebo to zapoj přes diodu. Jestli nebude řvát střídač.
Na diodu ZAPOMEŇ. Ohřev bazénu by měl být zapojen přes chránič. Pokud bude AC tak ho dioda "z nefunkční" :!:
Kremik

#19 Příspěvek od Kremik »

To je dobrá připomínka. Jen termín "zapomeň" je poněkud nadkritický. Nevíme, jaký má Petr chránič, ani zda ho vůbec má. Dioda je snadné a levné řešení, rozhodnutí, nakolik je vhodné nebo schůdné pro tento případ už je na Petrovi.
Petr603

#20 Příspěvek od Petr603 »

Celý barák je na TN-C. Chránič půjde až na konec před ohřev/filtraci.

Doplním tu tedy nějaké info. FVE má 7,2kWp , střídač Solax X3 hybrid G4 8kW, baterie 12,4kWh, wattrouter už zmiňovaný Genius NORD 3000. Boiler má 3x1,1kW na 300l, řízení výkonu spínáním fází dle nabytí baterie.

Tak že určitě nebudu řešit ohřev přes DC, ale naopak až AC přetoky.
Jestli tam půjde dát jiná spirála netuším, předpokládám že asi ne. Kámoš něco podobného stavěl minulý rok, použil tam mám pocit 2kW těleso z pračky nebo myčky, nevím už. Ale nemá cenu se s tím piplat, když to hotové koupím za 1750kč..

Nemám vůbec problém tam dát regulátor. Potřebuju napřed vůbec zkusit, jak to bude výkonově stačit, bazén klasika 3,66m, výška vody asi 80cm, tak že něco kolem 6kubíků vody. Můžu teď v létě vypnout jednu fázi boileru, pojede na 2/3 a to by mohlo při dlouhých dnech stačit. Tím pádem bych to mohl nechat jet na víc než 2kW. Tak že regulace výhodou, spíš než dioda..

Časem pak můžu řešit spouštění přes wattrouter, mám volné výstupy, opět asi dle kapacity baterie, zároveň můžu nastavit časové omezení od do.

Jediný problém je, že wattrouter je o patro výše a zároveň na opačné straně baráku než bude filtrace, tak že buď přidat další kabel což je problém, už mě tam vede mimo jiné backup na kotel + 3f na boiler, a další už do lišt nenarvu.

Nebo to spínat nějak vzdáleně. Ve wattrouteru si to nakonfiguruji jak chci, a mám zde výstup 24V. Ale jak tím ovládat zásuvku na druhé straně baráku?
danhard

#21 Příspěvek od danhard »

Tak já mám ve stejném bazénu kolem 8 kubíků :D
V každém případě na ohřátí o 1°C budeš potřebovat přes 8kWh, tak to tam můžeš prát, co to dá. Když to svítí, tak spotřebuješ 20kWh a panely Ti vyrobí 20kWh přetoků.
To těleso 3x1,5kW by bylo na výtápění přetoků tak akorát.
Na Alegru mají i jiná jednofázová
https://allegro.cz/nabidka/ponorny-ohri ... 7211826358
https://allegro.cz/nabidka/elektricky-o ... 3744957090
vicious

#22 Příspěvek od vicious »

ZVUK2000: na AC chránič zabudni, tie sa už nemajú používať.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Habesan »

Petr603 ještě nenapsal, že tam vůbec nějaký má.
Petr603

#24 Příspěvek od Petr603 »

Ale psal..
Petr603 píše:Celý barák je na TN-C. Chránič půjde až na konec před ohřev/filtraci.
No teď došel ten ohřev, proudový chránič má integrovaný v sobě. Bazén ještě nestojí, testy budou až někdy příští týden..
danhard

#25 Příspěvek od danhard »

A jaký to tam má těleso ? když už jsi to měl rozebraný :D

Nevím jak máš kabeláž, ale můžeš to udělat také tak, že dáš před bojler pomocné relé 3x16A a k tomu potáhneš jen řízení 24V, tenkej drát, to se Ti tam vejde.
Až se bojler nabije, tak to přepneš na bazén a k regulaci budeš používat ty SSR pro bojler.

V zimě topíš a ohříváš vodu jak ?
Petr603

#26 Příspěvek od Petr603 »

Ne, nerozebíral, zatím :). Oni ten chránič "integrovali" do zástrčky, viz. foto.

Přivést si tam jen ovladačku těch 24V mě taky napadlo, taky řešení, ale ona to dělala firma, moc neřešily nekřížení kabelů ve žlabu. Já tam pak ještě dva přidával, tenký tam asi vleze, ale jen to rozebrat natož to pak dát zpět je pěkná pakárna.. Navíc ten kabel má tak 25m, napřed žlaby v technické místnosti, pak komínem přes patro, dále husí krky přes celé sklepy..
No a jak se tak dívám, jestli to bude vůbec co k čemu, na tom ohřevu je i vypínač (to červené tlačítko shora). Co to udělá po vypnutí napájení a opětovném zapnutí jsem ještě nezkoušel..

Jinak topíme kotlem na TP, boiler je kombinovaný, tak že když nesvítí, ohříváme ho dřevem..
Přílohy
ohrev2.JPG
ohrev2.JPG
ohrev1.JPG
ohrev1.JPG
danhard

#27 Příspěvek od danhard »

FVE má 7,2kWp , střídač Solax X3 hybrid G4 8kW, baterie 12,4kWh

No, ale neřekl jsi nám spotřebu ?

U nás máme 18kWp, ale jede na to 14 domáctností :D

To jsou ty dotace, ty byly hodně štědrý.
Petr603

#28 Příspěvek od Petr603 »

Se dívám že nám to trochu leze nahoru :wink:. Dlouhodobá spotřeba byla cca. 6MWh ročně, podle toho byla zvolena mírně předimenzovaná FVE. Dva roky zpět to bylo 6,1MWh, minulý rok už 6,6MWh..
Přetoky neprodáváme, máme i virtuální baterii. Do té nasypu do 1MWh, což na zimu zatím vždy stačilo, a pak přetoky vypínám. Vypnuté je mám už teď, tak že rezerva na bazén rozhodně bude..
danhard

#29 Příspěvek od danhard »

Jestli v topný sezóně ohříváš vodu kotlem, tak bych tipoval zimní spotřebu kolem 2MWh ze sítě.
Jak Ti funguje virtuální baterie ? A taky jaký máš tarif, distribuce dělá hodně a když topíš čerpadlem, tak máš v distribuce 20 hodin NT.
Petr603

#30 Příspěvek od Petr603 »

Za celý rok 2025 byla spotřeba ze sítě něco málo přes 800kWh. Můžu zobrazit den, měsíc, rok, nelze zvolit od - do. Tak že čistě zimu nezobrazím, bez počítání. Ono to něco vyrábí i v zimě, třeba od minulého roku, spotřeba ze sítě:

říjen - 29kWh
listopad - 79kWh
prosinec - 139kWh
leden - 128kWh
únor - 132kWh
březen - 116kWh
duben - 8kWh

V těch zimních měsících je celková spotřeba přes 300kWh/měsíc, v létě i 700kWh :D. Tarif máme ACd25, tj. 8h denně NT.

Ohledné virtuální baterie už jsem četl spoustu diskuzí o její výhodnosti, za mě se to vyplatí. Platím paušál 100kč měsíčně za uloženou 1MWh, kdybych uložil 2MWh, už by to bylo 200kč za měsíc, tak že hlídám ať to přetoky nepřekročí. Odběr je pak asi 20hal. na 1kWh ve NT, něco přes 2kč v VT.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“