Pokiaľ ide o samotný ventilátor, ja som takéto spomalenia riešil cez odpory, síce len pár krát, ale ventilátory to prežili bez ujmy. ZD je tiež možnosť, možno lepšia, nehádam sa, ale nechápem, ako by odpor mohol ublížiť.
Prepáčte vstup
ak tam mas dost miesta tak tam daj vacsi ventilator a tomu zniz otacky, ja znizenie otacok vzdy riesim zapojenim medzi +5 a +12, na mnohych diskusiach take riesenie neodporucaju, niektori ludia tvrdia ze to nedopadne dobre, ale ja to tak riesim uz asi 15 rokov, vzdy vsetky moje pocitace mali takto spomalene vetraky a este nikdy mi neodisiel ani jeden zdroj a ani jeden ventilator s tym nemal problemy, ale ak sa nechces pustat do takeho experimentu, tak radsej pouzi tu zenerku ako ti tu ini radia, ale daj tam ten vacsi vetrak, taky nizkoprofilovi minivetracik sa musi tocit ako blaznivy aby trochu pohol vzduchom, ak tam das taky co sa pouziva na chladenie zdroja alebo case, aj pri nizkych otackach tam doda dost vzduchu. Rovnako to robim aj s procesormi, tam tiez su skoro vzdy nizkoprofilove vetraky co maju cca 1cm, ten zo zdroja ma asi 2cm takze tie vacsie lopatky staci aby isli pomalsie, pocitac je potom takmer nehlucny. A ked uz tu o tom pisem tak dodam ze aj v zdrojoch si spomalujem vetraky, tiez +5 a +12 a ked uz ho mam rozobrany, tak na tych dvoch chladicoch ako su tie chladiace rebra, tak ich poohybam, aby neboli v jednej rovine, ale aby boli ako vejarik viac v ceste prudiacemu vzduchu co ide cez zdroj. Ale toto uz v poslednej dobe robit netreba, lebo vela zdrojov nema vzadu ten maly vetrak ale zospodu ma vacsi ventilator ktory ide pomaly ale vdaka velkemu polomeru kolesa to staci na dostatocne chladenie.