Vyhodene TV
Moderátor: Moderátoři
Vďaka za tipy.
Killroy píše:Když mi bylo asi tak 7-9 let, tahal jsem domů stará lampová rádia nalezená po půdách nebo na smetišti a rozebíral jsem je na součástky. Když se na to dívám dneska po čtyřiceti letech, říkám si že bylo škoda je ničit. A s tímhle to v budoucnu bude tak nějak podobně..
Killroy
Toto vlákno jsem otevřel až nyní, před rokem jsem ho přehlédl.
Obdobná zkušenost jako u Killroye:
Naši si koupili - po válce (já se narodil) "z druhé ruky" PHILIPSku, osazenou seriově žh. lampami řady CK .... vyrobenou ještě za 1. republiky.
Když si potom v r. 1958 (PH "klekla") koupili nové KVARTETO (tuším naše 1. lampovka s rozsahem VKV-1 - pokud se v tomto mýlím, sběratelé opravte mně), tak jsem starou PHILIPSku od našich dostal (věděli o mé počáteční zálibě o radiotechniku - mně bylo 12 let).
Samozřejmě mně, v té době, nenapadla žádná rozumnější věc, než ji do součástky rozebrat
Kdybych, v té době, měl ten rozum (co později) tak bych takovou koko*tinu nikdy neudělal - k čemuže mně ty součástky vlastně byly - začínal jsem. A že to rádio mohlo mít (už o pár let později) pěknou sběratelskou hodnotu, mně v té době vůbec nenapadlo
A k čemu mně byly souč. (z lampovky z 1. republiky), když jsem vlastně začínal s tranzistory (jako úplnou tech. novinkou). Ale měl jsem v šuplíku pěkný, mosazný triál (lad. kondík), kopec odporů, papíráků-kondů, lampy a ellyty (jak "lajdenské flašky") a repro (s buzením)
V životě jsem z toho nic nepoužil (na bastlení) a sběratelstvím jsem se také nikdy nezabýval - a ani nevím, kde to nakonec všechno skončilo
Ale jak píšu, rádio (jako celek) - byť nehrající, mělo vlastně daleko vyšší hodnotu, než celá krabice součástek (z něho pocházející)
Ak sa niekto zbavuje podobnej telky a obrazovka je v kondícii, nal by som záujem, i viac kusov (do iných TVP), tiež väčšie rozmery (A63, A66). Ak treba, udám presný typ (ak bude na výber). Som z požitavia, Nitra-Levice a okolie.