izolační DC-DC měnič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Sesi píše:Já řešil tento problém u dělaného zdroje, kde jsem klasicky potřeboval izolovaně napájet dva LED panelové měřáky(U, I).
Použil jsem dva izolované DC-DC měniče(z nějakého průmyslového zařízení), akorát na výstup jsem dal 9V lin. stabíky(měniče měly výstup 15V). Vše fungovalo, akorát měřáky ukazovaly pořád asi o volt méně, než při napájení 9V baterkou. Všelijak jsem se to snažil odfiltrovat(další keram. a elektrolyt. kondíky na vstup i výstup měničů, LC filtry na vstup a do napájení měřáku), ale pomohly až tyto dvě věci(bylo nutné aplikovat oboje):
- přemostit primární a sekundární zem obou izolovaných měničů keramickým kondíkem 470pF(ke každému měniči jeden) - to dost snížilo zvlnění na výstupu měniče a údaj měřáku se zpřesnil. Předtím nic jiného snížit zvlnění nepomáhalo.
- napájecím kablíkem k panel.měřáku jsem navinul několik závitů na feritový toroid, aby vznikla common mode tlumivka - pak už měřáky ukazovaly přesně.

Já jsem už k měniči zkoušel připojovat měřák a v klidu normálně ukazoval 00,0 mV (i bez spojených vstupů), zvlnění jeho napájení je pod 1 mV. Ale radši teda ještě zkusím jestli měří dobře.

Dík za postřehy.
Sesi

#17 Příspěvek od Sesi »

Já to uváděl jenom jako mojí zkušenost, že se to třeba někomu bude hodit.
Ten můj měřák ukazoval taky nulu správně, ale jako by nebyl správně nakalibrován(o trochu údaj neseděl - třeba místo 10V ukazoval kolem 9V), pokud byl napájen z měniče, z baterky ukazoval přesně.
Ten můj zdroj je trošku složitější sestava - z jedinýho sekundáru velkýho trafa se dělá zároveň běžným step-down měničem 12V pro ventilátor, relé spínání výstupů+relé přepínání zobrazovačů(dvojitý zdroj, ale jen dva displeje U,I) a pak z toho jedou ty izolované měniče pro displeje. Původně to tak být nemělo, ale nějak se to začalo rozrůstat a chtěl jsem využít ty izolované měniče.
Pak jsem si říkal, že jedno malé trafíčko navíc by mnoho řešilo, ale nakonec se mi to podařilo uchodit.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od AmarokCZ »

Sesi: Já jsem s panelovým měřákem měl podobný problém, měřil jsem napětí na spínaném zdroji a napájel jsem to tak jak forbidden, generovalo to náhodný čísla, tak jsem si řekl, že pomůže samostatné trafo - nepomohlo. Musel jsem celé zařízení osadit několika kondíky Y2.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem to schválně zkusil a funguje to bez problémů. Je naprosto jedno, jestli modul voltmetru napájím tímto měničem, nebo externím zdrojem. V obou případech to zobrazuje stejný hodnoty. Můžu dokonce měřit i napájecí napětí samotnýho měniče a nikde nic neruší ani neinterferuje.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

forbidden: třeba máš kvalitnější panel.měřák....
Sesi

#21 Příspěvek od Sesi »

AmarokCZ: mně stačilo přemostění zemí těch DC-DC měničů kondíkama a toroidy do napájení měřáků. Porovnával jsem pak údaje měřáků s kalibrovaným multimetrem při napájení 9V baterkou a z těch DC-DC ve mém zdroji a údaje naprosto stejné.

forbidden: Možná bude nějaký rozdíl dělat i v odběr měřáků, přeci jenom LCD žere prd, ale LED modul nějakých 30-50mA(podle rozsvícených segmentů), tam už se zvlnění nebo rušení filtruje hůře.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“