Výběr MM přenosky do 5000Kč
Moderátor: Moderátoři
Jestli nepořídíš, nezbude ti, než sehnat novou chvějku - v Německu mají skladem jeden dva kousky na obchod po kolem 70€, hele, takže i s poštovným přijde levněji, než ji koupit u nás.
http://www.ebay.com/itm/ORIGINAL-Ortofon-Nadel-Stylus-2-M-2M-Red-NEU-/390242821610?pt=Plattenspielerzubeh%C3%B6r&hash=item5adc48e5ea
Běhěm týdne zkusím hrot očistit, a když se to nepovede, tak koupím nový. Zatím díky.
viz:
http://www.ultrasound.cz/?utm_source=Se ... aign=Sklik
Ještě nějaké to kouzelné slovíčko, ale ta znáš, jak jsem si všiml.
Jediné, co hrozí při ultrazvukovém čištění, že už je sajrajt natlačený kolem dříku hrotu do chvějky a ten se při čištění uvolní. Přesto to zkus, výsledek stejně nebude horší, než je teď.
Ani ultrazvuk šířící se v kapalině tomu nemůže ublížit, přece jen jde o kmitání se srovnatelným zrychlením s drážkou desky. Pokud ovšem, jak už jsem psal, nedrží dřík hrotu ve chvějce právě jen ty nečistoty.
Protože sám používám JVC Z4S, které mají hodně krátký dřík hrotu a nečistoty vyhrnuté z drážky nemají kudy utéci, hromadí se pod chvějkou a zvedají hrot nad desku, přehrávám desky za mokra. Stačí destilovaná voda s kapkou smáčedla (ideální byl Fomapon na poslední praní filmů, aby na filmu nezaschly kapky, v ředění asi 1:400 stačí leštidlo do myčky nebo Jar - úplnou antistatickou směs popisuji v závěru tohoto článku, ale ta vyhovuje právě přenoskám s "vysokým" hrotem - přenoskou s nedostatkem prostoru mezi chvějkou a deskou je pak lépe přehrávat mokrou desku pokaždé).
Desku je nejlepší vyprat ultrazvukem v destilované vodě, ale do běžných ultrazvukových praček se nevejde, tak se na to používá tlakový ostřik odspodu, ale tak, aby se vypláchnutý sajrajt nevrátil na desku.
A pak ji dostat do otáček, aby se z ní zbytek kapaliny odstředil, nebo ji odsát.
Kdysi jsem na to viděl sprej, kterým se na desku nastříkala souvislá vrstva, nechala se zaschnout a vzniklá fólie při sloupávání s sebou vzala i svinčík z drážky. Ale sám ho vyzkoušený nemám, viděl jsem to jen předvádět na nějaké výstavě.
Zkrátka jde jen o to, aby po ošetření desky nezůstalo v drážce pokud možno nic, co tam nepatří (nebo to aspoň těsně před hrotem opustilo drážku), ale aby to nevzalo s sebou saze, které v drážce působí jako mazivo i antistatická přísada.