Problém se síťovým kabelem

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Je to na 100% tym zapojenim. Fast ethernet sice pouziva len 2 pary, ale akurat na pinoch 1,2,3 a 6.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jenys »

p32 píše:Tomu zapojení bych nevěřil. Stejně tam fungují jen 4 dráty. :lol:

Zkusil jsem rozpárat kabel u konektoru a přeštípnul 3,4,5,6 a prohodil ty drátky podle schématu, aby se ten jeden pár rozdělil a už to maká :lol:
Na tom schéma je to správně, mám tu jeden origoš krátkej a je potřeba ten druhý pár rozdělit, aby šel na 3 a 6, je jedno jaká barva, hlavně se musí rozdělit ten pár, tak aby to bylo na obou stejně. Tak a jsem zase o něco chytřejší. Zítra zajdu pro nové konektory a kleště. Jo každá sranda něco stojí :lol:

Takže mockrát děkuji všem zúčastněným a přeji hezkou dobrou noc. Jenys :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Na barvě opravdu nezáleží, ta je tam jenom na to, aby to mohl někdo cvakat zpaměti podle barev. Jinak tam pracují opravdu jen dráty 1,2,3 a 6. Ostatní se používají pro zvonění, telefon a pomocné napájení na dálku. Hlavně, že se daří :lol:
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Ostatne sa pouzivaju pre gigabitovy ethernet, ktory na tom CAT5E kabli pojde tiez.

Na farbe zalezi rovnako ako pri rozvode elektriny. Rovnako, ako fazu mozes pripojit na zelenozlty drot, tak si mozes poprehadzovat farby v konektoroch. Rozdiel je v tom, ze ethernet ta nezabije. Ale ked s tym budes po dvoch rokoch nieco robit, tak budes nadavat, ze aky k***t to nezapojil podla normy.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jenys »

rnbw píše:Ostatne sa pouzivaju pre gigabitovy ethernet, ktory na tom CAT5E kabli pojde tiez.

Na farbe zalezi rovnako ako pri rozvode elektriny. Rovnako, ako fazu mozes pripojit na zelenozlty drot, tak si mozes poprehadzovat farby v konektoroch. Rozdiel je v tom, ze ethernet ta nezabije. Ale ked s tym budes po dvoch rokoch nieco robit, tak budes nadavat, ze aky k***t to nezapojil podla normy.

OK, máš pravdu :) příště už budu vědět, že to má být takto. Až budu mít nové konektory, zapojím to podle normy jak to je na obrázku. :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
miroja

#21 Příspěvek od miroja »

p32 píše:...Tomu zapojení bych nevěřil...

Radsej mu ver, zvlast ked ides na vacsie vzdialenosti,alebo zarusenym priestorom. Nestaci spojit konektory 1:1.
Skus si pre zaujimavost zbavit vonkajsej buzirky tak asi meter UTP kabla a hoodne pochopis. Pred rokom(dvomi) som k takejto teme sem dal jednu fotografiu.
p32 píše:... Stejně tam fungují jen 4 dráty...

Mas pravdu len ciastocne. Tak je to pri 100megovej sieti. Pri Gigovej potrebujes vsetky 4.
p32

#22 Příspěvek od p32 »

Tak já viděl už tolik síťových kabelů od super firem, že dnes už každému tvrdím, že na barvě nezáleží a je to fakt. Záleží jen na tom, aby obě strany byly správně zapojené - u silového kabelu nakonec taky. Já osobně když jedu někam dělat síť, tak si beru barevné tabulky zapojení a podle toho každý (opravdu každý) konektor zapojím, zkontroluji a zacvaknu i když na mě koukají proč to tabulku mám. Vždycky jim odpovím, že má inteligence je dost omezená a plýtvám s ní na jiné blbiny. :wink: A to jsem viděl "špatně" zapojených kabelů i od lidí, co mě kdysi učili a doteď fungují.

to miroja: to byl hec (se smajlíkem!). Jinak o gigabytu tu nebyla žádná řeč od tazatele, jinak bych to asi nepsal. Nedovedu si představit někoho, kdo nemá ani řidičák, aby sedal hned do formule 1 :wink:

to rnbw : "Ale ked s tym budes po dvoch rokoch nieco robit, tak budes nadavat, ze aky k***t to nezapojil podla normy."
Já vím jak to myslíš, ale já už nenadávám. Nedá se spoléhat na to, že když je to podle normy, že je to ok. Na druhém konci to bude zase blbě a proto prověřuji celý komplet a to by ses fakt divil, co se najde :wink:
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Ano, verim tomu, ze sa najde vselico - ked to robia vselijaki "odbornici". Aj tu u nas v budove to zapajali nejaki dementi, lebo par zasuviek nefunguje vobec, v niektorych funguje telefon ale ethernet nie a v inych zase ethernet funguje, ale divne (vypadky). Ked prisiel niekto prerabat telefonnu ustrednu, tak hovoril, ze to bolo spravene fakt otrasne.
bu2520

#24 Příspěvek od bu2520 »

minulou sobotu, jsem tahal 20m síťového kabelu přes dvě patra natáhnu , zacvakl koncovky a "omezené spojení" domáčkl jsem konektory na obou stranách a omezené spojení zkontroloval barvy nalisoval nové konektory a už to nešlo vůbec , abych nezdržoval protože tam bylo spoustu neslušných slov mezi patry, kabel jsem kupoval v gesu a k tomu 10 koncovek a milé koncovky byly zřejmě na licnu naštěstí jsem měl po ruce dvě učitě na drát a šlapalo to na první pokus
Jindra2

#25 Příspěvek od Jindra2 »

Dost důležité používat správné konektory.
Jindra
Přílohy
rj45dia.png
(7.34 KiB) Staženo 87 x
rj45.jpg
(47.99 KiB) Staženo 73 x
bu2520

#26 Příspěvek od bu2520 »

a neměl by být ten popis obráceně? u mě to přesně obráceně dopadlo :-) právě ten střední prořezávací mi ten drát pokaždé ucvaknul
Jindra2

#27 Příspěvek od Jindra2 »

Určitě ne, konektor na drát má již částečně ty konce rozehnutý, takže to hezky drát obejme.
Jindra
PS: Nesmíš používat moc velkou sílu.
rezis

#28 Příspěvek od rezis »

p32 píše:to rnbw : "Ale ked s tym budes po dvoch rokoch nieco robit, tak budes nadavat, ze aky k***t to nezapojil podla normy."
Já vím jak to myslíš, ale já už nenadávám. Nedá se spoléhat na to, že když je to podle normy, že je to ok. Na druhém konci to bude zase blbě a proto prověřuji celý komplet a to by ses fakt divil, co se najde :wink:

Nejlepší na tom je, že za blba pak není ten co to zapojil blbě první, ale já (my) když to zapojíme dobře a ono to nefunguje. A hledáme kdo co udělal na druhé straně.
Jinak ono jde po rozpitvání bužírky vidět krásně jak jsou páry krouceny a to ještě každý s jiným stoupáním.
Internet - metla lidstva
p32

#29 Příspěvek od p32 »

Přesně tak, párkrát jsem byl za blba, tak ho dělám rovnou a zkontroluji i druhou stranu (při opravách) a taky to naučtuji. Jinak bych dělal 2 práce za jeden plat. A náladu měl za půl platu. :wink: Nové věci dělám podle norem, aby si někdo nemyslel, že si to taky cucám z prstu podle toho jak se vyspím.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“