Dotaz ke stavbě spínaného zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od kybler »

2PavelFF:
Podle čeho soudíš, že jde o přerušovaný chod? Pokud tam dáš na výstup velkou kapacitu s nízkou impedancí, tak by to mohlo jet klidně v normálním režimu. Přerušovaný chod snad na těch stránkách simulovat neumí, protože nikdo nemůže předem určit, jak se to v takovém případě bue chovat.

2Destroyer:
S tím asi nepomůžu, kompletní schéma tu nemám, ale osobně bych si ho vytvořil, na
http://www.alldatasheet.com si najdi obvod tl494 a v jeho dokumentaci určitě aspoň některý z výrobců udává doporučené zapojení. Podle něj to už zmákneš. :wink:
breta1

#17 Příspěvek od breta1 »

Destroyer píše:Já bych potřeboval pomoct chci napájet peltierovy články 2X100 W mají jmenovité provozní napětí max 16V jejich max I je udávaný 10A chtěl bych na to postavit impulsní zdroj tak aby měl 32V a 10A výstup nevíte někdo jak by to šlo vyřešit popřípadě nevíte někdo o nějakém schématu ??? děkuji

Nejsnadnější asi bude upravit zdroj do PC a využít větev +12V, dodělat analogicky -12V, oblbnout kontroly a zvýšit tato napětí na 16V.
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

kybler:
Podle čeho soudíš, že jde o přerušovaný chod? Pokud tam dáš na výstup velkou kapacitu s nízkou impedancí, tak by to mohlo jet klidně v normálním režimu. Přerušovaný chod snad na těch stránkách simulovat neumí, protože nikdo nemůže předem určit, jak se to v takovém případě bue chovat.
Přerušovaný chod nastává tehdy, pokud se přeruší proud výstupní tlumivkou L. Což na těch stránkách nastalo ve druhém případě, který popisuješ s L = 5E-4 H.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kybler »

Asi každý chápeme přerušovaný chod zdroje něčím jiným.
Já si pod tím představím,že se zdroj rozkmitá,že výstupní napětí z důvodu velkých protékajících proudů obvodem rychle vyleze nad požadovanou hodnotu,zpětná vazba zcela zavře regulátor a ten se opět spustí ve chvíli,kdy napětí na výstupu spadne pod nastavenou hodnotu.Pozná se to tak,že zdroj cvaká nebo píská.PWM regulace při tom prakticky nefunguje.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

kybler: přerušovaným chodem je opravdu myšleno to co píše Pavel.
To co uvádíš ty je případ zdroje pracující bez zátěže (nebo jen s velmi malou), a z vlastních zkušeností vím, že tenhle stav zdroji vůbec neprospívá (u síťových zdrojů s polomůstkem se často během několika veřin upečou tranzistory na primáru).
Andrea

#21 Příspěvek od Andrea »

AmarokCZ píše:kybler: přerušovaným chodem je opravdu myšleno to co píše Pavel.
To co uvádíš ty je případ zdroje pracující bez zátěže (nebo jen s velmi malou), a z vlastních zkušeností vím, že tenhle stav zdroji vůbec neprospívá (u síťových zdrojů s polomůstkem se často během několika veřin upečou tranzistory na primáru).

Přerušované proudy nejsou nic špatného, třeba fly-back se často provozuje pouze v přerušovaných proudech a ani half bridge nebo full bridge s nima nemá problémy. Asi máš špatné zdroje. :wink:
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

evidentně tím myslíte každý něco jiného. To, co popisuje kybler, je stav, kdy zpětnovazební smyčka pracuje mimo rozsah, na který stačí. Pak je řídicí obvod vypínán aperiodicky další ochranou a odtud to syčení nebo pískání. Když tam taková ochrana není, tak napětí prostě vyleze výš a podle dimenzování součástek může něco odejít. Není moc obvodů, které dokážou zkrátit PWM někam pod zlomky procenta aby přitom tvary a amplitudy budicích impulsů zůstaly v mravných mezích.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kybler »

OK,beru na vědomí.
A k tomu nepravidelnýmu chodu-cvakající zdroj opravdu svědčí o maximálním odlehčení,ovšem pískat může i plně zatíženej,pokud je špatně navržen-tj. ta slavná tlumivka je příliš malá,nekvalitní filtrace a/nebo přehnaná zpětná vazba kvůli požadavku na co nejpřesnější výstupní napětí.To pak vyskakují bez zjevného teplotního a napěťového přetížení elyty.A k tomu polomostu-dobrý zdroj je blbuvzdorný zdroj,který bez zátěže neshoří.
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

bez konkrétních obvodových řešení a oscilogramů atd. se ale tahle debata stane více-méně kavárenskou. :roll:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od AmarokCZ »

Andrea píše:Přerušované proudy nejsou nic špatného, třeba fly-back se často provozuje pouze v přerušovaných proudech a ani half bridge nebo full bridge s nima nemá problémy. Asi máš špatné zdroje. :wink:

Špatné zdroje nemám, jen jsi asi nejspíš nepochopila co jsem myslel - já jsem nemyslel přerušovaný chod (ten celkem běžně provozuji), ale stav který popisoval kybler:
Crifodo píše:....stav, kdy zpětnovazební smyčka pracuje mimo rozsah, na který stačí. Pak je řídicí obvod vypínán aperiodicky další ochranou a odtud to syčení nebo pískání. Když tam taková ochrana není, tak napětí prostě vyleze výš a podle dimenzování součástek může něco odejít. Není moc obvodů, které dokážou zkrátit PWM někam pod zlomky procenta aby přitom tvary a amplitudy budicích impulsů zůstaly v mravných mezích.

kybler píše:A k tomu polomostu - dobrý zdroj je blbuvzdorný zdroj, který bez zátěže neshoří.

A pokud dobře vím, tak taky každý dobrý zdroj má zabudovanou interní zátěž aby se nestalo něco nečekaného. Řekl bych, že dost dobrých zdrojů by po odpojení interní zátěže (odpor, kontrolní LEDka, ventilátor, nebo třeba napájení řídícího IO) moc dlouho nevydrželo...
Andrea

#26 Příspěvek od Andrea »

AmarokCZ píše:Špatné zdroje nemám, jen jsi asi
nejspíš nepochopila co jsem
myslel - já jsem nemyslel
přerušovaný chod (ten celkem
běžně provozuji), ale stav který
popisoval kybler:

To co popisoval kybler dobrý zdroj
nedělá. Dobrý zdroj má regulaci
stabilní při jakékoliv zátěži, max. se
vypne a né že shoří.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od AmarokCZ »

Andrea píše:To co popisoval kybler dobrý zdroj nedělá. Dobrý zdroj má regulaci stabilní při jakékoliv zátěži, max. se vypne a né že shoří.

To je pravda, ale většinou to je tím, že zdroje mají zabudovanou zátěž, která nemusí být vůbec moc velká (např. teď jsem dělal zdroj podobný AT zdrojům, 35V/400W a jako interní zátěž jsem dal rezistor 2W díky čemuž byla min.střída PWM asi 5% a 2W není moc, takže nevidím důvod proc tam nedát tu zátěž).
Zmije

#28 Příspěvek od Zmije »

Navíc by se ta zátěž mohla připojovat jen když je jí opravdu potřeba a zbytečně neplýtvat energií.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kybler »

Sice už jsem nechtěl do této diskuse zasahovat,chtěl jsem vědět,podle čeho navrhnout cívku a to jsem se dozvěděl,ale nedá mi to.
Proč to řešíte tak složitě?Na výstupu i toho nejjednoduššího zdroje se zpětnou vazbou je snad zenerka a optočlen,když zdroj odlehčíte,napětí mírně stoupne,LEDka v opťáku se rozsvítí víc a na druhý straně to pak přivře nebo úplně zavře regulátor.Napětí pak už snad víc neporoste,ne? :wink:
breta1

#30 Příspěvek od breta1 »

No nevím, zpětná vazba přes ZD a optron je jenom jedna z variant. Např. hlavní část zdrojů AT/ATX se tak neřeší, někdy se tak dělá +5V SB, ale tam je řízená ZD 431. A někdy je regulace jem na primární sttraně.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“